Възпитаници на Техническото училище създадоха сдружение, първа цел - монумент на д-р Василиади

Fond-200-N-Vasiliadi-25-11-2022-(3).jpg
Fond-200-N-Vasiliadi-25-11-2022-(3).jpg
Роден в Букурещ, лекарят завещава близо 350 000 лева за развитие на техническо образование в Габрово

Организация в обществена полза - Сдружение с нестопанска цел „Фонд 200 години д-р Никола Василиади“, беше учредена на 25 ноември 2022 година в пресклуба на БТА в Габрово.
Основатели на сдружението са няколко поколения възпитаници на Техническото училище, което носи името на възрожденския дарител. (Използваме популярното название „техническо училище“ като събирателно за променящото се през годините определение на учебното заведение: ТМТ, ТМЕТ, сега професионална техническа гимназия).
Учредителното събрание избра за председател на сдружението Ренета Колева - дългогодишен главен учител по български език и литература в техникума, и за заместник-председател - Николай Дачев, кмет на Габрово (1995 - 1999). В 5-членния управителен съвет влизат още: Димитър Димитров - заместник-директор на ПТГ „Д-р Никола Василиади“, Васил Христов - бивш директор, и Радослав Първанов - кореспондент на БТА.
Основната цел на сдружението е свързана с желанието на Василиадевци да поддържат и предават на новите поколения уважението и признателността към паметта и делото на радетеля за професионално техническо образование.

Първата задача на новоучредената организация е съхраняване и популяризиране паметта за живота и делото на благодетеля д-р Никола Василиади и изграждане на негов монумент по случай отбелязване на 200 години от рождението на патрона на техническото училище. Идеята е паметникът да бъде поставен в двора на техникума.
Основателите на фонда разгледаха два първоначални идейни проекта, разработени от скулптора Адриан Новаков, и се обединиха около варианта за монумент в цял ръст (около 3.20 - 3.40 м с постамента).
Идеята да се изрази отношение към паметта и делото на д-р Василиади чрез скулптурна фигура и съответно да се търси подходящо място за нея беше споделена от инициаторите в Община Габрово в края на месец септември 2022 година.

Новината за Сдружението идва на фона на създадена вече обществена нагласа в Габрово. Ден след началото на учебната 2022-2023 година в центъра на града беше открита външна експозиция „200 години от рождението на д-р Никола Василиади - благодетел на техническото образование в Габрово”, подготвена от Национален музей на образованието. Експозицията е реализирана с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура 2022“. и може да бъде разгледана и в момента (в алеята пред Национална Априловска гимназия).
До дни сдружението ще бъде регистрирано и управителният съвет ще информира за конкретните стъпки, които ще предприеме за осъществяване на целите си.
Д-р Никола Василиади е лекар, общественик и дарител. Роден е през 1822 г. в Букурещ и няма данни да е идвал в Габрово. Баща му е от Гачевци, успешен търговец, собственик на хан „Габровене“ и магазини в Букурещ. Този хан и друг имот, построен със собствени средства, д-р Василиади дарява за построяване на техническо училище в родното място на баща му. Година преди смъртта си той подготвя завещание. Тъй като няма преки наследници, възлага изпълнението на Евлоги Георгиев и д-р Георги Атанасович:
„Ще основат и поддържат в града Габрово, в Царство България, родното място на моя баща, едно политехническо училище, според както средствата позволят, или пък едно занаятчийско училище, което ще носи името ми. За основаване, поддържане и управление на това училище споменатите универсални легатори, заедно с изпълнителя на завещанието, ще вземат мерки, които считат за най-подходящи, като могат дори и да продадат недвижимите имоти и като постъпят тъй, че приходът на имота ми, които ще наследят, да бъде всякога назначен за училището.“
По преценка на съвременници тези имоти възлизат на обща стойност около 300-350 хиляди лева.
Изпълнението на завещанието среща много перипетии през всички години - родствениците и румънските власти го оспорват, Евлоги Георгиев успява да замени двата имота в Букурещ с равностойни в София, в ново време възстановеният фонд „Д-р Н. Василиади“ не можа да се пребори за връщане на сградата на ул. „Московска“ 13 (сега административна сграда на БАН).
Въпреки трудностите на 26 август 1895 г. в Габрово е открито кожарско училище, а за негов директор е назначен Йонко Калпазанов, специално завършил кожарско образование във Франция. След пет години то става железаро-кожарско, а от 1905 г. се нарича механотехническо училище „Д-р Никола Василиади“. През годините се извършват промени в името и учебните планове и програми, но училището продължава гордо да носи името на своя благодетел и до днес - вече 127 години.
Историческата наука и поколенията все още са в дълг към д-р Василиади. Не се знае точната дата на неговото раждане, както и къде са положени тленните останки на дарителя в букурещкото гробище „Белу“. Няма издигнат и паметник на благодетеля макар в последните редове на завещанието той да пише: „Господа легаторите и наследниците ми ще се погрижат за моето погребение и за правене на помени според християнските обичаи и за един скромен паметник.“

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни