Депутатът Борис Вангелов подари на всички третокласници от Габрово книга за Левски

Dputatat-Boris-Vanglov-podari-na-vsichki-trtoklasnitsi-ot-Gabrovo-kniga-za-Lvski
Депутатът Борис Вангелов подари на всички третокласници от Габрово книга за Левски

В деня на гибелта на Васил Левски – 19 февруари, когато отбелязахме 145-годишнината от обесването му, депутатът от Обединени патриоти за Габровска област Борис Вангелов обиколи габровските училища и подари на всички третокласници от общината по един екземпляр от „Моята първа книга за Васил Левски“ - илюстрирана биография на Апостола от Цанко Лалев.

В деня на гибелта на Васил Левски – 19 февруари, когато отбелязахме 145-годишнината от обесването му, депутатът от Обединени патриоти за Габровска област Борис Вангелов обиколи габровските училища и подари на всички третокласници от общината по един екземпляр от „Моята първа книга за Васил Левски“ - илюстрирана биография на Апостола от Цанко Лалев. Книгата представя увлекателно и ясно живота на най-великия българин. В нея са публикувани и много снимки, рисунки и репродукции от картини на български художници. Включени са и откъси от художествени произведения, посветени на Апостола на свободата. Според Борис Вангелов идеята е да припомним на децата за неговия живот и революционна дейност и отново да се поклоним пред паметта му.
Народният представител, който има и педагогическо образование преди да завърши право и е бил учител по история и география, макар и за кратко, има представа в кой клас децата какви способности имат, какви текстове могат да възприемат и анализират. Много малките могат да четат, смята той, но не могат да осмислят текста. За по-големите пък текстът трябва да е по-интересен. Затова Борис Вангелов решил, че за 145-годишнината от обесването на Васил Левски е хубаво точно на третокласниците да подари тази книжка.
„Причината е, че нашето образование дава основно на децата познания за материалния свят – споделя депутатът, - докато душите на децата могат да бъдат облагородявани само с две неща. Едното е любов към отечеството и към нашите национални герои, познаване на тяхната съдба. Другото са християнските ценности. Реших, че годишнината на Дякона е най-подходящият момент да подаря именно „Моята първа книга за Васил Левски“. Целта ми е точно тази – младите поколения да започнат да опознават българските национални герои като първият от тях естествено е Васил Левски.“
Според Борис Вангелов днес както всяка европейска нация уважава своите национални герои, така и ние трябва да честваме нашите. Дори и организирано децата трябва да присъстват, да участват в такива тържества. Те остават в паметта, оставят спомени, събуждат интерес.
„Те прокарват сякаш една бразда в съзнанието на децата, която по-късно може да бъде допълнително разширена - казва Борис Вангелов. - Мисля, че в нашето общество през последните години има едно събуждане, особено в родителите, а и в бабите и дядовците по посока на това – техните деца и внуци да бъдат възпитавани в родолюбие. Преди десетина години беше подарен един патриотичен буквар на ученици във В. Търново и до ден днешен ме питат баби и дядовци, колеги няма ли пак да подаряваме този буквар. Самото общество е готово за подобен вид четива и подобен вид чествания на наши национални герои.“
Във всеки трети клас в училище „Ран Босилек“ например децата знаеха и с охота отговаряха на депутата какъв ден е 19 февруари и кой е Васил Левски. Те споделяха, че имат и други книжки от същата поредица. Веднага разтваряха подаръка и разглеждаха с интерес илюстрациите. Някои пропуснаха да чуят думата „подарък“ и питаха дали трябва да се плаща. Накрая хорово, но искрено казваха „Благодаря“. Към книгата прояви интерес и директорът на училището Нина Митева. Според нея тя би била хубав подарък за всеки ученик за Деня на народните будители например. Депутатът Борис Вангелов посъветва децата да почетат от книгата за Левски на родителите си, на своите братя и сестри.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни