Затворник иска 2000 лева заради дървеници

Zatvornik-iska-2000-lva-zaradi-darvnitsi
Затворник иска 2000 лева заради дървеници

Излежаващият наказанието си в ловешкия затвор И. Г. поиска държавата да му плати 2000 лева обезщетение, защото предновогодишно, на 28 декември м. г., бил нахапан от дървеници в килията. С решение от 3 август т. г. Административният съд в Габрово отхвърли иска му като неоснователен и недоказан.

И сега му остава възможността в 14-дневен срок да обжалва това решение пред Върховния Административен съд. Справката показа, че И. Г. изтърпява 18 години затвор заради тежко престъпление.
 За да стигне до решението си за отхвърляне на иска му, габровският Административен съд се е позовал на събраните по делото доказателства. А те са свидетелски показания на друг затворник и отговори какво прави затворническата администрация за поддържане на чистотата в помещенията.
 Първоначално съдът е бил сезиран с молба от И. Г.,  подадена срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“-София. В нея затворникът претендирал дирекцията да бъде осъдена да му заплати 2000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, както и лихва за забава, считано от 24 януари 2018 г.
 Мъжът твърдял, че на 28 декември 2017 година подал сигнал до надзорно-охранителния състав на затвора в Ловеч, че в стаята, в която пребивава, има дървеници. Заявил, че бил показал нагледно как са го изпохапали по тялото, а клепачът на едното му око бил подут и го лишавал от пълноценно зрение. Допълнил, че след това не били предприети никакви действия. В първия работен ден на 2018 година -3 януари, подал жалба и  до директора на затвора. Според него, едва на 5 януари 2018 година завивките и дюшекът му били изпарени, но дървениците не били унищожени. В молбата си е написал, че и към 24 януари 2018 година продължава да търпи „посочените неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, психически и физически дискомфорт, безсъние, изтезание и мъчение, вследствие на бездействието на администрацията.“
 За заседанието на съда, на 3 август т. г., затворникът е докаран лично в Габрово.
 В същото време Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”-София е представила  писмено становище, в което е изразила становище за неоснователност и недоказаност на исковата претенция. Настояла е искът на И. Г. да бъде отхвърлен изцяло. В подкрепа на това е представила справка, че при извършената проверка в Дневника за молби и жалби на лишените от свобода „в периода 28.12.2017 – 24.01.2018 година няма регистрирани жалби от И. Г. във връзка с наличие на дървеници в обитаваното от него помещение“.
 Медицинска справка обаче сочи, че на 9 януари 2018 г. той се е оплакал за ухапвания, вероятно от дървеници. От службата не потвърдили това, и понеже състоянието му не било сериозно, му дали противоалергични медикаменти.
 Дирекцията представила договора си с фирмата, ангажирана чрез обществена поръчка да извършва дезинсекция и дератизация на сградите й. По въпроса бил разпитан и свидетел, посочен от И. Г. Той обяснил, че забелязал обрив по тялото на ищеца и че е диабетик на инсулин. Обяснил, че изпарването на дюшеците и завивките се прави в голяма цистерна, свързана с парната система на затвора. Отговорил, че лично видял как изпарват дюшека, завивките и възглавницата на И. Г. след новогодишните празници.
 В крайна сметка съдът е постановил отхвърляне на иска с мотива:  „...налице са доказателства, че администрацията е направила необходимото, за да осигури нормални от гледна точка на заявената претенция условия за живот на лишения от свобода, като са извършвани действия по периодична дезинсекция и дератизация, както и изпарване на дюшека и постелъчното бельо на ищеца при подадена информация за наличие на проблем. Не е доказано бездействие на администрацията на затвора...“
 Впрочем, същото дело води и разпитаният пред съда свидетел. И той се жалвал от ухапвания. Това идва в подкрепа на съмнения на служители на реда, че мнозина затворници скучаят и използват всеки повод да поискат „разходка“ по някое дело до този или онзи съд. А защо не и някой лев от държавата, т. е. от данъкоплатците.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни