Габрово подпомага с 10000 лева пострадалите от наводненията във Велико Търново и Добрич

	Община Габрово подпомага с 10 хил. лева подстрадалите при наводненията
Габрово подпомага с 10000 лева
Община Габрово подпомага с 10 хил. лева подстрадалите при наводненията от Велико Търново и Добрич. Решението е от извънредно заседание на ОбС (чрез подписка) на 25 юни със съгласието на всички общински съветници.

Сумата, която ще бъде изплатена за възстановяване на щетите от наводненията при поройните дъждове на 12 и 20 юни 2014 г., ще бъде част от фонд „Резервен“ на Общината.
Според решението, кметът на Общината следва да определи конкретните суми и форма на подпомагане с парична сума или вещи от първа необходимост, или  закупуване на материали, свързани с действия по възстановяване на щетите за всяка община.
„За нас беше важно да гласуваме тази помощ, защото като град, който преживя урагана от 14 март миналата година, ние се опитваме на първо място да помогнем на нуждаещите се хора в засегнатите общини - аргументира решението председателят на ОбС Николай Сираков, убеден, че сумата от 10 хил. лв. едва ли ще е достатъчна за решаване на проблемите на хората. - Нека това състояние на съпричастност и състрадание към хората да не е моментно, защото сега бедствията не идват и не си отиват за 1 ден. Вече десетки дни живеем в състояние, което постоянно ни държи нащрек. Всеки нов ден може да ни поднесе потенциално бедствие“ - подсказа Сираков, имайки предвид сигналите, които природата все по-често ни изпраща, за да ни подскаже, че не се отнасяме добре с нея. 
„Всичко това, което се случва, следва да ни подскаже, че трябва да се съобразяваме с природата и да се научим да я слушаме. Това е шанс да развием собствения си потенциал и да вършим добро за колкото се може повече хора. Само човек, наскоро преживял бедствие, може да бъде съпричастен. 
 
Не е толкова важно дали ти стигат финансите или колко от тях ще отделиш - важно е намерението и готовността да помогнеш. В последните седмици отвсякъде като приливна вълна ни заливат негативни новини, мними заплахи за човешки животи и скандали, които ни карат да се фокусираме върху онази тъмна страна на политическия и социален живот. Истинските бедствия обаче не са повод за размисъл, а повод за действия. Необходимо е да се вземем в ръце и помагайки на хората, да помогнем на себе си като излезем от собственото си бедствие, в което сме затънали“ - представи своя прочит на природните стихии Николай Сираков. 
Освен чрез финансовата помощ хората в пострадалите общини ще получат подкрепата на Габрово и под формата на инвентар, храни, стоки и вещи. Втората доставка с дарения за засегнатите от бедствието беше получена в Добрич и Велико Търново през почивните дни. 
На призива на Община Габрово за подкрепа на пострадалите за времето от 23 до 27 юни са се отзовали много граждани и фирми. Благодарение на тяхната съпричастност в пунктовете за събиране на помощи в трите засегнати града – Добрич, Варна и Велико Търново, са получени общо 145 чифта инвентар за почистване, в това число гумени ботуши и работни ръкавици, 20 лопати, 55 пакета спално бельо, 245 препарата за почистване и дезинфекция, 175 трайни консерви, 263 пакета и кашони с храна, готова за консумация, памперси и бутилирана вода.
Община Габрово благодари за съпричастността и активността на всички граждани и фирми, които се отзоваха на призива за помощ на пострадалите от бедствието, включвайки се в дарителската кампания „Габрово помага на Добрич, Варна и Велико Търново“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни