Родители насочват децата към модерни специалности с гръмки имена, после младите не могат да се реализират

Roditeli-nasochvat-detsata-k-m
Родители насочват децата към

Близо 30% от завършилите професионални гимназии в областта започват работа по специалността – съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Георги Маринов по повод реплика в Комисията по заетост към Областния съвет по развитие, че

Според началника на Регионалния инспекторат професионалното образование е приоритет за областта. Това се доказва и от планираните паралелки за държавния план-прием за следващата учебна година - 25. Данните от миналата година показват, че от завършилите професионални училища 376 ученика близо 30% са започнали работа по специалността, 10% са започнали работа по друга специалност. 50% от всички, завършили професионалните гимназии, са продължили обучението си във висши учебни заведения и интересното е, че голяма част учат точно по специалностите, които са учили в средното образование. Друг е въпросът какво се случва, след като завършат висшето си образование и дали се връщат на територията на областта.

Според статистиката малък е процента на заминалите в чужбина след завършване на средното си образование – 5-6%.
Председателката на Общинското училищно настоятелство Магдалена Василева смята, че е притеснителен броят на отпадналите от училище и увеличаващият се брой на учениците със специални образователни потребности. Според Георги Маринов професионалните направления, заложени в образователната система на нашата област, поддържането на тези професии и специалности, дава възможност точно за това – да си намерят работа и да няма отпаднали млади хора от системата.
„На пръстите на ръката се броят учениците, които са над 16 години и вече не са в системата – коментира Георги Маринов. - А отпадналите могат да се ползват от програмите за заетост на национално ниво и за младежи до 29 години. Освен това стартира и една много успешна кампания на Агенцията по заетостта, която се случва във всички средни училища на територията на областта съвместно с бюрата по труда. А младите хора могат да правят своя добър и компетентен избор.“ Според Грациела Родева – началник на отдел в РИО, наистина децата със специални образователни потребности се увеличават, но причината за това е – все повече родители избират интегрираното обучение вместо специалните училища. Повечето от тях учат по индивидуални програми в училищата заедно със съответните специалисти, подпомагани от ресурсни учители. Почти всички от децата със специални образователни потребности завършват основно образование. Предлага им се непрофилирано обучение, но могат да се включат и в професионалното образование стига тяхното заболяване да не е противопоказно за дадена професия. Сега завършват основно образование девет деца с увреждания на територията на областта. Те могат да продължат образованието си в непрофилирана паралелка.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни