Таня Христова: “Не се притеснявайте, че сте в града, в който жителите над 65 г. са най-голям процент, с добра енергия може да обърнем тенденцията”

	„Не се притеснявайте, че сте в града, в който жителите
Таня Христова: “Не се притесня
„Не се притеснявайте, че сте в града, в който жителите над 65 години са най-голям процент. С умни решения и добра енергия, която да насочим в правилната посока, може да обърнем тази тенденция“ - с тези думи кметът Таня Христова се обърна към участниците


За участие във форума бяха поканени архитекти, проектанти, експерти в различните области на енергийната ефективност.
Че организаторите са избрали най-правилното място – Габрово, за провеждане на Деня на енергийната ефективност кметът Таня Христова защити със статистика, доказваща 20-годишния опит общината да бъде модел за енергийна ефективност, който започна с подмяна на уличните лампи с енергоспестяващи.
„Уличното осветление към онзи момент е било доста иновативно и модерно, но в най-скоро време ще имаме осветление в нашия град, така както успяхме да направим във всичките 128 села в нашата община“ - заяви Таня Христова. - Това за нас е изключително важно, защото създава по-добри условия за живот на хората, но реализираме и значителна икономия от средства, които може да насочим към други енергийни проекти.
Община Габрово се присъедини и към Конвента на кметовете. В процес сме на разработване на план за устойчива енергия. Това е стъпка, с която ще успеем да реализираме различни инициативи и проекти в публична инфраструктура, които ще дадат добър профил на нашата община. Ще бъдат и модел за всички останали, за да може тези решения да намират своето широко приложение както в бизнеса, така и в жилищната политика. Тя е изключително важна по отношение на приложението на енергийно ефективни решения. За съжаление моето лично мнение е, че ние не успяхме да направим това през изминалия вече програмен период“ - призна кметът на Габрово и изрази надежда, че на форуми като този, който се провежда в момента, може да се вземат решения, които могат да бъдат представени на съответните институции, за да бъдат реализирани и да дадат възможности за развитие на малкия и среден бизнес.
„По този начин със сигурност ще дадем възможност на иновативните решения и на развойната дейност да намират своето практическо място, за да може тези технологии да стигат до реални проекти“ - аргументира позицията си Таня Христова.
И, за да докаже твърдението, че когато в света се заговори за нещо, в Габрово то вече се е случва, тя съобщи за единствената детска градина в Габрово, направена по технология „пасивна къща“ - „сграда с почти нулево потребление на електроенергия“. Нейните предимства бяха демонстрирани по време на форума, както и концепцията за Мултикомфортната къща.
„Много важно е в България да се пристъпи към добра политика в сферата на енергийната ефективност“ - категорична е Таня Христова. Позовавайки се на участието си в международен форум за енергийна ефективност преди две седмици в София, тя съобщи, че там са били демонстрирани добри практики на партньорство на фирми, финансови институции и общини за реализиране на проекти за енергийна ефективност, без да се налагат строги регулаторни режими.
„По този начин се постигат изключително добри и бързи резултати, които най-добре се посрещат от човека потребител, който в края на месеца или в началото на следващия си плаща сметките. Освен да трупаме знания колко е важна енергийната политика, да се надяваме, че тя ще бъде заведена като един от основните приоритети за наистина развитие на нашата страна и за излизане от тази криза, която може да бъде тежка, ако не направим първата крачка и то в правилната посока – енергийната ефективност“ - представи реалните действия кметът на Габрово Таня Христова.
Тя информира участниците във форума, че Габрово има сграден фонд, който може да се използва за модел и демонстрационни зони за енергийна ефективност, а Общината е готова да съдейства за реализиране на такива проекти. Идеи, които може да се родят след този форум.
„Не се притеснявайте, че сте в града, в който възрастното население над 65 години е с най-голям процент. Това е предизвикателство, което ние всички заедно с умни решения може много бързо да преобърнем, стига наистина да имаме добрата енергия, с която да насочим вниманието си за решаването на този проблем. Знаем, че причината това да е така не се крие в лошите условия за живот в Габрово – има много фактори, които през годините са натрупвани. Но пък има и нови възможности, които се отварят пред нас, и съм убедена, че Габрово няма да се предаде и ние ще успеем да обърнем тази тенденция“ - заяви кметът Таня Христова по време на форума.
МИНКА МИНЧЕВА

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни