Снимки, правени от делтапланер, спечелиха конкурса за Хоталич

Първото място и парична премия в размер на 350 лева
Снимки, правени от делтапланер
Първото място и парична премия в размер на 350 лева спечелиха Маргарита Георгиева и Пенчо Еленков (посмъртно) за цялостното им участие в конкурса „Моят поглед към Хоталич“ с фотографии, правени от делтапланер.

Техните и други снимки, представящи средновековната атмосфера, красивата природа, заснети от обектива на фотографи при залез, от птичи поглед или през нощта украсиха средновековния град Хоталич тази събота. Експозицията бе подредена във връзка с награждаването на победителите от националния фотоконкурс на тема „Моят поглед към Хоталич“, организиран от Община Севлиево и Историческия музей в града.
 
Конкурсът по повод 35-годишнина от началото на археологическите проучвания и успешното завършване на проекта за осигуряване на достъп и социализация на средновековния град и крепост.
Снимката „История и бъдеще“ на Илко Илев грабна сребърното отличие и сумата от 100 лв., както и наградата на хотел „Одеса“ – вечеря за двама. Третата награда и премия от 50 лв. спечели Николай Братованов с фотографията „Вечност“. Призовите награди връчи кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов, председател на журито, в чийто състав бяха и фотографът Пенчо Тихов, художникът и директор на ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ Васко Василев и археологът Надежда Ботева.
Специалната награда на Исторически музей спечели Искрен Минчев и снимката му „С духа на времето“, събрала най-много „харесвания“, цели 303 гласа във Фейсбук страницата на Музея. Победителят от интернет гласуването получи издания, посветени на Хоталич и карта за безплатно посещение за срок от една година на всички музейни обекти в общината. 
Специални награди бяха раздадени и от местните хотелиери. Хотел „Тихият кът“ награди с нощувка и закуска Василка Стрежева и снимката „Крепостта Хоталич – един средновековен град в наши дни“. Бутилка шампанско и празнична торта от сладкарницата на „Севлиево плаза“ спечели Иван Цонев за колажа „Приключение, мистика и реалност в сърцето на България“. Наградата на хотел „Росица“ отиде при Светлин Райков за фотографията „Гледка“, а Илиян Гъбенски със „Звезден град“ бе избраникът на хотел „Хелиос“.
В унисон с атмосферата на конкурса организаторите поднесоха и специалната си изненада – ревю на средновековни облекла, ушити по поръчка, с идеята да се ползват от посетителите на Хоталич за снимки. Като с машина на времето присъстващите се пренесоха в онова отминало и дори мистично време на Античността и Средновековието, като научиха повече за облеклото на хората от средните векове. За историята на града и крепостта, за разкопките и находките, както и за днешния Хоталич разказа директорът на Историческия музей Найден Петров. За доброто настроение на гостите се погрижиха трио „Галакси“ от „Upstream Voices”.
 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни