Маринела Събева:”Жителите на четирите общини признават ползите от реализирането на европроектите”

	Жителите на четирите общини в Габровска област признават ползите от
Маринела Събева:”Жителите на ч
Жителите на четирите общини в Габровска област признават ползите от реализирането на проектите с европейско финансиране, питат кога ще се отварят новите европейски програми.

Така директорът на Областния информационен център Маринела Събева коментира ефекта от инициативата на 28-те областни информационни центрове в страната „Стъпки по пътя към програмен период 2014 -2020“, която се проведе от 24 до 28 ноември. „Целта на инициативата беше да представим, под формата на фотоизложба добри практики от вече реализирани проекти, финансирани със средства от ЕС в област Габрово през програмен период 2007-2013 г.

Фотографиите показват по три успешно реализирани проекта от всеки един град на област Габрово с кратка информация по коя оперативна програма е финансиран проектът, кой е бенефициент, каква е стойността му.

както и какви са основните постигнати резултати след осъществяването му.
Част от представените проекти бяха: „Трявна – градът, в който се ражда красота“, реализиран от Община Трявна; „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на СОУ “Максим Райкович” и ПГИ “Рачо Стоянов” гр. Дряново“, реализиран от Община Дряново; „Повишаване ефективността на “Мазалат” ЕООД”, реализиран от фирма „Мазалат“ ЕООД; „Създаване на привлекателна физическа среда на град Габрово чрез интегрирани мерки за градско възстановяване и развитие“, реализиран от Община Габрово.” – разказа за целта на инициативата Маринела Събева.
Областният информационен център стартира кампанията на 24 ноември в 13 часа на площад „Възраждане“ в Габрово. На съпътстващ изложбата информационен щанд експертите на центъра предоставяха информация за индикативните работни програми за 2015 година на всяка от 7-те оперативни програми за програмния период 2014-2020, отговаряха на въпроси на посетителите и раздаваха рекламни материали.
Още същата вечер от 17 часа кампанията продължи с откриване на изложбата и възможност за среща с експертите във фоайето на Дома на културата „Мара Белчева“ в Севлиево.
На 27 ноември 2014 г. в Дряново, на ул.”Шипка” 172 беше представена изложба от фотографии, която показваше ефекта от „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на СОУ “Максим Райкович” и ПГИ “Рачо Стоянов” гр. Дряново“, а щандът на ОИЦ даваше информация на дряновци за програмите за програмния период 2014-2020 г.
В последният ден от кампанията – 28 ноември, среща и разговор с експертите по европейско финансиране осъществиха жителите на град Трявна, на информационния щанд, разположен пред сградата на Туристическия информационен център в Трявна.
„Кога реално ще стартират новите оперативни програми?“ – бе най-често задаваният въпрос, който бе отправян към експертите от ОИЦ по време на срещите – коментира Маринела Събева. - Това на практика показва, че гражданите са запознати и познават ефекта от реализирането на проекти с европейски средства и очакват реалното отваряне на новите схеми по оперативните програми. Задавани бяха въпроси и относно отварянето на конкретни схеми, свързани с подкрепата на социални дейности и различни инструменти, насочени към бизнеса. Експертите информираха за индикативните графици на отделните оперативни програми за 2015 година, раздадоха много рекламни материали, популяризиращи дейността на центъра, добрите практики от програмен период 2007-2013 г. и новия програмен период 2014 – 2020 г.” – представи ефекта от иницативата „Стъпки по пътя към програмен период 2014 -2020“ директорът на Областния информационен център Габрово Маринела Събева.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни