Радостина Братованова: „Родените от непълнолетни и многодетни почти винаги са деца на системата „Социално подпомагане”

<p>Новият социален министър Ивайло Калфин е замислил нормативни промени, които
Радостина Братованова: „Родени

Новият социален министър Ивайло Калфин е замислил нормативни промени, които да предотвратяват възможността детските надбавки да се превръщат в начин на печелене на пари. Сред обсъжданите нововъведения е облекчаването на режима, при който социалните раб

 Това е възможно и сега, но процедурата е толкова усложнена, че за социалните работници е по-лесно просто парите да отидат в сметката на родителите, дори когато има съмнения, че те злоупотребяват с тях и не ги използват за отглеждането на децата. Според Калфин ще се търси и законов начин за ограничаване на възможността родители в детска възраст да получават детски и да се прекрати абсурдната ситуация деца на 14 години да раждат деца и получават детски надбавки за тях, а в същото време собствените им родители да продължават да взимат надбавки за тях самите. Каква е картината в региона с непълнолетните родители и продължава ли раждането на деца за някои жени да е вид бизнес? По темата разговаряхме с директора на ТД „Социално подпомагане“ Радостина Братованова.

...

- Г-жо Братованова, социалният министър е решил да се противопостави на раждането на деца от непълнолетни. В Габрово няма големи групи население от малцинствата, но има ли много случаи на раждане на деца от деца?
- Изключително подкрепям идеята на социалния министър. От големия стаж, който имам в областта на закрилата на детето, винаги сме искали да се вземат някакви мерки срещу раждането на деца от деца. Това за Габрово не е огромен проблем, за разлика от други региони на страната. Но за съжаление и при нас има такива случаи. За миналата година те са пет и никога не сме пропускали, когато установим бременна непълнолетна, да не сезираме прокуратурата. Статистиката показва, че по петте случая, по които сме работили и сезирали прокуратурата, за два от случаите е образувано досъдебно производство, от което още няма резултати. За други два е отказано да бъде образувано, а за един от случаите още нямаме информация за предприетите действия. Сега ще сезираме прокуратурата за нови четири случая. Единият от тях е за второ раждане на дете от непълнолетна майка. Тя е родила първото на 14 години, в момента е на 16 и е бременна с второ.
- От ромски произход ли са непълнолетните?
- Не, не са всичките роми, има и от български семейства.
- При ромите казваме, че ранните бракове и раждания са в рамките на техните традиции и не се приемат за нещо нередно. А какво отговарят българските семейства?
- Аз лично съм разговаряла с две от семействата. И двете момичета в присъствието на техните родители твърдяха, че са неопитни и не знаят как да предотвратят нежеланата бременност и са разбрали за нея на доста късен етап, когато не може да се направи аборт. Момичетата категорично не желаеха да се грижат за своите новородени деца. Хубавото е само, че те искаха да завършат образованието си. Те са ученички и като мотив да не искат децата изтъкваха огромното си желание да завършат не само средно, а и висше образование. Естествено те нямаха и подкрепата на своите родители, които се срамуваха заради тях. И двете момичета не са оттук. Родителите им бяха предпочели да дойдат да живеят тук, да си намерят работа, да изместят ученичките в наши училища. След като родиха, оставиха децата и се върнаха по родните си места.
- А как постъпват ромите? Предполагам, че те не се отказват от децата заради детските надбавки?
- Така е. Постоянно при нас се търсят всякакви варианти за получаване на пари от ромите. Интересното е, че напоследък много често взе да се случва те да имат в семейството повече деца с увреждания, за които заплащането е доста високо. За едно дете се получават 340 лева. Три деца с увреждания носят 1000 лева.
- Вие самата преди години бяхте предложила да се дават надбавки за определен брой деца на самотни майки, а оттам нагоре да не се получават детски.
- Наистина преди години заради многото случаи на самотни майки с по 5-6 и повече на брой деца, някои от които едва ли не превърнаха раждането на деца в бизнес. Правеше впечатление, че още не е излязъл актът за раждане и родилката вече е при нас да иска еднократната помощ. Те й викат „награда“ за раждането. След като я получат, масово изоставяха децата си в дом „Майка и дете“ и по това съдех, че превръщат раждането на децата в бизнес. Сега с промяната в Закона за закрила на детето това не се случва често. Аз съм правила опити да предлагам парите за децата да се внесат например като здравни осигуровки, но те не са съгласни и искат да ги получат на ръка. Много често парите не отиваха конкретно за нуждите на детето. Преди години аз предложих тази помощ да бъде във вид на ваучер, който да служи за здравна вноска за болни деца или да се дават купони за храна в училища и детски градини. Защото много често за такива деца се получават сигнали, че са неглижирани. Тези деца са обект и на закрила... Най-общо казано, те винаги са деца на системата „Социално подпомагане“. За многодетните самотни майки идеята ми беше до трето дете хората да си получават парите за детските кеш, но за четвърто и всяко следващо дете парите да следват детето. Ако то е в интернат или в училище - полагат му се 35 лева и се внасят в училището за купони за храна, за да знаем, че детето е поне нахранено. Средствата могат да се дават и за учебни помагала. Трябва да се знае, че парите се дават за нуждите на детето, а не за нуждите на неговите родители.
- Според Вас какво трябва да се направи, за да намалее практиката непълнолетни момичета да раждат деца? Наскоро съд наложи глоба от 1000 лева на мъж, направил дете на непълнолетна. Може ли подобно наказание да служи като превъзпитание?
- Все пак трябва да има някакви наказания, но ако мъжът е социално слаб, ако няма как да плати глобата... Наказанието трябва да е реално приложимо, според мен. Ако не си плати глобата, трябва да се пристъпи към следваща мярка - да се осъди на пробация с обществено полезен труд. Но при някои хора става дума за първичен инстинкт и не е ясно дали човекът ще премисли, преди да направи детето това, че може да го сполети наказание. Наказанията трябва да бъдат по-сериозни. Освен това повечето от децата, които раждат деца, не влизат в училище, липсва им полово възпитание и култура. По някакъв начин трябва да акцентираме върху предпазване от нежелана бременност, рисковете от кръвосмешението, а оттам и редицата заболявания. Струва ми се, че непълнолетните не можем да ги спрем да раждат. Особено като виждаме как живеят, какво правят техните родители, липсата на контрол... Трябва обучение на техните родители, трябва да се работи с медиатори от техните среди и т. н.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни