Животът на жителите на с. Жълтеш зависи от културата на движение на шофьорите

	Животът на жителите на с. Жълтеш зависи от културата на
Животът на жителите на с. Жълт
Животът на жителите на с. Жълтеш зависи от културата на движение на шофьорите. До този извод стигна репортер на вестника, търсейки отговор на въпроса ще има ли някога тротоари в това доста дълго село в община Габрово, през което преминава републикански п

Десетки са публикациите във в. „100 вести“ на тази тема. Поредната е провокирана от извършваната в момента рехабилитация на пътя Габрово - Трявна. 
В понеделник на чакащите на централната спирка на селото, там има още две, коментираха със задоволство започналия ремонт, но не скриваха яда си и от бясно каращите леки автомобили, които не спазваха нито ограниченията за населено място, нито знаците за пешеходни пътеки. Колите хвърчаха без да се съобразяват нито с намиращите се тежки машини на пътя, нито със знаците за движение само в едното платно на пътя, нито със служителите на фирмата, които със сигнални жилетки и палки регулираха движението. Само късметът помогна на възрастна жена да не попадне в черната статистика на пострадалите на автобусни спирки от моторни превозни средства. 
Не е ли сега момента да се помисли и за направата на тротоар поне от едната страна на пътя? 
„Това е първото нещо, които исках да направя, когато станах кмет на Жълтеш, но проучванията показаха, че няма технически възможности за това“ - отговори кметът Тодорка Венкова. Не само като кмет, но и като инженер- строител тя обясни, че за да се направят тротоари, според всички законови изисквания, трябва да се съборят всички къщи край пътя, нещо, което не бива да се случва, а трябват и много, много пари. Тя си спомни, че през 60-те години на миналия век, когато е започнало разширяването на пътя Габрово-Трявна, са били съборени доста къщи в селото, което предизвикало недоволството на жителите на Жълтеш. 
„Затова пътят сега преминава почти под прозорците на къщите. Вие бяхте свидетел на големите дъждове през 2011 година, когато къщите бяха наводнени. Това е така, защото пътят няма отводнителни шахти и водата се изтича в деретата. Ако се направят макар и подобие на тротоари сега, всичката вода при проливни дъждове ще се стича в къщите на хората.
„Завиждам на полските села, които са с широки улици и тротоари, но ние живеем в Балкана и това е невъзможно. И не защото някой не иска, а защото няма технически възможности. Но това, което трябва да се направи и държавата може да ни помогне, е да накараме шофьорите да спазват Законът за движение. Работниците на строителната фирма, които работят на пътя, се оплакват, че дори и сигналните жилетки не са в състояние да накарат шофьорите да бъдат по-внимателни“ - коментира кметът на Жълтеш Тодорка Венкова.
Дано отговорните институции вземат под внимание нейните думи преди там да се е случил поредният пътен инцидент с пострадали хора.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни