Стефка Василева, началник отдел „Държавен архив” - Габрово:

Stefka-Vasileva
Стефка Василева

„Държавните архиви ще са устремени към електронното управление”

- Г-жо Василева, каква беше изминалата година от 55-годишното развитие на Държавен архив? 

- Това беше една изключително важна и ползотворна година. През 2014 година Държавен архив - Габрово навърши 55 години. Беше решен проблемът с материалната база, който стоеше от близо 50 години. Организирано бе новото архивохранилище в едноетажната сграда на бивша Метрология (до КАТ в кв. Дядо Дянко) с площ 755 кв. м. Адаптираните помещения напълно отговорят на специфичните изисквания. Едно от тях е оборудвано с нови модерни стелажи с височина над 4 метра, които се движат по релси и оползотворяват площта на помещението. Поредното преместване, март - август, започна с архивните фондове от 1944 година до днес, архива на БКП - съхранявани в бившия Пионерски дом на Петкова нива. В старата сграда на Държавен архив - Габрово, до Железния мост, остават архивите до 1944 година. Въпрос на финансови средства е модерното оборудване на още едно помещение.
Архивното богатство е над 2400 фонда (повече от 330 000 архивни единици) или документите, наредени един до друг, са приблизително 3000 линейни метра. Преместването бе усилен период на организация и изпълнение на трудната и много тежка работа, в която ни помогна Областна управа - Габрово. По програма ни изпратиха 5 души, които работиха с нас. Транспортът бе осигурен от Държавна агенция „Архиви“ - София. Новата подредба на архивния фонд улеснява много нашата работа.
- Придвижи се въпросът и за административната сграда.
- Така е. През 2009 година по случай 50-годишнината на Държавен архив - Габрово, когато кмет бе Томислав Дончев, сградата - бивш „Обреден дом“ на ул. „Николавска“ № 53, паметник на културата от местно значение, ни бе обещана. Миналата година, благодарение на Община Габрово, кмета Таня Христова и Областна администрация, процедурата бе придвижена и сградата бе предоставена на ДА „Архиви“. С обществена поръчка бе изготвен инвестиционен проект. Получено бе строително разрешение. Благодарни сме много за съдействието на арх. Стойкова и инж. Корназов от Общината. За съжаление, през август, когато ремонтът трябваше да започне, държавата отне част от бюджетните средства на ДА „Архиви“. Наскоро ремонтът предстои да започне. Изпълнител е пловдивска фирма. Габровска фирма не е участвала в конкурса за обществена поръчка.
В реновираната сграда се предвижда да има читалня на първия етаж и малка изложбена зала. Администрацията ще е на втория етаж. Депото - оборотно архивохранилище със стелажи, ще бъде организирано в приземния етаж. Предвид ограничените финансови възможности, влизането в действие на административна сграда вероятно няма да е до края на годината.
С тези стъпки постепен но се решава въпроса за постоянно устройване на направленията на Държавния архив - предархивна дейност с постъпване и контрол по съхраняване и използване на документите, комплектуване, популяризаторска дейност, дигитализация.
- Кои материали са обект на внимание на националния архивен фонд?
- Материалите от държавни и общински организации. По желание фондообразователи на Държавен архив са неправителствени организации, политически партии, частни фирми, с които поддържаме непрекъсното контакти за комплектуване на техни документи. През 2014 г. това беше срещата с инж. Райко Райков, управител и собственик на „Фулмакс“ - една от водещите фирми в кожарската индустрия. Обработени бяха документите на читалище „Пенчо Славейков“ в Трявна. Също така документите на политическа партия СДС - Габрово. В новата информационна система бяха въведени комплектувани шест нови фонда на: инж. Георги Костов - дългогодишен ръководител на фирма „Хидропластика“, доц. Стефан Арменски - почетен гражданин на Габрово и ревностен изследовател на миналото на родния град, музиканта Илко Илиев, журналиста и краевед Ганчо Танев, пощенския деятел и филателист Богдан Стефанов, журналистката, поет и краевед Вера Христова - почетен гражданин на Трявна.
- Активна бе популяризаторската дейност...
- Тя се изрази в уреждане на документални изложби (самостоятелни, съвместни) за национални чествания (Шипченската епопея), за дарители на архива - Веселин Димитров и Иван Досков от Габрово, Любомир Димитров от Дряново (за рода Бахчеванови), за събития и личности, публикации в специализирания и местен периодичен печат. Поддържа се профила на архива във Фейсбук. Подготвена бе презентация на комплектуваните фондове на писателя Йордан Хаджиев, стопанския ръководител инж. Пеньо Рачев.
Предстои качване в сайта на Държавна агенция „Архиви“ на „Пътеводител на архивните фондове на Държавен архив - Габрово 1944-2014 г.“. Информационната система непрекъснато се попълва. Това е един Googlе за информация на архивите от цялата страна.
- Как върви дигитализацията на архивните документи?
- Дигитализирани (качени в интернет пространството) са особено ценните, уникални наши документи, също и такива по определени теми. Заявки за ползване, за справки се правят на електронната ни поща.
Тази година приоритет ще са темите: Съединението и Сръбско-българската война. Участваме с документи във фото сайта на Агенция „Архиви“. Започва работа по протоколите на общинските управления преди 1944 година.
За документалното наследство на цялата област в Държавен архив - Габрово се грижат само шест специалисти. Експертното ниво е високо.
Тази година със съдействие на Регионалния инспекторат по образование е направено предложение до всички училища в Габровска област да заявят теми, по които искат да гостуват в Държавен архив - Габрово. При нас вече бяха ученици от Националната Априловска гимназия, които се интересуваха от „Свидетелствата за зрелост“ преди 1944 г. Ученици от училище „Неофит Рилски“ подготвиха история на своето училище.
Основното внимание в бъдеще ще е електронното правителство. Комплектуване на документи в електронен вид. Предстои актуализиране на нормативната наредба на Държавна агенция „Архиви“ във връзка със Закона за електронното управление. Държавните архиви ще са устремени към електронното управление.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни