Д-р Иванов: “Севлиево все още не е получило нито лев за плащанията по програма “Околна среда”

	Севлиево е една от общините, които реализират проекти по ОП
Д-р Иванов: “Севлиево все още
Севлиево е една от общините, които реализират проекти по ОП “Околна среда“ и очакват от гласуваните от правителството „Орешарски“ 166 млн. лв. за разплащане с фирмите, които работят по тези проекти. Получи ли Общината своя дял от държавния бюджет и за ка

- Д-р Иванов, до 11 август 2014 година беше определеният срок, в който общините трябваше да получат от тези средства. Вие получихте ли и колко?
- Ние не сме получили още никакви пари по заявените ни плащания към управляващият орган на ОП „Околна среда“. Имаме такива плащания за месеците от февруари до момента. Но движение по тях няма. 
- Според решението на МС тези 1656 млн. лв. трябва да се разпределят на общините, които реализират проекти по ОП “Околна среда“ по равно. Община Габрово е поличила близо 4 млн. Ако и Община Севлиево получи толкова, докъде ще ви стигнат по реализирането на Водния проект? 
- Исканията на общините са много по-големи към момента, но колкото и да получим ще са добре дошли, като се има предвид, че за един дълъг период нямаше никакви плащания. 
- Всъщност продължават ли дейностите по Водния проект в Севлиево или имате замразени строителни участъци? Как реагират фирмите?
- Ние работим по всичките етапи – нямаме замразени участъци, защото сме на финала на Водния проект. Фирмите продължават да работят, но за своя сметка. 
- Как върви изпълнението на проектите, които са в капиталовата програма на Общината? 
- Изпълняват се по график. За разлика от европейските проекти, при тях нямаме проблеми с плащанията, защото се изпълняват с одобрени от ОбС средства от бюджета. Говорим за ремонти на училища, детски градини и други общински сгради, които до края на месец септември ще приключат.
- А какво става с получените 150 хил. лв. от правителствената програма „Региони в растеж“?
- Тези 150 хил. лв. бяха дадени на Общината за ремонт на улици в селата Ряховците, Градница и Петко Славейков. В момента се извършват ремонтите, но сумите са твърде малки, за да може да се говори за сериозни ремонти на улиците в тези села. 
- Д-р Иванов, какви са Вашите искания към служебното правителство?
- За мен ще е достатъчно, ако служебното правителство успее да предприеме стъпки да се освободят спрените оперативни програми по регионално развитие и околна среда. 
Новият програмен период на практика не е започнал. Не виждам до края на годината перспектива да започне, което означава, че 2014 година ще е нулева, а най-вероятно такава ще бъде и част от 2015 година. Поне да можем да завършим започнатите проекти по стария период. Освен Водния проект, по програмата за развитие на селските райони ние работим и проект за подмяна на водопроводите в селата Петко Славейково и Кръвеник.
Очаквам от служебното правителство и да облекчи нещата в сектор „Здравеопазване“, въпреки че в Севлиево болницата е общинска. Общинските болници не са приоритет на държавата, но в тях се лекуват български граждани. 
В началото на годината ние отпуснахме заем на лечебното заведение, но не всичко, което е заработено в болницата се заплаща от здравната каса – санкциите са големи. Затова за мен е важно служебното правителство да работи за еврофондовете и здравеопазването.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни