Д-р инж. Александър Кожухаров: “За „Ситигаз” проектът за газификацията на Габрово е най-рентабилен”

През януари 2013 година стартира официално газификацията в Габрово, след
Д-р инж. Александър Кожухаров:
През януари 2013 година стартира официално газификацията в Габрово, след повече от 20 години очакване. Проектът се изпълнява от фирма „Ситигаз България“ ЕАД. Предмет на дейност на фирмата е разпределение и продажба на природен газ в обособена територия Тр

Какво е направено до момента в Габрово по реализацията на проекта и какво предстои, коментира председателят на Съвета на директорите на „Ситигаз България“ инж. Александър Кожухаров. 

- Г-н Кожухаров, Вие лично сте свързан с габровската газификация още от самото създаване на дружество „Централгаз“. Заслужаваше ли си 20-годишното чакане за Вас като инвеститор?
- Няма да се връщам назад, но ще кажа, че първото маркетингово проучване, което направихме през 1992 г., показа, че потенциалът на Габрово за продажби на газ беше между 25 и 28, до 30 млн.куб. м на година. Изследването, което направихме за търга, който се проведе сега, показа, че реалният потенциал в момента е 10 млн. куб. м. Това означава, че 2.5 пъти се е сринал броят на консуматорите. Може би една част от фирмите нямаше да са фалирали.
От текстила е оцеляла само фирма МАК, която продължава да работи, докато другите - „Буря“, „Картал“ и т. н., вече ги няма.
- Мислите ли, че ако градът беше газифициран тогава, щяха да се намалят някои от разходите на фирмите и те нямаше да фалират?
- Да! Определено си мисля, че газификацията щеше да даде шанс на някои предприятия, които дълго време са били на ръба, да оцелеят. Сигурен съм в това. Има и такива, които са си отишли по субективни и други грешки. 
- Сега как се развива проектът в Габрово?
- Може да се каже, че основните промишлени клиенти са газифицирани. Остават да се газифицират „Цератицит“ и някои по-малки фирми. Истината е, че индустрията в Габрово е силно заинтересована от наличието на газ. Комуналният сектор до голяма степен е газифициран – остават единични обекти от някои общински и държавни училища.
Като цяло може да кажем, че сме направили основните клонове по проекта и в момента работим по присъединяване на клиенти. 
- А как стоят нещата в битовия сектор?
- Проявява се голям интерес. Ние имаме за около 40 общини лиценз, но по отношение на бита  Габрово е най-добре. Така че на Вашия въпрос дали си е заслужавало чакането ще кажа: „Да! Заслужаваше си!“. 
- На какво се дължи според Вас този факт? 
- Може би това, че жителите на града са по-интелигентни и са оценили ефективността и комфорта, който предлага битовата газификация. Ние предлагаме и специални промоции, намаляваме цени, но си личи, че вие, габровци, сте подготвени за газифициране. Има и много хора с познания. Личи си, че Габрово е индустриален град!
- И Вие не съжалявате, че сте инвестирали в Габрово?
- За нашата фирма проектът в Габрово е най-рентабилен. Напоследък много рядко има рентабилни проекти в областта на газа. До момента ние сме инвестирали над 12 млн.лв. Нашите сметки показват, че ако така вървят нещата в Габрово, ще имаме добра възвръщаемост на инвестицията.
- А знаете ли какъв е икономическият ефект за абонатите в Габрово?
- За тези промишлени абонати, които използват нафта, икономията е 60-70%, което означава, че инвестицията, която дават за вътрешна газификация, се изплаща в рамките на година и половина – две.
За битовите абонати, които са използвали за отопление нафта, икономията е също 50-60%, които са били директно на ток – 20-30%, а за тези, които са били на дърва и въглища, природният газ е малко по-скъп. Но ние трябва да отчетем и разходите, които плащаме за лечение вследствие на мръсния въздух.
Вие знаете през последните две зими, когато имаше голям сняг и хората горяха дърва и въглища, за колко кратко време той почерняваше. Тази чернилка влиза в дробовете на хората и те рано или късно дават пари за здраве. 
И има други две предимства, които също са много важни, особено за спестовните габровци – комфорта и това, че може да се регулира потреблението на газ.
Интелигентността е от големите предимства на използването на газ за битови нужди, защото може да го управляваш, както искаш.
- Може ли да обобщите какво е направено до момента по проекта?
- Направили сме основните клонове на газопроводите и в момента работим по присъединяване на клиенти. Ще доразвиваме мрежата през следващите 2-3 години. И всичко това го правим при едни тежки условия, които се налагат и от строителството на Водния проект. Веднага искам да кажа, че имаме много строго регламентирани отношения с ръководството на Водния проект и с Общината и те се спазват от всички. 
- Тоест няма колизии с този проект, които да пречат на газификацията?
- Няма, но и ако се случат, защото не се знае какво има под земята като копаеш, те се отстраняват своевременно. Много е важно да кажа, че екипите от Водния проект са абсолютно коректни по отношение на случаи, в които по една или друга причина се удари някой газопровод, защото веднага ни уведомяват и ние си оправяме аварията. Те не се опитват да се намесват по ремонти на нашата мрежа, което е изключително опасно, а си спазват правилата. 
- Казахте, че това е много важно. Защо?
- Много е важно от гледна точка на безопасността, като се случи такова нещо, веднага да ни уведомят. Въпреки че ние на всеки 20 дена правим проверка с една автоматична машина – единствена в България, която върви по улицата и изсмуква от асфалта въздуха. И ако случайно има газ, веднага се сигнализира и ние предприемаме мерки. Така че ние сами си правим проверки на газопроводите, но когато се строи толкова много по улици, които в повечето случаи не са много широки, трябва да се разчита и на коректност. Така че екипите от Водния проект спазват правилото: „По-добре да си кажеш за грешката и да я оправим, отколкото да се опитваш да я оправяш сам!“ 
- Безопасността зависи и от качеството на работата. Как я гарантира „Ситигаз България“ ЕАД?
- По отношение на сервизната дейност ние имаме много строги системи. Работим по 4-5 европейски стандарти, освен по българските норми, както по отношение на качеството на строителството, така и по поддържане на мрежата. Така че трябва да има абсолютно спокойствие по отношение на надеждността на нашата мрежа.
- Казахте, че газопроводната мрежа ще се развива в Габрово, но какъв шанс имат онези габровци, които са пропуснали възможността да заявят за газифициране домовете си, които се намират на улици, по които е минал Водният проект?
- Там, където техническите възможности позволяват, те могат да бъдат присъединени, но като цяло ние трябва да спазваме изискванията на Водния проект – да не се разкопават улици, които вече са асфалтирани. 
Има и още нещо, което е важно да се каже по отношение на проекта за Водния цикъл. Ние вървим далече от водата не само от гледна точка на сигурност, но и да е ясно какво инвестираме ние и какво те инвестират. 
- Това дава и отговор на въпросите на много габровци защо една улица се копае от едни, а после идват други, които я разравят и копаят отново.
- Ние се разбрахме още в началото на проектите, че така искаме да работим и спазваме и това наше споразумение.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни