Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ - Дряново е в челната тройка на България в международното състезание „Социални иновации“

Profеsionalna-gimnaziia-po-ikonomika--Racho-Stooanovv---Drranovo-е-v-chеlnata-trooka-na-Balgariia-v-mеzhdunarodnoto-sastеzaniе--Sotsialni-inovatsiii
Silvia-Boneva-31-03-2020.JPG
„Социални иновации“ е международно състезание, което на глобално ниво се реализира съвместно с JA Worldwide и NN Group. На национално ниво у нас инициативата е подкрепена от NN България като главен партньор и съорганизатор на Джуниър Ачийвмънт България.

Състезанието насърчава участниците да измислят решение на социален проблем, като разработят своя идея за социален иновативен бизнес. То стартира в началото на месец януари, като се регистрираха 117 екипа от 30 населени места. Продължиха участието си 67 екипа, а за последния етап се класираха само 16, които продължиха в надпреварата си. Благодарение на високата мотивация на учениците от Професионалната гимназия, които работеха в екип, и техния ръководител - старши учител Силвия Бонева, и всеотдайната подкрепа на ментора Светозар Стойчев от NN България, ние успяхме да преминем през всички етапи, независимо от извънредното положение в страната. Проведоха се редица онлайн срещи и дискусии, в които менторът насочваше и подпомагаше работата на отбора APRTC по развиване и детайлизиране на социалната идея за създаването на електронен бял бастун за незрящи хора до превръщането й в работеща концепция за създаване на социален бизнес. Нашите момичета Боряна Щерева, Лора Колева и Никол Димитрова от 11 „а“ клас, специалност „Селски туризъм“ на Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов“ - Дряново, показаха своите знания по предприемачество, маркетинг, финанси, мениджмънт и получиха 225,5 точки, като заеха второто място, а първият отбор беше с 228 точки. Това е уникално, сред толкова много гимназии от цялата страна учениците на ПГИ „Рачо Стоянов“ да се представят повече от блестящо.

На 30 март се проведе финала на международното състезание, проведен онлайн, и независимо жури от NN имаше сложната задача да оцени вдъхновяващите социални разработки на отборите съобразно следните критерии: социален ефект, план за реализация, финанси, устойчивост, екипна работа и презентация, и приложимост на технологиите. Благодарение на уменията за онлайн презентиране и на комуникацията между членовете на екипа, които отговаряха на въпросите на журито, гимназията е в челната тройка на България. На първо място е Езиковата гимназия в Хасково с проект за вендинг машина за лекарства, а на второ място - Търговска гимназия - гр. Бургас, с проект за електронна платформа за възрастни хора.

Ръководството на Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, екипът и техният ръководител Силвия Бонева изказват благодарност на ментора Светозар Стойчев от Застрахователна компания NN България за оказаната професионална помощ и на координатора Александра Парашкевова и на изпълнителния директор Милена Стойчева от Джуниър Ачийвмънт България. Изказваме благодарност и на родителите на учениците, които неотлъчно подкрепяха своите деца, даваха им надежда и изживяха с нас всички емоции на състезанието!

Поздравления за достойното им представяне!

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни