Илиян Георгиев: „Светилището под скалата на Градище може да стане по-известно и от Перперикон”

	Светилище под скалата в м. Градище край Габрово може да
Илиян Георгиев: „Светилището п
Светилище под скалата в м. Градище край Габрово може да стане и по известно от „Перперикон“ в Родопите. Това написа във facebook-групата „Габровци за Габрово“ Илиян Георгиев, началник на габровската гара и известен ценител на българските традиции и култу

„В неделя се качих на Градище и на връщане реших да сменя маршрута и минах по пътеката под скалата, където се намира телевизионната кула. Гледката, където се намира пещерата е прекрасна! Някой майстор-фотограф сигурно ще я представи още по-добре от мен.  А пещерата е типично светилище на богинята Майка от времето на траките и преди тях. 
Мястото е недостъпно днес, но може би преди хилядолетия то е било направено, за да се ползва“ - разказа Илиян Георгиев и свърза местонахождението на светилището с църквата, чийто зидове все още са останали на крепостта „Градище“. 
„Обикновено християнските храмове са били строени върху древно тракийски светилища. Затова говори и църквата, чийто останки са намират зад крепостната стена на Градище, която за времето си е била най-голямата християнска църква на Балканите. 
 
Легендата разказва, че император Константин на път за София първо се черкувал там и тогава отишъл в София, за да обяви християнството като религия за Римската империя. 
Мястото не е случайно и в комбинация с пещерата, която е била използвана за други религиозни поклонения, е хубаво да продължат разкопките на целия комплекс“ - препоръча Илиян Георгиев. 
Той обясни, че е разказал за своето открие във Фейсбук, не само да информира своите приятели, но и да насочи вниманието на всички, които имат отношение към разкриване и запазване на богата културно-историческо наследство на габровския край. Според него за това могат да се използват и европейските фондове. 
„Хубаво е, че се разработват проекти за развитие на пътища, водни проекти, благоустрояване, но е редно да обърнем внимание и на богатството, което са ни оставили нашите прародители. Европейците тепърва откриват България като страна, която има най-голям принос към европейската култура. Само че ние сме се вторачили надолу, в търсене на насъщния, а не обръщаме поглед на високо! Ние имаме такива дадености от нашите прародители, които са безценни богатства днес. 
В Родопите се убиват да се хвалят с такива находища, а ние?! Перперикон трева да пасе пред комплекса, който може да се разкрие, ако продължат разкопките в Градище. Тълпим се над него с неосъзнатото усещане за хубавото му въздействие като първите неграмотници, а мястото наистина е свещено за Габрово“ - коментира Илиян Георгиев. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни