Габрово за първи път бе домакин на състезанието „Св. Хуберт”

Водеща! 	Ден преди дълго чакания групов лов на дива свиня, под
Габрово за първи път бе домакин на състезанието „Св. Хуберт”
Ден преди дълго чакания групов лов на дива свиня, под Витата стена, в землището на с. Поповци, на 30 септември, габровското Сдружение на ловците и риболовците „Чардафон” бе домакин на 11-тия турнир за ловци с кучета, работещи със стойка и шпаньоли по сис

МАРИАНА МАНДИЧЕВА

Ден преди дълго чакания групов лов на дива свиня, под Витата стена, в землището на с. Поповци, на 30 септември, габровското Сдружение на ловците и риболовците „Чардафон” бе домакин на 11-тия турнир за ловци с кучета, работещи със стойка и шпаньоли по системата „Св. Хуберт”. По този повод тук пристигнаха елитни тандеми ловец и куче от цялата страна. Разделени на четири „гари“, разбирай полета, едната от които бе за петте жени-участнички, оценявани от съответен съдийски състав, тандемите ловец и куче, при определени от състезанието критерии, трябваше да покажат как работят при лов на фазан. Публиката имаше не един повод за възхищение от тихото разбирателство между ловеца и неговия ловен другар. Участниците бяха от цялата страна и пропътуваха стотици километри след класация в регионални турове. Цялото очарование на състезанието ловец-куче, местното сдружение посвети на 120-годишнината на СЛРД „Чардафон”. По този повод Венци Маринов, председател на Сдружението, каза: „За мен беше изненада. Това бе решение на НЛРС- Съюз на ловците и риболовците в България. Смятам, че изборът ни за домакин е плод на устойчивостта на традициите, които следваме, както и на работата, която свършихме през последните години.

За организацията на домакинството местното дружество работи повече от месец.“ Според Венци Маринов, поради изискваната тайна за местонахождението на полигона за провеждане на състезанието, е дошла по-малко публика зад стартовите въжета, макар повече габровци да заслужават да видят този тип състезание, което се провежда в Габрово за първи път. За сведение, от регионите на Габрово и Велико Търново няма такова ниво състезатели, тъй като няма съответни традиции – обясни Венци Маринов. Той и Сдружението получиха похвали за прекрасните условия, при които се проведе финалът на най-претенциозното у нас в тази област състезание „Св. Хуберт”. И не случайно има амбиция догодина Габрово отново да бъде домакин на финала на „Св. Хуберт”.

Председателят на Националната ловна организация – СЛРБ инж. Васил Василев пристигна, за да връчи наградите на победителите. При мъжете на първо място стана Валентин Илиев с курцхаар Миси от ЛРС Ямбол, Петър Ветренски с курцхаар Дарко фром Ветренски от ЛРС Пазарджик, Мирослав Ненковски с английски пойнтер Айра дел Ненковски, Денислав Николов с дратхаар Ада от ЛРС Завет, Милен Тодоров с английски пойнтер Дейзи от ЛРС Стара Загора, Евтим Лозанов с дратхаар Брутус фон Вандервеге от ЛРС Монтана. При жените първа стана Гергана Делчева с английски пойнтер Брита дел Ненковски от ЛРС Димитровград, Зорница Николова с курцхаар Георги фром Ветренски от ЛРС Пазарджик, Нели Николова с курцхаар Миа от ЛРС Годеч.

В късния следобед, когато и награждаването приключи, дъждът упорито замрежваше околния пейзаж.

„ Доволен съм от това, което видях като ловец. Повече колеги заслужаваха да го видят, защото то е хем ново, но мисля по-скоро, че ловът на фазани, работа на кучета-птичари, е забравено старо. Затова желанието ми през следващите две години е да налагаме работата на кучетата птичари“ – каза Венци Маринов на края на събитието.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Общество

Към началото

Следвай ни