Стартът на “Лятно театро 2024” в Габрово се мести в 15:00 ч. заради дъждовното време

Водеща!
 Програмата обещава много забавления за децата заедно с техните родители

На 19 май по покана на община Габрово и като част от Карнавала в града започва турнето на Малка театрална компания с техния пътуващ фестивал „Лятно театро“, носител на приза за сценични изкуства с кауза на Артакция. 
Празненството започва в 15.00 ч. в Градината с глинените гърнета с фейсарт ателието “Шарени муцунки” и анимация с игри на Малка театрална компания. После идва ред на кукления спектакъл “Костенурката Нурка” на Държавен куклен театър Бургас, след това зрителите ще се потопят в арт инсталацията с разширена реалност “Тайник на чудатостите”, разработена заедно с екипа на VAR Lab.   
След кратка пауза наситената програма на фестивала продължава с арт работилницата “Клечковци” на Малка театрална компания, в която деца и родители дават воля на цялото си въображение в измайсторяването на кукли от пръчици и подръчни материали. 
В програмата е включено шоу със сапунени балони на любимеца на всички деца - Коле Китанов от куклен театър “Мале мале” и магикомичното шоу “Красива измама” с Юри Захариев - полуфиналист на “България търси талант” 2022 г.   
Тази година фестивалът “Лятно театро” отново е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели. 
Фестивалът „Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства и е носител на приза за сценични изкуства с кауза на наградите на Артакция.  Компанията е създадена от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия форум за постижения в сценографията. През 2023 г. дава старт на първия в Габрово 24-часов театрален маратон „Театър-24“, който още с пилотното си издание печели наградата „Събитие в областта на културата в Габрово“ с най-много гласове и от журито, и от публиката.  
„Лятно театро“ се осъществява с финансовата подкрепа на община Габрово и любимите на децата Кубети.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни