Таня Христова: “Съществуват всички предпоставки тунелът под Шипка да се изгради до края на 2016 година“

	Подготовката на предстоящите избори за Европейски парламент, тревогата около наложените
Таня Христова: “Съществуват вс
Подготовката на предстоящите избори за Европейски парламент, тревогата около наложените финансови корекции на Водния проект и Регионалното депо за битови отпадъци като че ли изместиха темата за проекта „Обход на Габрово с тунел под Шипка“, за който вече

- ВАС отхвърли жалбата на природозащитниците. Вие, г-жо Христова,  спокойна ли сте вече за бъдещето на този проект?
- С окончателното и категорично Решение на ВАС се сложи точка на един изключително тежък етап от битката за изграждане на обходен път на Габрово и тунел под връх Шипка. С този акт всички съмнения относно избор на трасе, дължина на тунел и спазване на всички екологични изисквания са вече извън каквото й да е съмнение. 
И въпреки че можем да изразим съжаление за пропуснатите дълги месеци на изчакване, трябва всички да се поздравим за тази изключително важна победа, която вдъхва силна надежда на габровци, че най-голямата им мечта ще стане реалност. Сега важно е да се действа максимално бързо и отговорно от страна на българските власти и да се възобнови изграждането на останалите два етапа от обходния път. Всички знаем, че строежът беше временно спрян заради обжалвателните процедури. 
Вече няма пречка тежката механизация и изпълнителите да се появят в Габрово и да се възобнови строителството. Този обект се финансира с европейски ресурс по ОП „Транспорт“ в рамките на първия програмен период и всички дейности трябва да приключат до средата на 2015. А спокойствие или по-скоро удовлетвореност ще имам, когато станем свидетели на незабавни и конкретни действия, сега. Не трябва да се забравя, че обектът отново ще стане високорисков, ако държавата подходи формално и се реши да се изчака окончателното одобрение на ЕС на Апликационната форма за изграждане на обходния път на Габрово и чак след това се пристъпи към размразяване на обекта. Това, пак подчертавам, може да се окаже фатално и под претекст „тежки европейски процедури“ отново изкуствено да отдалечи тунела под вр. Шипка. 
- Според Вас ще започне ли изграждането на тунела през този програмен период или ще остане за след 2020 година? Защо?
- Съществуват всички предпоставки тунелът да се изгради до края на 2016 г. Просто трябва да се спре с разнопосочните и уклончиви политически послания от страна на управляващите спрямо този обект, преминаващи през алтернативни форми за реализирането му до категоричното отлагане на инвестицията след 2020.
За мен вариант, в който тунелът да се отлага след 2020 г., е несериозен и лишен от прагматична и политическа далновидност. Затова смятам, че е излишно разпиляване на енергия от страна на настоящето управление да се опитва да ни убеждава, че няма достатъчно ресурс в рамките на новата ОП „Транспорт 2014-2020“, както и да ни внушават, че има частен инвестиционен интерес към изграждане на тунела. Припомням, че България е поела ангажимент към Европа и че тунелът под връх Шипка е  част от Договора ни за присъединяване към Европейския съюз и двете страни са го идентифицирали като ключов за транспортната свързаност на Европа. Но най-вече, този проект е жизненоважен за икономическото и социалното развитието на Габрово, на региона, един от малкото останали инструменти за възстановяване на баланса на регионалното развитие между Южна и Северна България. В този смисъл би могло да се помисли дали държавата не би могла сама да финансира тази ключова инвестиция, вместо да раздава 500 млн. взети от българския данъкоплатец за благоустрояване на зелени площи, спортни площадки и други неясни от гледна точка на значим социален и икономически ефект инвестиции. Това, безспорно, ще бъде проява на истинска подкрепа за бизнеса и ангажимент към българските граждани и Европейското ни развитие.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни