Мартин Дановски: “Габрово е туристически град, но трябва да продължи да изгражда образа си”

<p>Мартин Дановски е представител на компанията, която изпълнява част от
Мартин Дановски: “Габрово е ту

Мартин Дановски е представител на компанията, която изпълнява част от проекта, свързан с туристическата инфраструктура в Габрово, както и ръководител на екипа, работил по туристическия маркетинг на Габрово, Севлиево и Трявна.

Днес той ще участва в заключителната пресконференция за ремонтираните и изградени културни обекти в „Етър“ и „Боженци“, новия Интерактивен музей на индустрията, както и новата експозиция на обновената Дечкова къща. Вчера, докато кипяха последните подготвителни работи за днешното официално откриване на виртуалния музей на индустрията на „Николаевска“ 3, разговаряхме с г-н Дановски за ефекта на реализираните по проекта дейности върху туризма в Габрово.

- Г-н Дановски, по-добър туристически продукт, който ще привлича туристи в Габрово – това ли трябва да очакваме от завършването на проекта за туристическата инфраструктура?
- Мисля, че да. Благодарение на работата през последните две години по реновация и реконструкция на част от емблематичните за България и Габрово обекти и изграждането на един съвсем нов и уникален за Балканите музей на индустрията, Габрово сериозно разширява предлагането си на продукти в областта на туризма. И го разширява целенасочено, с цел да привлече по-млади хора – в диапазона до 25 години, с формите, под които се представя културно-историческото наследство и се прави туристическата атракция, като се показват например нови елементи, свързани с индустрията на Габрово или елементи от градския живот в Дечковата къща. Това са нови експозиции, които със сигурност ще обогатят туристическия продукт и цялостното предлагане в туризма.
- Благодарение на този проект Габрово се сдоби със съвсем нов музей, за който твърдите, че е единствен по рода си на Балканите. С какво е по-различен?
- По-различен е основно с начина на представяне на съдържанието. То е организирано около индустриалната история на Габрово и предприемчивия габровски дух от началото на миналия век до днешни дни. Музеят е по-различен и с това, че предлага съдържанието под по-модерна форма, по-приятна и лесна за възприемане – под формата на видео, на мултимедийно представяне, съчетано със специално създадени експонати, които могат да се пипнат и видят. Освен това има възможност потребителят сам да управлява отделните атракции и да разглежда това, което му е интересно. Съдържанието е разделено на епохи от индустриалната история и е един пример за съвременни похвати, за хуманизиране на музеите и представянето на съдържанието във вид, много по-близък до съвременните очаквания на туристите. Така че габровци и гостите на града вероятно ще оценят музея по достойнство. В него ще има възможност за постоянно осъвременяване на съдържанието през следващите години. Начинът, по който е организирано съдържанието, позволява това да се случи много лесно чисто софтуерно.
- Можем да кажем, че освен единствения музей на хумора и сатирата, вече имаме и още една емблема – единственият на Балканите Интерактивен музей. В Дечковата къща има нова експозиция с ретро фото и билкарница. Влизат ли тези обекти в проекта за интегриран туристически маркетинг на Габрово, Севлиево и Трявна?
- Истината е, че обекти, макар и с национално значение, сами по себе си в рамките на даден град трудно могат да задоволят съвременните туристи и съвременната туристическа индустрия като се ползват по единично. Затова се създават клъстери от туристически атракции, тематично обвързани, какъвто е проектът за интегриран маркетинг между трите общини. Всички обекти от проекта за туристическата инфраструктура на Габрово са предвидени да влязат в интегрирания маркетинг на трите града, за да може един турист да осмисли няколко дни пребиваването си в региона.
- Има ли шанс Габрово да стане туристически град? 
- Габрово е туристически град като марка и емблема, но му е необходимо да доразвие някои от елементите на туристическата индустрия. Трябва да се продължат усилията по позиционирането на Габрово, да се изгражда един постоянен образ. Например трябва да продължи да изгражда тази страна от образа си – като столица на хумора и сатирата, с различни изяви, с различни видове кампании. Хората, които идват в Габрово като в град на хумора, очакват тук да правят нещо приятно и весело и в града, а не само да видят Дома на хумора. Те очакват да усетят елемента от габровския хумор и в градската среда и като влязат и на други интересни места, в хотелите, в ресторантите, в кафенетата и т. н. Различните видове атракции и сувенирите трябва да са в подобна посока. Това означава да има устойчивост на марката „Габрово“. А градът е известен и с предприемаческия си дух, с индустрията – това е втора линия в образа на Габрово, който не е само монохромен.
На снимката: Част от Интерактивния музей

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни