Вторият Национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“ е вече в историята!

<p>На 13 и 14 май в Трявна се проведе вторият
Вторият Национален събор на ма

На 13 и 14 май в Трявна се проведе вторият Национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“, който има конкурсен характер. Негов организатор е „Музикална компания Родолюбие Габрово“, а община Трявна е

на 13 и 14 май в Трявна се проведе вторият Национален събор на майсторите на народни музикални инструменти „Родолюбие“, който има конкурсен характер. Негов организатор е „Музикална компания Родолюбие Габрово“, а община Трявна е домакин.

В събора участваха 24 майстори от цялата страна, които се надпреварваха в 5 категории за определяне на най-добрите инструменти за 2016-та година:
- гайда
- кавал
- гъдулка
- тамбура
- тъпан
наградата за най-добра гайда спечели Стоян Иванов от град Камено, Бургаско, внук на легендарния и почитан от всички майстор на кавали и гайди - Бай Слави.
За най-добра гъдулка журито определи нарочно/специално/ изработения за облога в Трявна инструмент на Деян Денчев от град Разград.
Призът за тамбура отиде при доайенът на майсторите, най-възрастният сред тях – 87-годишният Стефан Стефанов от квартал Ябълка, Габрово.
първото място за кавал в „ре“ строй спечели Апостол Апостолов от град Белослав, Варненско, който е учил стотици майстори, но него - никой. В този раздел беше присъдена още една първа награда за кавал в „до“ строй на Стоян Иванов от град Камено, Бургаско.
В раздел Тъпани баш майсторът е Йордан Василев от село Дълбоки, Старозагорско.
Музикалните инструменти бяха показани през втория ден на събора в специално подготвени шатри, където можеше да бъдат видяни от тревненци, гостите на града и 140-те представители на 28 европейски общини, които участваха в международната среща на сдружение „Дузлаж“.
Докато течеше презентацията на майсторите, професионално жури от инструменталисти и изследователи на българската традиционна култура анонимно оценяваше отделните инструменти по предварително обявени критерии.
Тази година в състава на журито като Почетен член беше привлечен и Жан Моние от Франция – музикант, преподавател, композитор и аранжьор.
С европейско жури и европейска публика уникалният събор на масторите на народни музикални инструменти дава заявка за разширяване географията на проявата и развитие към Международен формат. Впрочем такава заявка организаторите от Музикална къща „Родолюбие“ направиха още с първото издание миналата година, което се проведе в АЕК „Етър“ край Габрово. Там голяма част от публиката също беше от други държави - тогава участници в съвпадащия по време Международен панаир на народните занаяти.
В резултат на двете национални срещи на майсторите се създава уникална колекция от инструменти, в която вече присъстват 28 образци от 5-те категории - гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.
Освен първите награди бяха присъдени второ и трето място(прилагаме в отделен файл).
Домакинът на проявата и патрон на второто издание на събора – Дончо Захариев – кмет на Трявна, беше удостоен от организаторите с наградата „Достоен Родолюбец“, както и още 6 човека, допринесли за съхраняване и възраждане на българските традиции и култура.
Съборът беше открит от кмета на града Дончо Захариев и собственика на Музикална компания „Родолюбие“ - Николай Христов – Габровеца с концерт на фолклорен ансамбъл „Тракия“ в петък вечер. На откриването присъства и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.
Концертът на ФА „Тракия“ беще подърък за тревненци, гостите от „Дузлаж“ и участниците в събора от компания „Родолюбие“.

Очакваме предложения за домакинство на Третия Национален събор!!!

Отличените и наградени най-добри инструменти за 2016-та година на събора в град Трявна.
Категория „гайда“
1-во място за Стоян Иванов от град Камено, Бургаско.
2/две/ 2-ри места за Николай Николов от Варна и Димитър Димитров от с.Терзийско, Бургаско.
3-то място за Тодор Димитров от град Карнобат.
Категория „кавал“
1-во място за кавал в „ре“ строй на Апостол Апостолов от град Белослав, Варненско.
1-во място за кавал в „до“ строй на Стоян Иванов от град Камено, Бургаско.
2-ро място за кавал в „ре“ строй на Тодор Дросев от град Габрово.
2-ро място за кавал в „си бемол“ строй на Йордан Василев от с. Дълбоки, Старозагорско.
3-то място за кавал в „до“ строй на Тодор Димитров от град Карнобат.
Категория „гъдулка“
1-во място за Деян Денчев от град Разград.
2/две/ 2-ри места за Веско Андреев от град Плевен и Илю Димитров от град Камено, Бургаско.
3-то място за Антон Антонов от град Русе.
Категория „тамбура“
1-во място за Стефан Стефанов от град Габрово.
2-ро място за Иван Терзийски от град Благоевград.
3-то място за Светослав Митев от град Габрово.
Категория „тъпан“
1-во място за Йордан Василев от с. Дълбоки, Старозагорско.
2-ро място за Стоян Великов от град Бургас.
3-то място за Ивайло Стоев от Варна.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни