Д-р Иван Николов: „Спортната зала в Дряново ще бъде обновена, за да се ползва интензивно за трениров

Ivan-Nikolov
Иван Николов
С приемането на общинския бюджет в Дряново продължава реализацията на инвестиционната програма на Общината за 2014 година. Как върви изпълнението на проектите, спечелени по национални и европейски програми до момента, кои обекти ще придобият нов облик пр

- Д-р Николов, след като беше приет общинският бюджет за тази година, какви са инвестиционните намерения на Общината за 2014-та?
- Предизвикателствата пред бюджетната година действително са сериозни. Инвестиционната дейност на Община Дряново е много наситена, защото освен това, което е заложено в Капиталовата ни програма - за подобряване на инфраструктурата и парковите пространства, приоритетни са още няколко обекта. Най-ключово през тази година е изпълнението на проекта за спортните комплекси в Дряново и Царева ливада. Той е на стойност над 5 милиона лева и предвижа изграждането на нов стадион с изкуствена настилка в Царева ливада, реконструкция на съществуващия стадион в Дряново, ремонт на административни сгради, две помощни игрища, едно мултифункционално игрище и др. Вече е избрана е фирма изпълнител – това е „Джи Пи Груп“ ООД, и се надявам, ако няма обжалвания, дейностите да бъдат завършени до края на годината. 
Друг важен проект за община Дряново е този за доизграждане на Център за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания. На практика това означава реконструкция на Спортната зала в града. С решение на Министерския съвет за целта са отпуснати около 750 хиляди лева по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. В момента се уточняват детайлите по проекта и до седмица ще бъдат обявени конкурсите за избор на изпълнител. 
- Какво предвижда този проект?
- В залата ще бъде изградено модерно мултифункционално спортно игрище за волейбол, футбол, хандбал, баскетбол и др. Ще бъдат поставени нови седалки за публиката, ще се направи цялостен ремонт на съществуващата покривна конструкция и на самата сграда. Така спортното съоръжение ще бъде обновено в такъв вид, че да се ползва интензивно за тренировки и предсъстезателна подготовка. До залата ще бъде гарантиран и достъпът за хора с увреждания. 
С финансиране към ПУДООС са подадени четири проектни предложения за проекти по 10 000 лева и смятам, че ако бъдат спечелени и реализирани, обществената значимост на тези проекти ще бъде добра. Включени са парковите пространства „Трети март“, парковото пространство пред Духовниковата чешма, паркът в Царева ливада и паркът до ЖП гарата. 
Тази година имаме спечелен проект и по „Красива България“ - за саниране сградата на Данъчната администрация и Бюрото по труда, на стойност около 115 хил. лв. Смятам, че този проект ще бъде изпълнен някъде към края на лятото. 
- Участвате и в друг голям проект – за развитието на общ туристически продукт с общините Велико Търново и Горна Оряховица. Какво се случва в тази посока?
- До момента проектът се реализира успешно. Водеща страна по него е Община Велико Търново. Правят се изнесени срещи между екипите на трите общини, участваме в много борси, като наши служители участват наравно с партньорите от Г. Оряховица и Търново. Смятам, че разработването на общ туристически продукт между Дряново и В. Търново, без да изключваме обаче Трявна, Севлиево и Габрово, ще бъде от изключително значение за всички. В Дряново имаме обекти, които заслужават вниманието на туристите и смятам, че представянето им заедно с другите атракции в региона ще доведе до превръщането ни в още по-желана туристическа дестинация. За увеличаването на туристите ще допринесе и реконструкцията на спортните съоръжения през 2014 г.
- След като решихте казуса със сливането на двете професионални гимназии в града и закриването на училището в село Гостилица, за какво ще бъдат изразходвани средствата, които Министерството на образованието отпуска при оптимизация на училищната мрежа?
- Първо искам да подчертая, че усвояването на средствата от МОН не е било основният ни мотив, за да внесем предложение пред ОбС за преобразуване или закриване на училищата. Дебатите за бъдещето на ПГИ „Рачо Стоянов“ и ПТГ „Димитър Крусев“ ги водим от много години и беше даден шанс на ръководствата на училищата да направят достоен прием, за да съществуват като отделни юридически лица. За съжаление, демографският срив и изискването за по-добро качество на образованието ни принудиха да вземем радикални мерки.
Що се отнася до средствата, които може да ни отпусне МОН след сливането на ПГИ „Рачо Стоянов“ и ПТГ „Димитър Крусев, става въпрос за около 250 хиляди лева. Знаете, че в ПГ по икономика се реализира проект за енергийна ефективност. По този проект беше подменен котелът, сменени дограмите и беше направена топлоизолация. Но не беше ремонтиран покривът на сградата и нямаше средства за възстановяване на мазилки и вътрешен ремонт. Със сумата, която ще ни отпусне МОН за преобразуване на училищата, бихме могли да подменим отоплителната инсталация в ПГИ, да направим вътрешен ремонт на кабинетите и да ги оборудваме до такова ниво, че да са много по-конкурентоспособни на оборудването във фирмите. Това от своя страна ще доведе до привличането на повече ученици. Общината не иска да съсипва което и да е училище. Напротив, искаме да създадем устойчивост в развитието на професионалното образование. 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни