Румен Радев: "В Габрово бизнесът и образованието работят заедно за развитие на индустрията"

Топ новина! Rumеn-Radеv:--V-Gabrovo-biznеsat-i-obrazovaniеto-rabottat-zaеdno-za-razvitiе-na-industriiataa
Prezidentur-Radev-v-TU.jpg
От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България, коментира още държавният глава - коментира вчера в Габрово президентът на България Румен Радев.

„За съжаление, вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“, коментира президентът Румен Радев вчера в Габрово пред журналисти по повод разпространените от прокуратурата СРС-та, преди срещата си със студенти в университета.

Ролята на академичните общности в управлението на науката“. В срещата участваха ректорът проф. д-р Илия Железаров, председателят на Студентския съвет Десислава Стефанова, членове на Настоятелството и на Академичния съвет, кметът на Габрово Таня Христова, Областният управител Невена Петкова, представители на институции и бизнеса. Президентът уточни, че не е подготвил специална лекция, а предпочита да обмени мисли с младите хора, разчита на диалога с тях.

"Горд съм, че имаме такова висше техническо учебно заведение като вашия университет. То е образец как трябва да бъде интегрирано не само в българската образователна система, в българската наука, но и в общината. Вие имате основание да се гордеете, защото Габрово е люлката на българската индустрия, това е исторически факт, и тя си е отгледала такъв университет. Тук бизнесът и образованието работят с една обща цел - много по-добро развитие на индустрията и развитие на образованието с насока практически ориентирани резултати. И, разбира се, това без което не може - подкрепата на местната власт. Идвал съм няколко пъти в Габрово и винаги, когато съм говорил с местната власт виждам, че има взаимодействие между наука, бизнес, образование и местна власт", каза президентът.

Той обясни на студентите, че се осмелява да говори с тях от позицията на инженер. "Така пише в моята диплома от Военно-въздушното училище, макар че аз съм с много широк инженерен профил. По-малко учехме Сопромат, термодинамика, конструкции и якост на металите, като вас, а наблягахме на аеродинамика, навигация, радиоелектроника. Пробивите и научните достижения са в някои тясно фокусирани области. Само че, напоследък виждате колко важна е интеграцията между различни области на науката и познанието.

Когато говорим за технологии не можем да ги отделим от науката и образованието. За мен е изключително важно какви амбиции си поставяме като държава и общество, да развиваме конкурентноспособност и да се включим в икономиката на бъдещето. Някои държави вече работят за това. Германия прие своя национална индустриална стратегия, в която основният фокус е иновативно образование - наука, технологии и иновации. Дали и ние ще направим това или нашите амбиции ще са задоволят като страна, разпределител на газ? Дали имаме амбиции да мобилизираме всички средства, с които разполагаме, за да можем да активираме целия наш научен капитал и талант на младите хора? За да може България да се развие като страна, в която се развиват технологии и иновации. Или ще се примирим да сме страна, която само внася технологии и плаща за тях. Това е важното сега. Бъдещето все повече ще дели държавите по този признак - държави, които разработват технологии и държави, които ще останат в периферията на научния прогрес.

Мисля, че имаме достатъчно талант и ние го доказваме. Всяка година учениците от средното образование печелят олимпиади, международни състезания, винаги сме в топ пет по математика, информатика, лингвистика. Трябва да използваме този потенциал. Трябва по-скоро да изработим нашата национална индустриална стратегия", коментира президентът.

Студентите засипаха президента с въпроси. Цветислава Лафчиева от специалност "Компютърни системи и технологии" попита за трансфера на технологии между Изтока и Запада. Румен Радев обясни, че има няколко пътя. Единият е чисто бизнес ориентиран. "Когато бизнесът има интерес, примерно някой инвеститор реши, че в Габрово има добра среда да инвестира в дадено производство, той идва съответно със своите технологии. За това трябва да има добра среда, разбирателство с местната власт и най-вече да ви има вас. Вие, младите хора, специалистите сте решаващият фактор. Друг трансфер може да дойде по линията на научния обмен. И другият е това за което говорих - образователна и научна кохезия. На високо политическо ниво трябва да се преборим тези европейски програми и фондове да имат тази насоченост. Има още една инициатива с подкрепата на президентската институция - създаване на Международнен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. Около 10 държави от нашия регион се обединяват да изградят институт за високи технологии с насоченост да удовлетворяват нуждите в медицината, съпроводени с изследвания на много високо ниво, да работят в колаборация с центъра ЦЕРН, Швейцария. Аз го посетих и съм дълбоко впечатлен от това, което се постига там като наука, научни изследвания, там работят и вече доста българи. Европейската комисия се ангажира с финансиране. Въпросът е коя от всичките балкански държави ще бъде основен център на този институт. Трябва да убедим, че ние като база, като инфраструктура, като научен потенциал сме привлекателно място", допълни Румен Радев.

Друг от въпросите, отправени от студенти към президента, бе каква е ролята на президентската институция, като балансьор между трите власти. "Президентската институция не е част от трите власти в България. Но тя е важна институция, която цели да способства за диалога между изпълнителна, законодателна и съдебна власт, за намиране на консенсус, важен за нашето бъдещо развитие. Аз винаги съм търсил такъв консенсус по важни за обществото ни и националната сигурност въпроси в рамките на Консултативния съвета за национална сигурност. Приемам, че образованието е тема на националната сигурност, защото всъщност от него зависи всичко. Не можем да говорим дори за отбранителна способност на страната, ако няма достатъчно добро образование. Тече модернизация на българската армия, вече се закупуват високотехнологични отбранителни системи, хората, които ги поддържат трябва да бъдат с високо образование. Затова смятам да поставя въпроса за задължителна ангажираност на държавата за инвестиции в научно изследователска и развойна дейност", отговори президентът.

Ректорът Илия Железаров връчи на президента плакет на Техническия университет. Държавният глава се запозна с учебния процес в университета, посети лаборатории на Техническия университет и разговаря с новото и старото академично ръководство. ..

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни