Отворено писмо до габровци и читателите на „100 вести“ по повод 50 г. Технически университет

<p>Борис Контохов: “В днешния глобализиран и сложен свят науката и
Отворено писмо до габровци и ч

Борис Контохов: “В днешния глобализиран и сложен свят науката и образованието играят все по-решителна роля за една държава - да просперира по-бързо и да изгради авторитет сред другите държави”

Уважаеми жители на Габрово
и читатели на вестник „100 вести“,
настоящата седмица има особено значение за ония сегашни и бивши жители на града, които искат да си спомнят за едно драматично, но изпълнено с възторг и емоции време, което се разви в града точно преди 50 години - откриването на Висшето техническо учебно заведение през месец ноември 1964 г. в Габрово.
Неусетно измина половин век от тази епоха, в която мечтата на десетки габровски и други възрожденци и просветители стана действителност. Само ония, които са още на този свят и си спомнят трепетите и вълненията, свързани с осъществяването на това отдавна мечтано дело, могат сега да възстановят напълно онова, което тогава се случи в Габрово.
Както винаги става с историческите събития, те преминават, забравят се бързо и след години всичко изглежда напълно обикновено. Но за нас – тези, които са били не само свидетели, но и преки участници в изграждането на тази заветна мечта, това време се връща в мислите ни така, както най-хубавите спомени от живота на всеки човек възкръсват по всяко време. Жалко, много малко са вече живи ония, които имаха както щастието, така и задължението да сътворят тази дълго лелеяна мечта. Аз лично съм надхвърлил 80-те, но като помисля, че преди половин век тогавашните мои започващи студенти са вече почти 70-годишни, виждам колко неумолимо е времето.Защо се обръщам към Макар и от 40 години да не живея постоянно в България и в Габрово, този град е мой роден град, аз в него съм прекарал детство, юношество и младежки години. След завършване на висшето си образование в София работих в този град – 19 години общо, и от 1963 до 1974 г. именно във Висшия институт, който тази седмица празнува своята 50-годишнина. Така стана, че бях назначен след конкурс като първия редовен асистент в катедра „Математика“ и заедно с моя приятел и колега доц. д-р Стефан Арменски от катедра „Физика“ имаме първите заповеди за редовни асистенти в учебното заведение. Това е както гордост, така и голямо задължение. След нас дойдоха десетки нови научни работници и служители, но със Стефан ние сме горди като едни от първите, поели знамето, завещано от Васил Априлов, Николай Палаузов, д-р Никола Василиади и други просветители. Ние сме се старали доколкото можем да оправдаем доверието. Искам в хода на тези мисли да споделя, че от 20 години аз посещавам за по-късо или за по-дълго родния си град, интересува ме и съдбата на висшето учебно заведение, в което работих с голямо желание преди години. 

Точно преди 5 години – през септември 2009 г., в Габрово се чества тържествено 45-годишнината на Висшето училище, от 1995 г. носещо името Технически университет. Тогава се събрахме и срещнахме с много от старите и нови преподаватели, с бивши мои студенти, с бивши ректори на университета. Не мога да забравя срещата с първия ректор от 1964 г. - проф. Весел Савов, който създаде основите на един истински висш институт в тия години по софийски образец. Всички трябва да сме крайно благодарни на този голям учен, организатор и педагог, който съумя в периода на работата си в Габрово да утвърди бързо реномето на учебното заведение и да го придвижи много напред. Радостно е, че проф. Весел Савов въпреки напредналата си възраст е все така бодър, съсредоточен и желаещ да се връща към онова славно минало, на което той е бил активен създател. Ще бъда много щастлив, ако той наново и тази година дойде в Габрово. За съжаление, аз не мога да присъствам тази седмица на тези тържества в Габрово, но с мислите си ще бъда между колегите от моята катедра „Математика“, между всички други преподаватели и служители, както и между гражданите на Габрово и гостите, които се вълнуват от това забележително събитие.
Редно е да благодаря на редакцията на вестник „100 вести“, която още от тази пролет започна редовно – почти всяка събота – да публикува статии от членове на различните катедри в университета, които систематично излагат спомени и преживявания от живота на катедрите, с които възстановяват изминалите 50 години. Аз имах честта в статия от 15 март 2014 г. да открия тази рубрика, която допринася старите и по-нови жители на Габрово и окръга да се запознаят с части от миналото на университета. В това отношение трябва да се благодари и на г-жа Вела Лазарова, която провежда интервютата и разговорите, като прилага интересни снимки, които ни връщат в това славно минало.
Остава да поздравя сърдечно всички с този забележителен не само за Габрово и окръга юбилей, но и за цялата страна. Да не забравяме, че в днешния глобализиран и сложен свят науката и образованието играят все по-решителна роля за една държава – малка или голяма – да просперира по-бързо и да изгради авторитет сред другите държави. Затова габровският Технически университет, който тази седмица празнува 50 години от основаването си, трябва да продължи в същия дух и през следващите 50 години.

Честит юбилей !

Борис Контохов, Зеехайм / Германия

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни