Дерета преливат заради автомобилни гуми

Продължават аварийно-възстановителните работи по засегнатите от пороите  участъци в
Дерета преливат заради автомоб
Продължават аварийно-възстановителните работи по засегнатите от пороите участъци в Габрово.Няма бедстващи и пострадали от поройните дъждове жители на общината, съобщи на извънреден брифииг в събота кметът Таня Христова в качеството си на председател на О

В присъствието на зам.-кметовете Климент Кунев и Нела Рачевиц тя направи анализ на обстановката в общината след започналите още в четвъртък проливни дъждове, които не спряха до събота.
Количеството на падналите дъждове през нощта на 29 срещу 30 май са били 60 л/кв. м, като интензитетът на валежа е достигнал стойности от 320 л/кв. м.
Таня Христова съобщи още, че количеството водни маси, приети от язовира, са 699 461 куб. м и нивото се е увеличило с 52 см. Обемът на водата е 20 млн. 534 хил. куб. м. До достигане на преливния ръб има резервен обем от около 7 млн. куб. м и язовирът играе ролята на защитен буфер за речните корита на р. Янтра и Паничарка. 
Информацията опроверга твърденията на жители от Велико Търново по националната телевизия, че причините за големите води на р. Янтра, причинили наводнания в старопрестолния град, са изпуснатите води от язовира в Габрово. 
„Количеството на падналите дъждове и през второто денонощие 30-31 май се повиши на 88 л/кв. м, а нивото на язовир „Христо Смирненски“ показва, че има 5 млн. куб. м свободен обем.
През целия ден екипи на Община Габрово и ОП „Благоустрояване“ почистваха отводнителни шахти и канавки предимно от изхвърлени битови отпадъци, клони и наноси. Изключително обилните дъждове станаха причина за преливане на дерета и за наводнени улици. Към 24 часа е възстановена проводимостта на повечето дерета, почистват се отводнителните шахти. 
 
Предвид поройните води от високата към ниската част на града, причинили струпване на наноси и нарушаване на настилката, непроходими са улиците „Екзарх Йосиф“, „Перущица“, „Химик“ и „Острец“. Община Габрово призовава гражданите да се движат с повишено внимание по улиците: „Роден край“, „Тихия кът“, „8 март“, „Отец Паисий“ в района на Здравната каса, еднопосочната част на „Николаевска“, „Иван Тончев“, „Марин Дринов“, „Коста Евтимов“, бул. „Никола Вапцаров“, подходите към ПГТ „Пенчо Семов“, „Климент Охридски“, „Стефана Богдангенчева“, улиците „Тодорчетата“ и „Дружба“ в кв. Лисец, по пътя за курортен комплекс „Узана“, както и към връх Шипка. През нощта е осигурена частична проходимост на улица „Роден край” – съобщи кметът Таня Христова. Тя предупреди, че се очакват свлачищни процеси. Заради свлачище в събота следобед беше затворен пътят Габрово-Дебел дял, което налага временно използване на обходен маршрут през пътя Гъбене-Музга.
Екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, на фирмите изпълнители на водния цикъл в града, на ВиК, Благоустрояване и Община Габрово продължават работата по засегнатите участъци – отводнявания, разчистване на наноси и свлачища, обезопасяване на пътни участъци. В Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на интензивните валежи са получени и отработени 58 сигнала, основната част от които са свързани с отводняване на приземни и избени помещения.
„Валежите от дъжд в община Габрово продължиха без прекъсване с различен интензитет в продължение на 45 часа. Сумарната стойност на падналото количество вода е в размер на близо 100 л/кв. м. Само през нощта на 29 срещу 30 май интензитетът на валежа достигна 320 л/кв. м. Община Габрово ще направи анализ и оценка на нанесените значителни материални щети, като ще търси съдействие за финансиране от МКВП към МС. В община Габрово продължават аварийно-възстановителните работи на сформираните екипи по засегнатите от проливните валежи участъци - почистване на наноси и свлачища, отводняване, насипване и обезопасяване на разрушена пътна инфраструктура. 
Обстановката след проливните валежи се нормализира. Високите води нанесоха сериозни поражения на пътната инфраструктурата, активизираха осем свлачища на територията на общината” – обобщи ситуацията след пороите кметът Таня Христова. Тя обаче не пропусна да отбележи, че не само природата, но и хората са й помогнали за нанесените щети, най-вече по улиците, които са били подготвени за асфалтиране след дейности по водния цикъл. 
На журналистически въпрос защо ул. „Роден край” – една от най-пострадалите от дъждовете, не е асфалтирана, след като повече от месец е подготвена за това, кметът Таня Христова каза, че отговорността е на фирма „Станилов”. „За съжаление това е фирмата, която най-бавно се справя с възстановяване на уличните настилки след дейности по Водния проект. Но всичко това е за нейна сметка” – категорична е Христова. Тя още веднъж подчерта, че почистването на разпилените инертни материали, включително и на дъждоприемни шахти и канали, е ангажимент на фирмите изпълнители на проекта за водния цикъл на Габрово.
Зам.-кметът Климент Кунев не пропусна да отбележи, че заслуга за прелелите дерета, които са причина за наводненията по улиците, са изхвърлените в тях автомобилни гуми. Наложило се е с багери да се изваждат, за да се освободят деретата.
„Вследствие на споходилите ни обилни валежи водата от квартал Сирмани в голяма си част се влива в дерето, което от своя страна трябва да продължи течението си по канала под улица „Тих кът“ - съобщава във Фейсбук Слави Василев, който живее в този район. - Благодарение на недобросъвестните граждани от квартала, които са си изхвърлили гумите и други отпадъци в дерето, каналът се запушва и улицата се превръща в река. От това недовършената настилка (само чакъл) придобива вид на истинско речно корито. Надяваме се, че кметът, след като видя със собствените си очи това, ще направи нужното за тази улица. Но няма как да превъзпита хората! След нейната визита дойде багер, който отпуши канала”.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни