Младежи от Хонг Конг, Китай, гостуват на МИКЦ към ИМКА - Габрово

Топ новина! gosti-dom-jankabakov
На гости в дома на семейство Янкабакови

Доброволците и младежките работници от Младежкия информационно-консултантски център към ИМКА - Габрово имат през тази седмица гости от Китай. От 1 до 6 януари гостуват 20 студенти с двама ръководители от китайската ИМКА в Хонг Конг.

Доброволците и младежките работници от Младежкия информационно-консултантски център към ИМКА - Габрово имат през тази седмица гости от Китай. От 1 до 6 януари гостуват 20 студенти с двама ръководители от китайската ИМКА в Хонг Конг. Младежката делегация се обгрижва от габровските младежи с наситена програма, която предвижда посещения не само на забележителности и музеи, а и на социални институции, промишлени предприятия, университети и т. н. Младите хора от далечен Китай проявиха интерес и към живота на българите и техните семейства. За да се потопят в семейната атмосфера, те гостуваха за вечеря в домовете на новите си габровски приятели. Директорът на ИМКА Антоанета Янкабакова също посрещна гости в дома си – ръководителите на делегацията Питър Чан – асистент в Студентската програма за развитие, и Карман Уонг – изпълнителен секретар на китайската ИМКА в Хонг Конг. Преди да изпробват кулинарните специалитети на Янкабакова от пилешки жулиени, задушен ориз със зеленчуци и пълнени с моркови, чушки и кашкавал гъби.
, гостите пиха чай и отделиха време за отговори на няколко въпроса със съдействието на любезните домакини.
- Вие сте на това посещение, благодарение на голям проект. Какъв е той?
Карман Уонг: Това е единственият проект в Хонг Конг, който се координира от ИМКА. В ИМКА Хонг Конг са включени 9 университета, обединени в обща мрежа и това е техният единствен уникален проект.
Питър Чан: Този проект се фокусира основно върху обучението на студентите в лидерство и предлага такива програми на студентите, които да разширят тяхната перспектива за глобалния свят, за да научат повече както за тяхното собствено общество, така и за света като практикуват християнското си разбиране за начина на живот. Затова имаме много програми като тази транснационална програма за посещения на различни страни. Осъществяваме и различни услуги и инициативи за студентите – имаме 9 специфични департамента. Във всеки департамент имаме комитет от студенти и член на Изпълнителния съвет. Тези комитети измислят какви програми са нужни в помощ и подкрепа на студентите. Чрез тези програми и инициативи ние искаме да ги подпомогнем в тяхното развитие и те да станат наистина активни лидери на бъдещето. Например през миналата година осъществихме инициативата „Излез от острова“ като под остров се разбира Хонг Конг. Идеята е студентите да изследват „острова“, да намерят ключови проблеми и да търсят заедно тяхното решение. С тази инициатива се набират и средства, за да се финансират проекти за различни общности в нужда в Хонг Конг. Така се обръща специално внимание на общността към проблемите на бедните например. Така смятаме, че създаваме един различен тип лидерство – социално отговорно.
Карман Уонг: Този наш проект е фокусиран върху работата със студентите. Но ние имаме отделни програми за младежи, за деца и семейства, за възрастни. Работим и с младежи от високорисковите групи като използващите наркотици. Имаме хотели за такива младежи като вид социални домове за изключителни случаи. От 2004 година ние сме стартирали глобалната си програма за студенти-членове на ИМКА. Имаме програма и за изпращане на стажанти и откакто са развити връзките на ИМКА по света, изпращаме всяка година различен брой студенти като стажанти за няколко месеца в различни организации на ИМКА в други държави. Тази година сме изпратили около 100 студенти да доброволстват за два месеца през лятото в различни организации на ИМКА по света. Тази програма дава шанс не само за по-широка перспектива за самите студенти, но и поддържа контактите и партньорствата с организациите на ИМКА по света. Защото имаме програма и ние да посрещаме студенти от цял свят.
- Как избрахте да дойдете точно в ИМКА-Габрово?
Питър Чан: Правителството на Китай инициира нова политика, с която насърчава взаимодействия и партньорства в социалната, икономическата и културната сфера и обмен на различни видове кадри – студенти, специалисти, за да може по този начин да се подобрят връзките с различни части на света.
Карман Уонг: Правителството на Хонг Конг ни спонсорира, за да осъществяваме такива програми, които да ни свързват със света.
Питър Чан: Например през миналата година бяхме в Украйна и Беларус. С тези посещения даваме шанс на нашите студенти да научат повече за тези страни. За 15 години университетската ИМКА имаше много такива проекти в Югоизточна Азия – в Камбоджа, Индия, Ниамар, Тайланд, Корея, Виетнам. Ние сме били във всички южноазиатски страни, в които има ИМКА, както и в континенталната част на Китай. През зимната ваканция на нашите студенти ще имаме пътувания до Италия, Гърция и т. н. Тези пътувания са част от програмата за развитие на студентите.
- Какви са впечатленията Ви от Габровския регион, от България?
Питър Чан: Това, което открихме е, че габровци са много активни и приветливи, гостоприемни са и ни предразполагат да общуваме с тях. Това са впечатленията ни още от първия ден. Нашите студенти искаха много да се запознаят с местни младежи и сега им е много приятно, че са заедно с доброволците на ИМКА – Габрово. Освен това се радваме на вашата красива природа. Радваме се, че тук виждаме небето, защото при нас има високи сгради, пушек и замърсен въздух и често не виждаме небето. А над Етъра небето беше кристално чисто и много приятно.
- Кои са според Вас отличителните черти на съвременното младо поколение на Хонг Конг, на днешните млади хора?
Карман Уонг: След 1997 година, когато връщат Хонг Конг на Китай, се усеща една голяма нестабилност, имаше и протести. Младите хора дори мислят за емиграция, тъй като върху тях има голям натиск от икономическата ситуация.
Питър Чан: Несигурността в бъдещето на Хонг Конг ги прави много притеснени и депресирани. Става дума за младите хора, които вече работят и създават семейства след 28 години.
Карман Уонг: Инициативата на нашето правителство дава шанс на младежите да видят повече възможности в съседни или други страни.
Питър Чан: Ако говорим за светлата страна, за позитивните неща, младите хора в Хонг Конг са много иновативни, креативни, активни и високо интелигентни. Те са отворени да приемат различните култури и всички говорят добре чужди езици. Това е тяхното предимство за бъдещата им реализация.
На снимките: Карман Уонг и Питър Чан на гости в дома на Антоанета Янкабакова

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни