Томислав Дончев: за управленската програма в аванс: “В сферата на публичните администрации ще има изключително сериозни реформи”

	Екипът на ГЕРБ, който подготвя управленската програма на партията за
Томислав Дончев: за управленск
Екипът на ГЕРБ, който подготвя управленската програма на партията за следващия мандат предвижда намаляване на броя на общините и областите, съобщиха националните медии, пред няколко дни. Каква е целта на тази административна реформа и до колко тя реши ед

-Г-н Дончев, какво налага намаляването броя на общините и областите – спестяване на разходи или по-доброто им управление?
-Информацията, която излезе в някой медии не е съвсем коректна, доколкото няма взето решение, а са извадени тези и идеи от процеса на подготовка на програмата. Засега в основния текст на програмата подобна мярка отсъства. Продължаваме да спорим и да смятаме. В началото на септември, когато представяме приоритетите си, ще може да кажа повече.
Това не е тема, която се повдига за първи път. Още в кабинета „Борисов“ правихме подобни анализи. Българските общини имат много проблеми. Не размерът или броят им са проблем. Ще ви изненадам, като ви кажа, че общините в България са сред най-големите в Европа - и като площ, и като население. Не размерът е проблемът, а че някой от общините са много, много бедни и като резултат от това не предоставят качествени услуги.  стр. 2
Нямам предвид само административни услуги, а всички – образование, инфраструктура, социална сфера.
Допълнително, законодателството ни е такова, че и Столична Община и община Трекляно имат едни и същи задължения и трябва да отговарят на едни и същи стандарти, което е абсурдно. Не може да сравнявате милион и половина население и един милиард бюджет с население от 250 души и бюджет малко над милион. Очевидно е, че тук е необходима реформа. Има много модели - например в съседна Румъния има 2 категории общини, образно казано - малки и големи и те имат различни ангажименти.
Колкото до броя на общините, аз съм резервиран към насилствено намаляване. Моделът за мен е доброволно обединяване, на база финансови стимули. Например, ако една община иска да се слее с друга, трябва да е предварително ясно, че тя запазва кметство, център за административни услуги и новообразуваната община, ще получава за известен период допълнителни субсидии от държавата, които ще може да строи пътища, детски градини или от каквото има нужда.
-Анализът на щетите от поредните бедствия, не само в страната, но и в Габрово, изведе на преден план голямата роля на местните и регионални власти за поддържане на критичната инфраструктура, и тяхната невъзможност да се справят с този проблем, поради липса на финанси. Промените в административното деление на общините и областите, която ГЕРБ предлага, предвижда ли и реформи в тяхното управление и финансиране?
-Не само бедствията показаха, каква е ролята на общините. През изминалата смутна година, ако в България нямаше силна местна власт, трудно можеше да се говори за държава. Както казах, няма да коментирам детайли от програмата в аванс, но мога да кажа, че в сферата на публичните администрации ще има изключително сериозни реформи. А като говорим за общините, те ще са в посока увеличаване на правомощията.
-Ще се осъществи ли най-сетне финансовата децентрализация на общините, за която кметовете говорят от доста време?
-Да! Имаме съвсем конкретно и работещо предложение в тази посока. В крайна сметка не може да има увеличени правомощия, а да нямаме повече ресурс за това.
-Как ще изглежда Габрово и Габровска област, след промените в административното разделение на страната? Кои ще се предимствата и негативите?
-Габровска област, като брой и състав общини ще изглежда по същия начин. Ако има промени, ще са на други места. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни