Мария Витих докара помощи за Враниловци от Германия

<p>Кметицата срещна с пита дарителката, която скромно уточнява, че работи
Мария Витих докара помощи за В

Кметицата срещна с пита дарителката, която скромно уточнява, че работи от името на Дружество за подпомагане на България Цял камион, натоварен с почти всичко необходимо за домакинствата, стовариха тези дни в читалището във Враниловци, а вчера най-постра

Благодетелката с голямо сърце, събрала помощите, Мария Витих – габровка, живееща в Германия, беше посрещната от кметицата Теодора Томова като скъп гост с хляб и сол. Тя й пожела да запази добронамереността си към хората и голямото си сърце. Лично Томова замесила погачата, от която хапнаха всички. Да се погрижат помощите да отидат наистина при най-нуждаещите се дойдоха и представители на ТД „Социално подпомагане“ в Габрово. Според директорката на социалната служба Радостина Братованова институцията работи с Мария Витих около 5 години. Тя сама предлага помощта си и за Враниловци пристигна най-голямото дарение от Германия. През годините Мария е изпращала многократно дарения предимно за габровската болница и ДКЦ, както и персонално за различни хора и по заявка на различни организации. „В нейно лице ние имаме един изключително добър приятел – каза Радостина Братованова. - Не се е случвало да вдигна телефона и да кажа за нечия нужда и тя да не реагира буквално за седмици. Много са организациите, получили дарения от нея. Тя работи не само за нас, а в името на пострадалите от цяла България.“
Мария Витих обаче заяви скромно, че не прави всички благотворителни акции сама, а от името на Дружество за подпомагане на България, основано през 1991 година от друга българка, живееща в Германия – Лили Шмит. Мария е член на това дружество от 4 години и това е 18-та й пратка с дарения за България.
Като почнеш от носни кърпички и чорапи, облекло, завивки и спално бельо и стигнеш до дивани, матраци, фризери, хладилници, печки, миещи и перилни препарати и консерви е събрала Мария Витих. Тя явно се поставила на мястото на пострадалите и сама се сетила от какво биха имали нужда, а надлежно опаковала и надписала всичко добре запазено или почти ново, за да може лесно да се намери.
Йордан Григоров разказа за водната вълна, нахлула до метър и 20 в дома му. Спасили се на тавана, но покъщнината им била тотално унищожена. Получените помощи от Социалното и Общината не стигнали доникъде за ремонта, но и на тази помощ е доволен Йордан. Сега дошъл редът на ламината в холчето, а от София чака да му докарат поръчаните секции, спалня и гардеробчетата.
Каквото може да вземе от помощите, също ще е доволен. „Най-важното е здраве да има и ще се оправим“ - заключава Йордан.
Атанаска Райкова е на 83 години, живее сама. Разнебитени мебели, пълна с вода маза, изгнило дюшеме... са част от бедите й. Тя очакваше обаче да се сдобие само с някой стол и някоя завивка, а другото да остане за по-нуждаещи се от нея. Всичката покъщнина и двете коли били завлечени от водата и на семейството на Кристина и Марин Първанови.
Част от хората тръгнаха срамежливо из струпаните вещи и кашони, за да си харесат по нещо. Някои започнаха да трупат своите купчинки, а други се лутаха доста време с празни ръце, несвикнали да получават нещо даром. Възрастна женица си хареса само един чайник – тя си имала, ама реката му отнесла капачето. Добре, че Мария Витих й премери стабилни обувки вместо нейните гуменки и тя взе и тях. В другия край на помещението кметицата Теодора Томова коленичила обуваше нови обувки на възрастен мъж и обещаваше да се погрижи и за транспорта на част от багажите. И двете подсещаха хората да вземат това или онова, без да се притесняват от нищо. Никой не взе нещо, което не му трябва.
„Горе-долу се опитваме вече да стъпим на здраво – коментира животът в селото кметицата Теодора Томова. - Домовете и градините на хората са почти почистени. Има един двор, който е с много довлечени камъни, и той ще остане за последно. Трябва да започнем да чистим коритото на реката, а инфраструктурата на този етап сме оставили последна, защото са нужни пари. Ще кандидатстваме в София, ще чакаме одобрение и малко ще се забавим. Но хората се опитват да заживеят нормално наново.“ Теодора Томова благодари за помощта на Мария Витих. Специална благодарност получи и Митко Мандичев, собственик на строителна фирма, който се заел безвъзмездно с почистване на коритото на реката между двата моста. Кметицата благодари и на Виктор Тонов, който от първата минута на наводнението помагал на всички и застанал до нея, както и на Стойчо Стоев, дарил 200 лева за направения традиционен курбан в селото на 30 август, който тази година беше в памет на загиналите при наводнението. „Колкото и да е лошо, бедствието ни обедини и показа, че сме наистина добри хора“ - обобщи Теодора Томова.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни