Деца, младежи и граждани отбелязаха Деня на Европа в Севлиево и Трявна

Detsa,-mladezhi-i-grazhdani-otbelyazaha-Denya-na-Evropa-v-Sevlievo-i-Tryavna
Деца, младежи и граждани отбелязаха Деня на Европа в Севлиево и Трявна

присъствието на председателя на ОбС в града Здравка Лалева. Веднага след това част от тях се впуснаха в спортна надпревара в залата и игрище „Боровата гора“. Състезанията по бадминтон, футбол, баскетбол и теглене на въже в две възрастови групи - 5 - 7 клас и 8 - 10 клас, бяха много оспорвани.

В Севлиево празникът беше открит в спортната зала „Дан Колов“, а участниците в него приветствани от зам.-кмета на общината Красимира Йорданова и от Галина Михнева,- ръководител на Европа директно в Габрово, в присъствието на председателя на ОбС в града Здравка Лалева.

Веднага след това част от тях се впуснаха в спортна надпревара в залата и игрище „Боровата гора“. Състезанията по бадминтон, футбол, баскетбол и теглене на въже в две възрастови групи - 5 - 7 клас и 8 - 10 клас, бяха много оспорвани.

Малко по-късно в Младежкия център започнаха занимателни и състезателни игри също в две възрастови групи - 13 - 15 години и 16 - 19 години, на тема: „Познаваме ли символите на ЕС и европейското културно наследство“. По занимателен начин младежите трябваше да покажат знанията си за ЕС, традициите и културата в различните европейски страни.

Състезанията бяха предшествани от кратка презентация за ЕС и Деня на Европа. Почти по същото време в ЦПЛР - Детски комплекс "Й. Йовков" негови възпитаници изгрисуваха своеобразна Стена на Европа - пано със символите и традициите на страните членки на ЕС. Празникът завърши с концертна изява на танцова формация „Стил“ и музикални групи към комплекс. В състезанията имаше формални победители, но в този ден победи духът на Европа, вярата, че само заедно можем да вървим напред, като в същото време пазим своята и мира на нашия континент.

И цветна Трявна отбеляза Деня на Европа с много игри и забавления. За няколко часа пространството пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ се превърна в европейска територя. По проект „Цветовете на Българското председателство“ в градинката пред общината е създадено от цветя логото на Българското председателство на Съвета на ЕС, а в обособената Алея на Българското председателство в парка зад НЧ „Пенчо Славейков 1871“ ще бъдат засети рози. Празникът беше открит от кмета на града Дончо Захариев, в него се включи и Областният управител Невена Петкова. Бяха поднесени цветя в знак на признателност пред паметника на тревненци, загинали за Майка България. След това участниците се впуснаха в множество занимателни игри на открито - подреждане на пъзели с картата на Европа, флашмоб, организиран от местни доброволци, игри за младежи и възрастни на тема „Междукултурно многообразие“. Децата показаха своите представи за Европа в своите рисунки под надслов „Нарисувай ми Европа“.

Забавленията продължиха с Европейска фиеста. Участниците имаха възможност да се запознаят с европейските символи и културното наследство на европейските народи във викторина; да танцуват различни видове танци, характерни за отделните държави; да участват в състезателни игри и да съберат буквите за думите „Мадарски конник“ и „Рилски манастир”, да подредят частите на картинен пъзел, изобразяващ Национален парк „Пирин” и Природен резерват „Сребърна”.

Празникът приключи с Приказка „Разходка из Европа” - виртуално пътешествие из държавите от Европа, по време на което по забавен и увлекателен начин децата научиха интересни факти за страните: знаме, химн, герб, култура и още много танци.

Всички участници и гражданите на Севлиево и Трявна имаха възможност да получат безплатно печатни материали на европейска тематика от „Европа директно“ Габрово и Областният информационен център.

Организатори на събитието са общините Севлиево и Трявна, Европейският информационен център „Европа директно“ Габрово при Габровската търговско-промишлена палата в партньорство с РСО „Централна Стара планина“, сдружение „Промяната е в теб“, Трявна и Областен информационен център.

 

 

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни