Най-много корупционни практики има в строителството

заяви зам.-областният управител Кенан Ашиков в качеството си и на
Най-много корупционни практики
заяви зам.-областният управител Кенан Ашиков в качеството си и на председател на Областния съвет за противодействие на корупцията

МИНКА МИНЧЕВА 
 
Според габровския бизнес съмнения за корупционни практики има в сектор строителство. Това заяви зам.-областният управител Кенан Ашиков в качеството си и на председател на Областния съвет за противодействие на корупцията. В него участват ръководителите на всички регионални структури и поделения на държавната администрация в Габрово, както и представители на общините Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. 
Макар и само с превантивни функции, структурата към областната администрация получава и разглежда сигнали на граждани.
Такъв беше сигналът за съмнения за наличие на корупционни практики в Ресурсен център за подпомагане на интегрирано обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности. Съмненията бяха за присвояване на дарения към центъра, ползване на държавна собственост за частни цели, злоупотреби с бюджетни средства, включително и по проекти,  присвояване на заплати и допълнителни трудови възнаграждения на служители на институцията и други, общо 12 изредени съмнения за много сериозни нарушения и злоупотреби.
„След сезиране на МОН е назначена комисия за констатиране и предприемане на наказателни действия по сигналите: за формални провеждания на конкурси за свободни работни места в РЦПИОВДУСОП-Габрово, противоречащо на законите на страната, както и субективно дискриминационно отношение на едни служители за сметка на други; за ползване на офисната база на РЦПИОВДУСОП-Габрово от нейни служители за нуждите на частна занималня за деца, които имат или нямат СОП и на които служители им се плаща „на ръка“. Съставено е задължително предписание за отстраняване на нарушенията в срокове, които са спазени от директора на РЦПИОВДУСОП-Габрово.
Наложено е административно наказание „предупреждение за уволнение при последващо нарушение”.
Останалите нарушения се разглеждат по компетентност от Окръжна прокуратура - Габрово. В ход е събирането на доказателствен материал, образувани са досъдебни производства“ - представи резултатите от сигнала за съмнения за корупция, който е постъпил в Областния съвет за противодействие на корупцията,  Ашиков.
Той отново напомни, че структурата няма правомощията за разследва, а да работи за превенция на корупцията. И в това отношение тя има постижения през годината, които са повод за дадената висока оценка от Министерски съвет.
„Приета е  харта на членовете, която обединява усилията на всички териториални структури в името на превенция на корупцията и премахване на корупционните практики. Беше изготвена методика за оценка на корупционния риск, създадени бяха анкетни карти, сред представителите на бизнеса и то в сектро „Строителство“, където почти всички дейноста се изпълняват въз основа на обществените поръчки, а там се пораждат корупционни практики“ - съобщи зам.-областният управител Кенан Ашиков. 
Анкетите са анонимни и на въпроса:“Кой сектор от бизнеса е най-уязвим от корупционни практики?“ най-честите отговори са строителството, след него се нареждат търговията и услугите, по един от анкетираните посочват държавната администрация и еврофондовете. 
На въпроса:“Случвало ли се е държавен служител да поиска пари или друга нерегламентирана обява за предоставяне на административни услуги?“, анкетираните са дали отговор „не“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни