Марта Петрова: “До края на седмицата асфалтират Централния кооперативен пазар, края на юли - бул. “Априлов”

	Фонд ФЛАГ възстанови плащанията на Община Габрово за асфалтиране на
Марта Петрова: “До края на сед
Фонд ФЛАГ възстанови плащанията на Община Габрово за асфалтиране на улиците, по които се извършват дейности по Водния проект. Става дума за кредита от 3 млн. лв., които с разрешение на ОбС бяха поискани за цялостно възстановяване асфалтовата настилка на

 Имаше период, когато плащанията бяха спрени, което постави под въпрос изпълнението на това намерение и създаде тревога в габровци. И най-вече за състоянието на бул. „Априлов“. Доколко основателни са те, коментира Марта Петрова, управител на Звеното за управление на Водния проект. 

- Г-жо Петрова, защо се забави асфалтирането на булеварда и ще бъде ли асфалтиран изобщо?
- Възстановителните работи по бул. „Васил Априлов“ трябваше да бъдат съобразени с няколко ключови фактора. На първо място това е необходимостта от извършване на непредвидени строителни дейности по ВиК мрежата, произтичащи от констатиране на аварийни състояния на прилежащи на проектните проводи. В процеса на изпълнение на водопроводната мрежа по булеварда бе констатирано, че съществуващ чугунен разпределителен водопровод, който не е бил първоначално предвиден за рехабилитация, в участъка от ул. „Юджийн Скайлър“ до Драматичен театър „Рачо Стоянов“, е силно амортизиран. Неговото експлоатационно състояние е критично влошено спрямо състоянието му към периода на изготвяне на проектното задание през 2008 г. Установиха се множество скрити аварии и повишаване на налягането, което поставя в сериозен риск от компрометиране на новоизградените водопроводи и предстоящото цялостно асфалтиране на уличното платно. По тази причина бе взето решение за подмяна на този водопровод в участъка ул. „Юджийн Скайлър“ – Драматичен театър „Рачо Стоянов“, за което бе изготвено проектно решение. След доставката на необходимите материали подмяната на водопровода ще бъде извършена, с което се изпълнява едно цялостно и завършено решение за подобряване на водопроводната мрежа на булеварда. На второ място, наложи се реорганизация на работата вследствие на прекратеното възстановяване на средствата по Оперативна програма „Околна среда“ към бенефициентите, в т. ч. и към Община Габрово, което доведе до спиране на плащанията от Фонд ФЛАГ – източникът на средствата за възстановителните работи извън траншейните възстановявания по водния проект. За радост, плащанията от фонда за асфалтиране вече са възобновени и възстановителните работи продължават с техния планиран темп. В допълнение трябва да отчетем и неблагоприятните климатични условия на строителен сезон пролет 2014 г., свързани с интензивните валежи в гр. Габрово, които също възпрепятстваха ритмичното извършване на асфалтови работи за определен период от време. Не на последно място, изчаквахме завършването на асфалтовите работи по алтернативния маршрут ул. „Николаевска“ и ул. „Неофит Рилски“, с цел съобразяване на организацията на движението и недопускане на паралелно възпрепятстване на две основни пътни артерии. С асфалтирането на улиците „Николаевска“ и „Неофит Рилски“, както и с възобновяването на разплащанията по фонд ФЛАГ, пристъпихме към възстановителни работи в участъка на булеварда Шиваров мост - ул. „Юджийн Скайлър“, където всички проводи вече са подменени. На първо време, миналата седмица бяха асфалтирани по-големите неравности за подобряване на проходимостта, предстои фрезоване, подготовка за асфалтиране и асфалтиране на булеварда, което ще се извърши в рамките на юли 2014 г.
- Другият обект, който вече е непоносим за габровци, а и за търговците, е Централният кооперативен пазар. Кога ще започне възстановяването там?
- Вече започнаха възстановителните дейности и в района на Общински пазар - улици „Отец Паисий“ и „Даскал Цвятко“. Тяхното извършване трябваше да бъде предшествано от направата на допълнителни връзки по ул. „Николаевска“, след което и изключване на стария магистрален водопровод там, попадащ в обхвата на друг изпълнител, както и направата на връзки по улици „Марин Дринов“ и „Йоан Предтеча“. Едва след приключването на всички дейности по ВиК мрежата бе възможно да се пристъпи към асфалтовите дейности, чиято подготовка вече започна. Възстановителните дейности в участъка ще продължат до края на тази седмица. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни