Възпитаници на ПГ по туризъм - с голям успех на фестивал в Истанбул

Vazpitanitsi-na-PG-po-turizam---s-golyam-usph-na-fstival-v-Istanbul
Възпитаници на ПГ по туризъм - с голям успех на фестивал в Истанбул
Възпитаници на ПГ по туризъм „Пенчо Семов“ представиха достойно България и Габрово като се завърнаха с медали от участието си в Международния кулинарен фестивал в Истанбул, съобщи директорът на гимназията Радослав Стоянов. Това е шестнадесетото издание на престижната надпревара, която се провежда всяка година.

Възпитаници на ПГ по туризъм „Пенчо Семов“ представиха достойно България и Габрово като се завърнаха с медали от участието си в Международния кулинарен фестивал в Истанбул, съобщи директорът на гимназията Радослав Стоянов. Това е шестнадесетото издание на престижната надпревара, която се провежда всяка година. Във фестивала участвали над 25 държави, сред които Южна Корея, Монголия, Пакистан, Китай, Израел, Турция, Казахстан, Азербайджан, Румъния, Словакия, Словения, Хърватска, Македония, Сърбия, Русия и т. н.

След като в училището получили поканата за участие, директорът Радослав Стоянов решил да покани вече реализирани в професията бивши ученици на училището. Всъщност намерението би се провалило, ако не се намерили отзивчиви спонсори за не особено евтиното участие. Управителката на комплекс „Боженците Релакс“ Дарина Гатева се съгласила да го финансира и станала основният организатор на пътуването. А в отбора участвали главният готвач на „Боженците Релакс“ Николай Кадиев , главният готвач на „Севлиево Плаза“ Иванка Александрова и готвачът от ресторант „Баракуда“ в Созопол Милен Иванов. И тримата са завършили Професионалната гимназия по туризъм. Към спонсорите на престижното участие се присъединил и собственикът на фирма „Мак“ Георги Бижев, който поел ушиването на униформите на състезателите. Един от собствениците на фирма „Елви“ - Веселин Кръстевq също се присъединил към идеята като неговият най-нов продукт – кисело мляко с шафран, било представено на фестивала в Истанбул и оценено високо от международното жури. Подкрепа оказали и управителите на хотелите „Мак“ и „Севлиево Плаза“.

Състезанието се провело от 21 до 26 февруари в огромен Конгресен център в Истанбул с построени в него 32 кухни, в които се подвизавали едновременно участниците в кулинарната надпревара с постоянно готвене сутрин от 8 до 19 часа вечерта в продължение на 4 дни. Нашите състезатели се надпреварвали в три индивидуални категории – приготвяне на агнешко, на риба и на паста. Голям успех постигнал Николай Кадиев от „Боженците Релакс“ който получил златния медал за неговите агнешки котлети и спечелил адмирациите на огромното международно жури за вкусовите качества на блюдото. В приготвянето на риба участвали поотделно Николай Кадиев и Милен Петров. И двамата заслужили сребърни медали. Милен готвил октопод по специална негова рецепта, а Николай бил единствен от участниците, който се представил с приготвянето на цяла риба. Габровските кулинари получили признание и за отборното си представяне. Те трябвало да приготвят по две порции от три ястия с продукти от така наречената „черна кутия“. Т. е. - никой от участниците не е знаел предварително какво ще се готви. Минути преди състезанието на всеки отбор била дадена кутия, в която имало продукти. За 20 минути трябвало да се напише рецептата и за още 70 – да бъде изпълнена. В голяма конкуренция нашите майстори на готвенето спечелили бронзов медал.

„Изключително напрегнато и сериозно състезание – оцени участието Радослав Стоянов. - Нашият отбор беше адмириран от всички членове на журито. В него имаше и съдия от България – Веселина Славчева, председател на Асоциацията по карвинг в страната. Благодарения на нея беше подписан договор между Корея, Монголия и България за взаимопомощ и сътрудничество между хората с професии в областта на готварството и учители по готварство. В рамките на този договор бяха поканени участници от Южна Корея, които ще дойдат за Фестивала по карвинг по време на Майските празници в Габрово. През миналата година той се проведе за първи път, а тази година в него ще има широко международно участие. Благодарение на доброто си представяне габровските готвачи бяха поканени на кулинарния фестивал в Корея, който ще се състои през месец май.“

По време на фестивала в Истанбул се провело и турското национално кулинарно първенство както за професионалисти, така и за ученици. В огромната зала се събрал кулинарният елит от цял свят. От нашия отбор имали възможност случайно да се запознаят с Мария Юзтюрк, сладкар от Истанбул, която стана известна с уникалната изработка от захар на точно копие на Желязната църква „Свети Стефан“. Мария всъщност е габровка, която е завършила художественото училище в Трявна и скулптура във В. Търново. Любовта я завежда в турската столица преди 18 години, където живее със семейството си и има собствено сладкарско ателие. Мария била член на журито от Турция по време на Международния кулинарен фестивал. Тя приела поканата на директора Радослав Стоянов да гостува в Професионалната гимназия по туризъм в Габрово още през април, да бъде гост на града и по време на Майските празници. Мария работи по интересна технология за оцветяване на сладкарски изделия и торти и след време има идея да ръководи майсторски клас по сладкарство в Габрово.

„Участието на бивши наши ученици в този фестивал демонстрира колко е квалитетна тази професия, колко е търсена в днешно време – обобщава директорът Радослав Стоянов. - Всички участници си „сверяват часовника“, получават се интересни запознанства, научават се интересни идеи, всеки имаше възможност да види представянето на всеки един от състезателите и да получи информация чрез лична среща.“

Още за участието във фестивала, за търсената професия на готвача, за майсторлъка в нея и съизмерването с най-добрите, ще говорим поотделно с участниците от отбора на ПГ по туризъм, представил достойно не само себе си, училището и Габрово, а и България.



На снимката със знамето от ляво на дясно: Милен Петров, Николай Кадиев, Веселина Славчева, Дарина Гатева, Иванка Александрова

На снимката с четирима: Габровският отбор с помощничката си Гергана Стоева – в черно

На последната снимка: Габровци с Мария от Истанбул – втора от дясно на ляво



Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни