Габриела Йосифова: „Общуването в семейството предпазва децата от наркотици”

<p>Обикновено родителите са последните хора, които научават, че децата им
Габриела Йосифова: „Общуването

Обикновено родителите са последните хора, които научават, че децата им употребяват наркотици. Как може това да се предотврати и употребата на дрога да бъде разпозната навреме, преди да е станало късно? Според Габриела Йосифова - председател на Общински

- Какви са начините да познаем, че един млад човек взема наркотици?
- Информация за видовете наркотици, за признаците за употреба, за ефектите след употреба има много и навсякъде. Затова винаги казваме, че на първо място родителите трябва да се информират, за да могат да защитят децата си. Те трябва да знаят какво представляват наркотиците, как се употребяват и какво е въздействието им върху организма на децата. Но има едно важно условие – трябва да познават много добре децата си. Т. е. да имат достатъчно силна емоционална връзка, да са изградили отношения на искреност, на доверие помежду си, за да могат до уловят първите признаци, че нещо не е наред с децата им.
Ако общуват рядко с тях, ако нямат изградени добри отношения, те ще научат за проблема много по-късно. Обикновено ние казваме на родителите, че те имат две много силни оръжия, с които да предпазят децата си. На първо място това е общуването, а на второ – информацията. Чрез тях те могат да преценят дали става въпрос за някакъв проблем с наркотиците или всякакъв друг проблем, свързан с израстването, с тийнейджърската възраст.
- Има ли някакви външни признаци, по които личи, че детето взема наркотици?
- Обикновено първите наркотици, с които започват да експериментират децата, са алкохолът и марихуаната (канабис). Онези, които започват да употребяват често марихуана, обикновено сменят приятелския си кръг – започват да излизат и се събират с група, която също употребява наркотици. Започват често да отсъстват от училище или да закъсняват за часове. Снижава се мотивацията им за учене и започват да получават по-слаби оценки. Сменят си интересите и неща, които са ги вълнували и са се занимавали с тях дотогава, постепенно се изоставят и отпадат. Има чести промени в настроението на децата. Могат да бъдат доста по-превъзбудени, да се смеят без причина или обратното – да бъдат доста по-меланхолични и отпуснати. Много е важно родителите да наблюдават дали се случват промени и в техния режим на бодърстване и сън. Дали започват да спят много повече или обратното – да има нощи, в които те не могат да заспят. Това е особено характерно при употребата на амфетамини. Когато започнат да ги употребяват, младите хора не могат да спят по цели нощи. След като премине въздействието на дрогата пък, се случва точно обратното – могат да спят с дни. Друг важен индикатор са зениците. При повечето наркотици след употребата им зениците са много разширени. При употреба на марихуана друг индикатор може да бъде пресъхването на устата, честото пиене на вода, употребата на много повече сладки неща, повишаване на апетита... Всичко това трябва да бъде наблюдавано много внимателно. Ако се забележат някои от тези признаци, родителите в никакъв случай не трябва да прибързват и директно да тръгват с обвинения, защото ако има проблем, той ще се задълбочи.
- Какъв подход бихте препоръчали на родител, който забележи някои от симптомите на употреба на дрога?
- Препоръчваме на родителите, ако забележат някои от тези признаци, да поговорят и с учителите, да се поинтересуват те дали са забелязали някакви промени в детето им. Ако се окаже, че има сбор от индикации, които насочват към употребата на наркотици, хубаво е да се консултират със специалист и много внимателно след това да решат какво ще правят. А те могат да направят много неща с подкрепата на учителите и на специалисти. Точно в този етап е важно как ще подходят. На първо място те трябва да поговорят помежду си и да приемат единна стратегия за отношенията с детето си. След това да предприемат много честен и открит разговор и в никакъв случай детето не трябва да бъде обвинявано, обиждано, не трябва да се налагат строги забрани, а трябва да се потърсят причините – защо, кога и с кого употребява наркотици, за да се намерят начини за решаване на проблема.
Каквото и да си говорим, наркотиците са навсякъде около нас и са достъпни за всеки. Така че имаме достъпни наркотици и млади хора, чиято възраст предполага любопитство и желание да се експериментира, да се опита нещо ново. При тях рискът е търсен – те искат да рискуват, искат да експериментират. Така че вероятността да опитат наркотици наистина е голяма. В никакъв случай обаче едно опитване не означава, че детето вече е или ще стане наркоман. Затова не трябва да се изпада в крайности. Дали едно дете ще остане на етапа на експеримента или ще задълбочи проблема, до голяма степен зависи от ценностната система, изградена в семейството. Ако тя е на нужното ниво, вероятността детето да започне да употребява наркотици е много минимална.
- Какво се случва в момента? Какви видове наркотици се употребяват най-често?
- В момента наркомафията е особено активна в две посоки. Едната е за легализиране на марихуаната с този дебат, който върви особено активно през последните 1-2 години. Втората посока е все по-голямото разпространение на така наречените „дизайнерски“ наркотици. Това са двата основни проблема, за които и родителите трябва да бъдат доста добре информирани. От нашите срещи ние виждаме, че учениците са доста добре информирани по темата за марихуаната, за нейното легализиране в Уругвай и два американски щата. Четат доста и за използването на медицинската марихуана и пред нас стои една много важна и отговорна задача – искрено и достоверно да обясним както на родителите, така и на учителите за какво става въпрос. Използването на марихуаната за медицински цели няма нищо общо с пушенето на марихуана. Има сериозни рискове при употребата на марихуана в тийнейджърска възраст. Тя би попречила на ученето, би понижила техния успех, има риск за отключване в по-късен етап на психични проблеми, и разбира се марихуаната създава зависимост – няма спор.
Що се отнася до „дизайнерските“ наркотици, в България те стават все по-голям проблем. Времето от засичането на дадено вещество като наркотик до неговата забрана е доста дълъг и това се използва от производителите на дизайнерска дрога и те ги пласират доста успешно. Те са маскирани като всякакви вещества. Повечето са смеси за пушене, наименованията им са най-различни като „соли за баня“, „тор за почва“, „билков тамян“. Преди няколко месеца в много градове беше модерен за пиене така наречения „весел чай“ и „тай хай“. Тези дизайнерски наркотици се рекламират и под формата на „законен канабис“, „законен кокаин“, „законен амфетамин“. Такова нещо просто няма. Това са вещества, които дори в много по-голяма степен са токсични и вредни от традиционните наркотици, защото не се знае какво съдържат и до какви ефекти могат да доведат. В момента има доста и от така наречените „законни екстази“ под всякакви наименования. Както родителите, така и децата трябва да бъдат много внимателни. Важно е родителите да знаят жаргонните наименования на наркотиците, на дизайнерските дроги. Например може да чуват, че децата им споменават изрази като „мяу мяу“, „крокодил“, а да не знаят, че те си говорят за наркотици. Жаргоните се сменят непрекъснато, но винаги необичайните имена трябва да им сигнализират, че може би децата им се интересуват от нещо нередно.
- Все пак какви наркотици се употребяват най-често сега?
- Най-често младите хора пушат марихуана и употребяват амфетамини, мета амфетамини и други вещества от групата на стимулантите. Това са вещества, които много често водят до тежки поражения на организма им, до агресивно поведениея както вкъщи, така и в училище, до липса на апетит, повишаване на кръвното налягане, сърцебиене... При употреба на стимуланти зависимостта се формира доста бързо.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни