Д-р Савчева впечатлена от детска поликлиника в Мъйтищи, Русия

	Директорът на габровската областна болница и педиатър д-р Нели Савчева
Д-р Савчева впечатлена от детс
Директорът на габровската областна болница и педиатър д-р Нели Савчева е впечатлена много от детското здравеопазване и детска поликлиника в руския побратим на Габрово град Мъйтищи, в който гостува от 8 до 11 юни.

Според Савчева интересът към партньорската болница в Мъйтищи тръгнал от успешното сътрудничество с белгийската клиника в град Аалст. Тя е категорична, че ако днес говорим, че габровската областна болница е изключително успешна и се доближава повече до университетските болници, това се дължи в голяма степен на партньорството с клиниката в Аалст. След проучване и посещението през миналата година на зам.-директора д-р Данилин ръководството на болницата в Габрово разбрало, че нивото на болницата в Мъйтищи е също много високо и има какво да научат и от колегите си там. След това в габровската болница гостуваха от Мъйтищи уролог, офталмолог и специалист по уши, нос и гърло, които впечатлили габровските си колеги с нивото си на квалификация. Сегашното посещение на д-р Савчева приближавало двете болници до сключването на конкретен договор за сътрудничество и размяна на екипи.
Видяното в болницата в Мъйтищи от д-р Савчева би трябвало, според нея, да превърне песимистите по отношение на руското здравеопазване в оптимисти. Най-напред тя е впечатлена от изключително радушното й посрещане – приета била от кмета на града и неговия заместник по здравеопазване, както и от началника на здравеопазването в района, а колегите й били изключително отзивчиви. Нейното посещение съвпаднало с тамошния Ден на здравния работник. Тя имала възможност да поздрави руските си колеги, които за разлика от Деня на здравния работник у нас получили подобаващо признание на празника си. В продължение на половин час на богато украсена сцена им се връчвали награди от името на Министерството на здравеопазването, на губернатора, на ръководството на общината и т. н. 
„Дори и заплатите да са равностойни на нашите и техните лекари, вниманието, което видях от обществеността, от управляващите на всякакво ниво, за мене бяха впечатляващи“ - коментира д-р Савчева. Наблюдавайки пък една впечатляваща детска поликлиника, тя стигнала до песимистични изводи за здравеопазването в България. „От влизането в тази поликлиника, от мястото за оставяне на детските колички, до картотеката с цялата надлежна документация и картони в различни цветове за всеки участъков лекар, до това, което видях вътре в поликлиниката, за мен е по-впечатляващо от това, което съм виждала навсякъде в Европа по отношение на детското здравеопазване – заяви категорично директорът на габровската болница. - В тази поликлиника има детски акушер-гинеколог, детски уролог, детски хирург, детски кардиолог и т. н. Детето може да прекара няколко часа в поликлиниката и да излезе с решен здравословен проблем. Видях там и рехабилитационен център с басейн. А най-много ме впечатли инхалаторна зала, облицована с уралска сол.“
Изключителен интерес към д-р Савчева проявили тамошните медии. Най-често задаваният въпрос от тях бил дали изостават в технологичното модернизиране на техните болници. Искреният отговор на Савчева бил „Не“. Тя се опитала да обясни на руските си колеги нашата система с клиничните пътеки, но те така и не могли да я разберат.
В интерес на двете болници при посещението на Савчева било постигнато споразумение за първоначални стъпки за обмен на кадри. Очаква се до края на годината в Габрово да дойде директорът на болницата в Мъйтищи и тогава да бъде подписан конкретен договор за сътрудничество и партньорски отношения. До края на годината по голям европейски проект в габровската болница се очаква да пристигне модерна апаратура за над 5 милиона лева. Савчева се договорила с ръководството на болницата в Мъйтищи един от техните лекари-рентгенолози да дойде да работи с нашата нова апаратура за 2-4 седмици в нашата болница. Очаква се болничното ръководство да се опита догодина да възстанови партньорски контакти с болницата и в трети побратимен на Габрово град – швейцарският Тун. Във възможността габровските лекари и сестри да се учат и повишават квалификацията си при най-добрите в трите болници в чужбина д-р Савчева вижда и един от начините да се задържат медицинските кадри на работа в Габрово.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни