Областният пише до министър Михайлова заради „Българка“

Отговорите на обединение „Българка’2013” не удовлетворяват - становищата не са
Областният пише до министър Ми
Отговорите на обединение „Българка’2013” не удовлетворяват - становищата не са законово аргументирани, твърди Николай Григоров

„Не ме удовлетворяват отговорите на Обединение „Българка 2013”, изпратени до заинтересованите страни, в това число и до мен като областен управител на Габровска област. Становищата им не са законово аргументирани“, заяви областният управител Николай Григоров по повод направените от него искания и предложения за допълване на Плана за управление на ПП „Българка“ на общественото обсъждане на 18 февруари 2014 година. 
Областният управител беше този, който две седмици преди обсъждането алармира, че така предложения план за управление на природния парк за следващите 10 години ще стопира изпълнението на разработените вече общински планове за развитие на Габрово и Трявна, както и на Областната стратегия за развитие.
На общественото обсъждане Николай Григоров направи предложения за допълване на плана, които да отговарят на заложените параметри на социално-икономческо развитие на района в защитената територия, както и за опазване на околната среда.
„Имаме нормативното  основание да поддържаме исканията си особено по отношение на въведените забрани при управлението на горските територии - коментира вчера областният управител. - Напомням за законовия регламент, че територии с предназначение - земеделски, горски или урбанизирани, могат да бъдат едновременно и с предназначение на защитени територии. В този случай отпада необходимостта от изключване от защитената територия на имоти, за които предстои изработване на инвестиционни проекти, в това число и реализацията на проекта за строителство на тунел под връх Шипка и обход на Габрово. Обръщам внимание и на изискването на действащото законодателство, че към всички горски територии, независимо от тяхната собственост, се изготвят планове на дейностите за защитата им от пожари, които са неразделна част от плановете за управление на защитените територии и защитените зони.
Прави впечатление, че аргументираните становища на общините Габрово и Трявна и Северноцентрално държавно предприятие – ДП Габрово, също не са взети под внимание. С оглед на всичко това ще изпратя становището си до Министъра на околната среда и водите, за да бъде предадено във Висшия експертен екологичен съвет в рамките на определения срок” - коментира областният управител Григоров, относно отговорите на обединение „Българка - 2013“ за представените от него предложения за допълване на Плана за управление на ПП „Българка“ за следващите 10 години. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни