Започна ремонт за 23 млн. лв. на пътя Габрово - Севлиево

Топ новина! 	„Най-трудният обект на Агенция
Започна ремонт за 23 млн. лв. на пътя Габрово - Севлиево
„Най-трудният обект на Агенция "Пътна инфраструктура“ е обходът на Габрово. Тук теренът е много тежък. Обектът е уникален по своята същност, за пръв път изпълняваме мостово съоръжение с височина около 60 метра, отворите са 160 метра,с конзолно леене. Обх

ЖЕНИНА ДЕНЧЕВА

„Най-трудният обект на Агенция "Пътна инфраструктура“ е обходът на Габрово. Тук теренът е много тежък. Обектът е уникален по своята същност, за пръв път изпълняваме мостово съоръжение с височина около 60 метра, отворите са 160 метра, с конзолно леене. Обходът за нас е подготовка и за строителството на Кресна. Обектът напредва сериозно, мостовото съоръжение набира голяма скорост, малкият тунел - също", коментира вчера в Габрово председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

Вчера бе направена първата копка на рехабилитацията на главен път II – 44 Драгановци – Габрово. Церемонията започна с тържествен водосвет на архиерейския наместник отец Руслан.

Присъстваха кметът Таня Христова, областният управител Невена Петкова, представители на фирма „Пътстрой Габрово“ АД, която ще изпълни рехабилитацията. Срокът е 15 месеца, от фирмата коментираха, че ще направят всичко възможно да съкратят срока и да създават възможно най-малки проблеми на пътното движение.

„До края на 2018 г. Габрово ще има съвременна инфраструктура, рехабилитиран път между Габрово и Севлиево и надявам се и дългоочаквания обход, който е един огромен инвестиционен проект. Инвестициите, заложени в Оперативна програма „Региони в растеж“ за този участък (Габрово - Драгановци) и другият участък - от Севлиево до Драгановци, общо 27 км, са на стойност от около 23 млн. лв. Надявам този важен път за Габрово, Севлиево и всички българи, които посещават Шипка и историческите места в област Габрово, да имат една съвременна инфраструктура.

На строителите пожелавам бърза работа, на надзорниците - стриктен контрол, а на всички габровци - извинение, че ще има затруднения по временните организации, търпение, заради пречките в трафика на движение", каза Дончо Атанасов.

Рехабилитираният участък ще премине три населени места - село Драгановци, село Янковци и Габрово. В чертите на Габрово трасето съвпада с улица „Стефан Караджа“. Предвижда се цялостна подмяна на пътната настилка, подобряване на отводняването, нова хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. Общата стойност на проекта „Лот 12 - Драгановци - Габрово” е 11 486 202 лв. с ДДС. Финансирането от Европейския съюз е 85% - 9 763 272 лв. с ДДС. Националното съфинансиране е 15% - 1 722 930 лв. с ДДС.

Обявена е обществена поръчка за изпълнител на участъка Севлиево-Драгановци, строителните работи там ще започнат вероятно догодина.

По повод стартиралата вчера процедура за отваряне офертите за тол системата Дончо Атанасов коментира: "Тази система е изключително важна за всички. Тя е национална система и всички българи трябва да се съобразяват, ако искаме да имаме съвременна инфраструктура. Около 6000 км от републиканската пътна мрежа е в много лошо състояние, а финансовият недостиг е доста голям, за да се рехабилитира тя. Най-важният проект на АПИ е автомагистрала "Хемус", която ще даде голям икономически тласък на Северна България, включително и на Габрово, и на Севлиево. Нашата тол система ще бъде една от най-съвременните в Европа".

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни