Усещане за свобода на най-високия връх в историята

Traditsiya
Традиция

Красивите български планини имат много по-високи върхове от този, но връх  Св. Никола е най-високият връх в нашата история - с тези думи областният управител на Габрово Николай Сираков даде старт на състезанието за изкачване на 890-те стъпала към върха.

Тази година акцентът в подготовката на тържествата беше поставен върху свободата. И на празника в събота той беше постигнат с включените в програмата инициативи, напомнящи събитията през август 1877 година, с присъствието на хиляди  българи, които се изкачваха и слизаха от върха. За да оставят цвете на Паметника на свободата, да си направят снимка с униформа на български опълченец или руски воин, да гръмнат със старинно оръжие, да се спрат пред живите картини, представени от дружествата „Традиция” и „Единение” или да опитат от вкусния руски борш, с който са се хранили войниците преди 139 години. В подножието на върха туристите имаха възможност да пазаруват в селския Мол, който вече е традиционен за габровци.

На фона на величието на Паметника на свободата, грейналото слънце и силния вятър, арт инсталацията на учениците от Гимназията по приложни изкуства в Трявна засилваше усещането за тържество на Свободата.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни