50 години Помощно училище „Николай Палаузов“

Водеща! 	На 1 септември 1967 година училище „Николай Палаузов“ в Габрово
За брой от четвъртък 50 години Помощно училище „Николай Палаузов“
На 1 септември 1967 година училище „Николай Палаузов“ в Габрово става Помощно училище за бавноразвиващите се деца под името Основно помощно училище.

Училището има своето място в обучението на ученици със специфични образователни потребности

На 1 септември 1967 година училище „Николай Палаузов“ в Габрово става Помощно училище за бавноразвиващите се деца под името Основно помощно училище. То обединява разкритите паралелки от бившото Начално училище – Второ основно училище и габровчетата, които се обучават във Върбаново в училището за бавноразвиващи се деца и такива с вродени умствени и телесни недостатъци. Основните задачи на Помощното училище са да коригира, доразвива и да приспособява нарушените функции на нервната система. Учебната година започва със 106 ученика, разпределени в 9 паралелки от първи до осми клас с 8 преподаватели и 4 възпитатели.

От 1 октомври 1968 година в училището се разкрива работилница за трудово обучение на учениците, а по-късно стол и общежитие за около 20 деца от отдалечените райони на града и близките села.

През учебната 1970-1971 година по решение на Министерството на народната просвета и отдел „Народна просвета“ на Окръжния народен съвет училището се обособява като полуинтернат със 102 деца за обучение, от които 20 са настанени в пансиона.

През учебната 1981-1982 година училището празнува своята 15-годишнина от основаването си. От 20 септември 1986 година с решение на Министерството на народната просвета се дава безплатна храна на всички ученици, които се обучават в Помощното училище. На 29 април и 30 април 1987 година в малката зала на кино „Алеко Константинов“ се провежда тържествено честване на 20-годишнината на учебното заведение. Гости на тържеството са представители от други помощни училища в страната. Открива се изложба с материали на учители и ученици, посветена на юбилея. През месец октомври 1987 година Общината отпуска на училището сумата от 5 хиляди лева за подобряване на материалната база. Топлофицирането на сградата започва през 1990 година. С голям концерт на 30 април 1993 година се чества 25-годишнината на училището. През лятото на същата година с активното участие на учителите са направени ремонти. С постановление на Министерския съвет от 4 август 1993 г. Помощно училище „Николай Палаузов“ преминава на финансиране от държавата.

През учебната 1994-1995 година в училището се обучават 78 ученици, разделени в 8 паралелки с 8 полуинтернатни групи. На учениците преподават 21 учители – всичките с професионална квалификация по олигофренопедагогика. Към училището е изграден логопедичен кабинет.

През годините училището се е наричало Основно помощно училище, Основно помощно училище – полуинтернат и Помощно училище до ден днешен.

През 1996 година в училището е разкрита първата професионална паралелка – по тапицерство, а през 1999 година – втората професионална паралелка - по шивачество. Училището издава документ за придобита професия. Обучението е за деца с умствена изостаналост и носители на медико-педагогически рискове от първи до десети клас.

Помощното училище „Николай Палаузов“ се посещава от много гости от страната и чужбина, които със своята материална и морална подкрепа помагат за подобряване на материалната база и усъвършенстване методите на обучението. Осъществяват се срещи с ръководства на сродни училища и сдружения в Швейцария. През 2002 година за пръв път е организирана изложба-базар за изработеното от учениците в часовете по Труд и техника и от професионалните паралелки.

В Европейската 2003 година на хората с различни възможности учениците от училището участват и в спортни републикански състезания и печелят 5 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медали.

Учениците работят успешно по проектите „Знам и мога“, „Музикална чуднотека“, „Цветарство“ - финансирани от швейцарски приятели.

С подкрепата на Съюза за подпомагане от град Тун, Швейцария през май 2006 година се организира изложба-базар в АЕК „Етър“ като експонатите в нея са изработени от учениците в 4 художествено-творчески ателиета. Основната цел на проекта „Ключ към изкуството“ е развиване на познавателните възможности, на двигателните и сетивни умения, подобряване и усъвършенстване моториката на учениците.

От основаването си до сега училището играе активна роля в образователното и културно развитие на Габрово. Създадено с труда и подкрепата на прогресивни жители на града, днес то продължава развитието на образованието и бележи успехи в обучението и възпитанието на ученици със специфични образователни потребности.



Забележка: Още 6 снимки има за сканиране при Бояна

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни