Григоров:“Над 8 млн. ще надхвърлят щетите от наводненията през тази година”

	Щетите от наводненията в Габровска област от тази година се
Григоров:“Над 8 млн. ще надхвъ
Щетите от наводненията в Габровска област от тази година се очаква да надхвърлят 8 млн. лв., съобщи областният управител Николай Григоров на пресконференция вчера, на която направи цялостен отчет за свършеното от неговия екип по време на едногодишното му

„Изминалата зима беше щадяща, за сметка на пролетта и лятото, когато в следствия на обилните валежи, на територията на общината настъпиха няколко много големи наводнения, които за съжаление в с.Враниловци доведоха и до човешки жертви – заяви Григоров. Той отхвърли съмненията, че те се дължат и на човешки грешки, и липса на контрол на язовири и водоеми, каквито се отчитат в други райони на страната. 
„От есента и пролетта на тази година бяха извършени проверки на потенциално опасните язовирни съоръжения , издадени са два броя заповеди за предприемане на конкретни действия. През този период пет язовира бяха източени. Под непрекъснато наблюдение бяха два язовира. Беше направена и една извънредна проверка на съоръженията на Напоителни системи на яз.Богатово. 
Преписките, които се предвижени към общините са 17 брой. Щетите, които причиниха наводненията в Габровска област през пролетта на 2014 година до тук възлизат над 8 млн.лв.
 
Това е информация от подадените от общините искания до Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване на щети при бедствия и аварии към Министерския съвет и доклада на Агенция пътна инфраструктура, но вероятно ще бъдат и повече“ - коментира областният управител Николай Григоров. 
В качеството си и на председател на Комисията за защита при бедствия и аварии той информира и за свършенето по време на наводненията в с. Царева ливада и Дряново, както и при последното наводнение, при което пострадаха най-много селата Враниловци, Новаковци, Стоевци, Музга, Дебел дял и Трънето. 
„Имам лични наблюдения и пълна информация за това, което се случи и мога да кажа, че институциите – в лицето на Гражданска защита, Пожарната, общинските ръководства  на Габрово, Дрново, Трявна си свършиха много добре работата. 
Големи поражения поройните дъждове нанесоха на с. Царева ливада. Сериозно пострадаха пътя, парка, частни имотите. Но безспорно най-сериозно пострадаха габровските села, където имаше и човешки жертви“ - коментира Григоров. Като цяло той оцени, че най-сериозни са щетите на пътната инфраструктура.
„Много сериозни са щетите на пътя Дебел дял -Музга, Музга-Гъбене, Гъбене-Враниловци. Серизно са пострадали и общинските пътища в Новаковци и Гъбене, разрушени са мостови съоръжения. От сериозен ремонт се нуждае моста на пътя за с. Музга. Трябва да се правят и подпорните стени на тези пътища, защото много са пострадали.
Освен това пострадаха и доста хора. В Дряново и с. Царева ливада бяха залети къщи и беше унищожена много покъщнина. Същото важи и за Враниловци“ - представи характера на щетите от наводненията областният управител Николай Григоров. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни