В АЕК „Етър“ отварят „училището“ за лазарки

За четвърта поредна година в АЕК „Етър“ отварят така нареченото
В АЕК „Етър“ отварят „училищет
За четвърта поредна година в АЕК „Етър“ отварят така нареченото „Училище за лазарки“, което обучава момичета, желаещи да се включат във възстановката на обичая Лазаруване.

 Единственото условие е да са навършили 14 години и да имат желание да станат част от най-хубавия пролетен момински обичай. Според българската традиция чрез лазаруването момичето става мома, която вече има правото да се задомява. 
„Много желаещи има да участват в „Училището за лазарки“, има и момичета, които искат да се включат за втори път“ – призна Благовеста Божинова от АЕК „Етър“. 
Досега са се записали вече 18 момичета на възраст от 15 до 18 години от двете гимназии – Природоматематическата и Априловската. В АЕК „Етър“ ги учат на същината на обичая, а също и на песните и танците, характерни за Лазаруването. 
Завършилите успешно „училището“ получават шеговит документ, наречен „Уверително“. В него е написано, че еди кое си момиче е участвало в моминския обичай и според българската народна традиция е вече мома и може да се омъжва. 
Тази година на Лазаровден – 12 април, от 11,30 часа в АЕК „Етър“ ще пеят и танцуват повече групи лазарки заради многото мераклии. Освен от „училището“, в красивия момински празник ще се включат и 6 момичета от Драгановци, които ще представят характерните за тяхното селище пролетни момински танци. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни