Забавени плащания затрудняват работата на болницата

	„Надлимитната дейност на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ за месец август
Забавени плащания затрудняват
„Надлимитната дейност на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ за месец август е 300 хил. лв. - днес сме средата на септември и очакваме от НЗОК да плати средствата за месец юни“, съобщи д-р Нели Савчева, управител на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

„Това забавяне на плащанията с месеци назад прави трудна работата на болницата. Напомням, че ни делят само два месеца от новия отоплителен сезон, за който ни трябват около 100 хиляди лева“ - аргументира причините са притесненията си д-р Савчева, въпреки че габровската болница е една от петте болници в страната, които нямат просрочени задължения. - Говоря със загриженост за надлимитните средства, защото всички от мен очакват да съм стратегически мениджър - да кажа какво ще се случи с болницата след 5-10 години, да съм планирала така добре нещата, че да няма сътресения с кадровите назначения, да няма апаратура, която да е излязла от строя. Кажете ми как би могло да се случи това, като днес сме 15 септември - аз имам ориентир какви пари ще получим в края на месеца, но не знам какви пари ще получим през месец октомври“ - риторично попита д-р Савчева и представи още данни, които красноречиво доказват страховете й.
За месец юни надлимитната дейност на болницата е за 170 хиляди лева, за юли – около 150 хиляди лева, за август – 300 хиляди, за около 300 хиляди ще бъде септемврийската надлимитна дейност.
„Тези пари ние ги получаваме! Никой да не остава с впечатление, че не се изплащат! Но Ви казах с колко месеца закъснение. Юнските ще ги получим в края на септември. А това ни затруднява“ - заяви д-р Савчева. Тя представи и друг факт, който внася допълнителни затруднения в получаването на парите.
„Цялата надлимитна дейност на болницата се проверява от НЗОК. След това се свалят от плащания някои от дейностите. Трябва да кажа, че с някои от констатациите на Касата ние не сме съгласни и те се обжалват в съда. Понякога нещата се влачат с месеци, защото има недоволна страна от решението на първа инстанция, след това отново следват обжалвания и т. н. Но това, което мен ме притеснява, е, че нещата в здравеопазването стават такива, че са абсолютно несигурни” – оцени д-р Савчева, като представи аргументите от опита, който има през последните 5 години като управител на болницата. Индиректно тя направи и своите предложения към габровските депутати в следващия парламент.
„Някои ще си помислят, че като сме в предизборна кампания би трябвало да не казвам нищо, но не съм човек, който се спотайва. И ще кажа това, което мисля, а Вие мже и да не го пишете. За всички нас е изключително важно кои ще бъдат нашите депутати.
Всичко, което е трябвало през тези 5 години да се направи, сме го правили - писали сме и сме печелили проекти. Справили сме се и с 2 милиона просрочени задължения и сме една от болниците, която е проверявана няколко пъти от ДФИ – нямаме глоби. Проверявани сме от Медицински инспекторат, в момента ни проверява вътрешният одит – никога не е имало сериозни забележки към нашата дейност.
Въпреки това миналата и по-миналата година нашата болница не е получила един лев капиталови средства от Министерството на здравеопазването. Нали на всички ни е ясно, че за да се получат тези пари, някой трябва да лобира? Ясно е, че не се дават за дейност. Защото ако се даваха на отличниците, ние трябваше да получим тези пари, защото сме една от малкото болници без просрочени задължения. За петте години ние сме инвестирали толкова собствени средства в подобряване на инфаструктурата на нашата болница, колкото е получила кърджалийската болница само за миналата година. Нека всеки да си направи необходимата сметка!“ - не скри огорчението си д-р Нели Савчева.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни