Даниел Петров: Ще повдигнем въпроса за отхвърления референдум пред Европарламента

Daniel-Petrov
Даниел Петров
Конституционният съд отклони искането на 49 народни представители, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за лева.

 Въпросът беше "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?" „Възраждане“ обяви, че подготвя петиция срещу решението на Конституционния съд.    Какво следва оттук нататък, коментира Даниел Петров, народен представител от "Възраждане".
    


 – Какво става в проблема с отхвърления референдум за отмяна на еврото, предложен от Възраждане, бе отхвърлен? Оттук насетне?

604 хиляди подписа бяха събрани за свикване на референдум за отмяна на еврото. Тези подписи бяха въведени в електронни таблици, което е къртовски труд. Волята на 604 000 граждани беше погазена. Първо – от Народното събрание го направи. Законът казва ясно – при наличие на валидни над 350 000 подписа, Народното събрание е длъжно да насрочи дата за референдум. Ние обжалвахме пред Конституционния съд. Той също погази нашата жалба. В Конституционния съд има огромно чуждо влияние.

Когато обсъждахме темата за референдума в комисии в Народното събрание бяхме поканили конституционни съдии, като част от тях се изказаха положително за референдума. Повярвахме, че в част от съдиите е останала съвест. Това, което виждаме е, че всеки ден пред Министерски съвет и Конституционния съд има по няколко автомобила на американското посолство.

Оттук насетне в хода на кампанията за евроизборите ние ще направим паралелна подписка под формата на петиция Заедно с нашите партньори, с които вече имаме сключен договор за работа в Европейския парламент – партията Идентичност и демокрация, което е една от най-големите германски партии, ще поставим въпроса за показване ролята на 604 000 български граждани пред Европейския парламент, което е 10 процента от населението в страната. Това означава, че всеки десети казва, че не желае еврото да бъде официална разплащателна единица в България и иска да запази нашия български лев.

Ще има ли ротация в правителството?

Трудно ми е да отговаря на този въпрос. Възраждане не участва. Според мен ще има ротация, която ще бъде някакси частична, едната част ще бъде в неизгодна позиция. Има едно надскачане. Правителство ще продължи да има в този формат, просто една от страните ще бъде по-ощетена. Но повтарям това е лично мнение.

А скърца ли сглобката, как смятате?

Сглобката почна да скърца преди да се сглоби. Външните сили, които й влияят да бъде сглобена са по-силни от скърцането. Самите хора в сглобката не могат да се понасят, но има едни външни сили на влияние, които ги държат сплотени. Тя скърца, но е здраво сглобена в момента.

Как се чувствате в парламента, там непрекъснато се обиждате, карате, едва ли не до бой се стига?

Трудно се издържа. Но хората виждат по медиите една малка част от работата на парламента. Показват само караниците. През другото време има и добри неща, има и неща, които ние предлагаме и се приемат. От негативното се показва всичко, от останалото не се вижда почти нищо.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни