БСП: "Ние сме отговорна опозиция"

Водеща! Ivan-Kalchev,-Genadi-TSitlakidis,-Miglena-Proinova,-Nikolai-Kosev-i-Zdravko-K-nchev
Иван Калчев, Генади Цитлакидис, Миглена Пройнова, Николай Косев и Здравко Кънчев
Групата на "БСП за България" свика пресконференция, за да обясни претевнциите си към бюджета

    Вчера преди обяд петимата общински съветници от групата на "БСП за България" в ОС – Габрово  Иван Калчев, Генади Цитлакидис, Миглена Пройнова, Николай Косев и Здравко Кънчев дадоха пресконференция на тема "Бюджет на Община Габрово за 2024 година". 
    В изказванията си общинските съветници от "БСП за България" подчертаха, че са отговорна опозиция, която е готова да подкрепи всяко разумно и аргументирано предложение.    Миглена Пройнова очерта новата конфигурация в Общински съвет – Габрово след последните местни избори. "За първи път ГЕРБ няма мнозинство. С гласовете си останалите групи могат да блокират предложения за решения. Това, като опозиция, ни поставя в ситуация да преценяваме нашата отговорност и тя е много голяма, за да не блокираме работата на Общината, да не затрудняваме вторичните разпоредители с бюджетни средства в области като образование, здравеопазване. 
    Какво се случи преди внасянето на бюджета в ОбС от кмета? Предложението за бюджет беше внесено на 30 януари, вторник, комисиите започнаха своята работа в четвъртък, на 1 февруари. Тоест времето за работа преди комисиите беше малко, за да може всеки един от съветниците да се запознае с материалите за обсъждане, самия доклад по бюджета и 17 приложения. Беше изключително натоварена работа и не всички съветници успяха да се справят с тази задача. Материалите бяха големи по обем, разбира се, и конкретика в тях е много голяма.
    Затова останаха много неизчистени въпроси преди заседанието на ОС но 7 февруари. Въпроси, които не успяхме да зададем на заседанието на комисиите, които от своя страна работиха повече. Комисията на г-н Николай Косев може би 5 часа работи. 
    Но въпреки всички усилия не можаха да се изчистят много въпроси, на които ние държим да имаме отговор, за да гласуваме по съвест и аргументирано.
    Кметът Таня Христова беше любезна да покани представители на всяка една група, за да можем да обсъдим всички предложения, които опозиционните групи са внесли в Общински съвет.
    Много голяма част от тези предложения намериха място в предложението за бюджет 2024.
    Ще се спра на нашите предложение.
    Още през ноември миналата година започнахме разговор за повишаване заплатите на кметове на населени места. Предложихме диференцирано заплащане на кметовете, съобразно броя на жителите. Администрацията предложи 1800 лв., което беше нашето предложение за населени места от 200 до 300 жители. Ние приехме това, защото то удовлетворява потребностите и е по-добре за повече кметове. Те са много натоварени с много и различни ангажименти.
    Другото предложение беше за увеличаване средствата за новородено или осиновено дете. Ние предложихме от 200 да станат 500 лева, това също залегна в бюджета. Това е малка, но стъпка да работим, за да подобрим условията, в които семействата отглеждат децата си.
    На трето място – внесохме предложение за 14 улици, за които смятаме, че е необходим спешен ремонт. Улички от кварталите на Габрово, където хората изпитват огромни трудности, особено зимата, да се справят с тази инфраструктура.
    Направихме една приемна в квартал Лисец, където хората споделиха, че детската площадка се нуждае от спешен ремонт, че тя се посещава от 36 деца. Направихме аргументирано предложение и площадката също е включена в бюджета.
    И едно добро предложение от Николай Косев, което той лично входира в ОС, е една наредба, която е за стимулиране на млади специалисти, от които община Габрово има нужда. Предимно медицински специалисти, но и от други сфери. Предлага да се заплатят семестриалните такси и издръжка по време на следване. Това също е прието – не като Наредба, а като Програма. За нас е важно, че основната идея, която Косев предлага, е останала и са определени 25 000 лева, които ще бъда използвани предимно за медицински специалисти, които ще останат да работят на територията на Общината. Това е, което се случи преди внасянето на бюджета-
    Остава логичният въпрос "Защо не се гласува въпреки, че нашите предложения са приети и намериха място в бюджета".
    Първо тия предложения са една малка част от това, което ни е бихме направили. Нашият капацитет като група ни позволява да направим много повече и много по-аргументирани предложения. Но времето с това извънредно заседание не позволи да се случи.
    На второ място останаха много въпроси, на които ние ще търсим отговори. Става въпрос за конкретно заложени параметри на издръжка и на културни институти, също и относно инвестиционната програма на Общината. Надяваме се, че тези въпроси могат да намерят отговор до следващото внасяне на бюджета в ОС. 
    Именно защото ние всички сме много отговорни, работим много конкретно, посещаваме на места обектите, които са в инвестиционната програма на общината, за да видим какво се случва, докъде са стигнали. Имаме въпроси, внесени в Общинския съвет относно това, кога са подписани актове 15, кога са разплатени проектите, в срок ли са завършени, оттук и презумпцията защо се работи, след като са разплатени. Очакваме отговори на тези въпроси.
    Тоест, ще цитирам Вашата колежка Валерия Велева (обърна се Пройнова към журналистите на пресконференцията) – "Трябва да се диша във врата на властта" и ние възнамеряваме да правим това през този мандат.
    14-те улици ще бъдат огледани през месец март, за да се види кои са по-приоритетни – така ни беше отговорено, което не ни удовлетворява. Тъй като са включени в перо "текущи ремонти" и за тях няма конкретен списък, ще изискаме конкретен списък поне за първото полугодие. Той не може да бъде пълен, непрекъснато излизат проблеми, но ще държим на списък. Това са обекти, които са изникнали от конкретни срещи на съветниците от "БСП за България" с гражданите, от належащите им нужди.
    Наш приоритет също е да се насочат повече средства и към малките населени места. В приложението към бюджета виждаме, че кметовете разполагат със суми от хиляда и няколко лева до 3 700 беше най-голямата сума и това е всичко, което те могат да използват за материали и ремонти. Безкрайно недостатъчно. Разбира се, тук ще бъде изтъкнат аргументът, че има големи инфраструктурни проекти за водоснабдяване на групи села, което е към капиталовата програма. Но това не означава, че кметовете на кметства не трябва да разполагат с ресурс да изпълняват малки публично-частни партньорства. По този начин ще се активират и хората, и ще могат да се свършат много неща.
    Общинският съветник Николай Косев съобщи, че впоследствие ще бъдат изработени критерии кой ще бъде финансиран по Програмата за млади специалисти и с какъв процент. "Към момента сме предложили минималното финансиране да е 50 процента от минималната работна заплата, максималното – 100%. Говоря за месечна стипендия. В това число влиза да бъдат поемани и семестриалните такси за студенти от медицински специалности."
    Технически какво очаква "БСП за България" да се случи. 
    "Очакваме, каза Миглена Пройнова, за втори път бюджетът да бъде внесен в ОС. Очаквам, лично да има срещи, дискусии предварително не само в комисиите, но и срещи в експертни групи, които могат да "изчистят" някои проблеми, които бяха поставени на последното заседание. Някои въпроси се поставиха директно на заседанието поради липса на обективна възможност да се поставят преди. Не можем да вземем решения без информация и аргументи. Става въпрос все пак за преместване на големи суми от едно перо в друга. 
    Косев също подчерта, че предложенията са направени в последния момент и "Нямаше възможност да вземем адекватно, информирано решение."
    Общинският съветник Иван Калчев, който е експерт в областта на строителството, даде примери за изпълнение на проекти в община Габрово, при които не са спазени сроковете за завършване, а дейностите са предварително разплатени, като подчерта, че контролът е занижен, натрупват се въпроси, на които "БСП за България" ще търси отговори.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Габрово

Към началото

Следвай ни