Георги Маринов, началник на Регионалния инспекторат по образование - Габрово: „Опитали сме да предложим почти всички специалности, търсени на пазара"

Georgi-Marinov,-nachalnik-na-RI-na-MON
Георги Маринов, началник на РИ на МОН

Ще стигнат ли учениците от региона да попълнят планираното от училищата и общините, какви специалности се предлагат и доколко те са съобразени с нуждите на бизнеса? По темата разговаряхме с началника на Регионалния инспекторат по образование Георги Маринов.

Ще стигнат ли учениците от региона да попълнят планираното от училищата и общините, какви специалности се предлагат и доколко те са съобразени с нуждите на бизнеса? По темата разговаряхме с началника на Регионалния инспекторат по образование Георги Маринов.

- Г-н Маринов, колко паралелки предлагате да има в региона за прием след седми и осми клас?
- За разлика от миналата година, когато бяха предложени 56 професионални и общообразователни паралелки за всички училища на територията на областта, а бяха реализирани 38, за тази учебна година предложението на Регионалния инспекторат по образованието ще бъде 48 паралелки. От тях професионалните паралелки за след завършен седми клас са 25, профилираните паралелки - 13, непрофилираните паралелки – 4 след завършен осми клас, като допълнително се предлагат 5 паралелки за първа степен на професионална квалификация със средно 2, 3 или 4-годишен срок на обучение в различни професионални гимназии и една паралелка във Възпитателното училище-интернат в Керека след завършен шести клас. В зависимост от броя на децата, които завършват тази година седми клас, този прием е сравнително балансиран, запазват се профилите и професиите в една доста широка палитра и се надяваме в почти всички паралелки, които ние предложим, да се ориентират деца и да се запишат в тях.
- Как ще коментирате извода, че предлаганите паралелки са „интелектуални“, а в производството има нужда от работници?
- Балансът между общообразователни и професионални паралелки е в полза на професионалните, които са много повече. Професионалните паралелки са в общо 15 професионални направления, а профилираните - 13. Това, което се коментира, според мен, е фактът, че не се предлагат професии за първа степен на професионална квалификация за лица, които отдавна са завършили основното си образование. Но напротив - почти всички професионални гимназии предлагат такива паралелки. Например ПГ по икономика, която беше слята с ПТГ „Димитър Крусев“, предлага с едногодишен срок на обучение паралелка от две специалности – стругар и заварчик. Така че ние сме се опитали да обхванем почти всички специалности, които са търсени на пазара на труда. Друг е въпросът дали ще се намерят кандидати за тези паралелки.
- А каква е картината по общини и училища като различни специалности?
- Какви професии и специалности могат да изберат учениците, ще може да се научи още в началото на месец април на сайтовете на училищата. Подробна информация ще има и в съответните училища-гнезда за реда, сроковете и начините за подаване на документи. Както вече казах, 15 са професионалните и 13 – профилираните паралелки. За Габрово са предложени 9 професионални, в Севлиево - 4, в Дряново - 2. Профилираните за Габрово са 9, за Севлиево - 2, в Трявна и Дряново - по 1.
В ПГ по строителство след завършен седми клас се предлага професията строителен техник, а специалността – Строителство и архитектура. А след завършен осми клас гимназията предлага вечерна форма на обучение за професията строител-монтажник, а специалността е Сухо строителство. В същата гимназия се запазва обучението за строителен техник и строител-монтажист.
В ПТГ „Д-р Никола Василиади“ след седми клас се предлага професията системен програмист и специалност Системно програмиране. Другите паралелки са по Мехатроника, Компютърна техника и технологии и Електрообзавеждане на производството. След осми клас се предлага една паралелка по автотранспортна техника и една задочна паралелка по производство на облекло от текстил.
ПГ по туризъм „Пенчо Семов“ след завършен седми клас предлага паралелки по Икономика и мениджмънт, Организация на хотелиерството, Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение и Екскурзоводство. А след завършен осми клас – Кетъринг и Туристическа анимация.
В ПГ по икономика в Дряново след завършен седми клас се предлага нова специалност – Електронна търговия, и Машини и системи с ЦПУ. След завършен осми клас – сътрудник в малък и среден бизнес.
За община Севлиево ПГ по транспорт и машиностроене след осми клас предлага специалностите Машини и съоръжения за заваряване и Технология на машиностроенето в една паралелка, както и друга паралелка по автотранспортна техника. В ПГ „Марин Попов“ след седми клас – Агроекология, а след осми клас - 2 паралелки по Технология на керамичното производство и по Механизация на селското стопанство и Механизация на горското стопанство. Училището предлага и задочна форма на обучение по Механизация на селското стопанство. Гимназията „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево предлага след завършен седми клас специалностите Компютърна техника и технологии, Промишлена електроника и Машини и системи с ЦПУ. А след завършен осми клас – Електрически инсталации и Компютърна техника и технологии. Училището предлага и една паралелка за вечерна форма на обучение по Технология на машиностроенето.
- Колко ученици се очаква да завършат седми и осми клас през тази учебна година и ще могат ли планираните паралелки да се напълнят?
- За разлика от други години балансът на учениците, завършващи седми и осми клас, както и планираният брой ученици е сравнително добър. Така например учениците, които завършват седми клас на територията на областта, са общо 869 и тази бройка подсказва, че децата не само ще стигнат за планираните паралелки, а и ще останат деца за осми клас. Завършващите осми клас обаче очевидно са по-малко - 244 деца, а са планирани 308 за приема. Така че има недостиг от 64 деца. В Габрово не достигат 40 деца, в Дряново – 32, в Севлиево – 8 със завършен осми клас, но пък в Трявна завършват 16 деца. Така че нещата с план-приема биха могли да се случат така, както са предложени. Коя паралелка евентуално ще отпадне, това вече зависи от желанието на децата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни