„Твоят час” - годишен концерт и изложба в Национална Априловска гимназия - далеч от пошлостта и чалгата

Tvoyat-chas----godishn-kontsrt-i-izlozhba-v-Natsionalna-Aprilovska-gimnaziya---dalch-ot-poshlostta-i-chalgata
„Твоят час” - годишен концерт и изложба в Национална Априловска гимназия - далеч от пошлостта и чалгата
Добилият популярност проект на МОН „Твоят час” намира все по-широк отзвук сред училищната общност. В края на учебната година след младите историци от Национална Априловска гимназия, които създадоха електронна книга „Хроника на дарителството на Априловото училище”, и любителите на изкуството се изявиха в Актовата зала на гимназията.

 Добилият популярност проект на МОН „Твоят час”  намира все по-широк отзвук сред училищната общност.
 В края на учебната година след младите историци от Национална Априловска гимназия, които създадоха електронна книга  „Хроника на дарителството на Априловото училище”, и любителите на изкуството се изявиха в Актовата зала на гимназията.  Сборна формация, ученици от VIII - XI клас с ръководители Мирела Валявичарска и Мариана Манева, подготвиха  концерт и изложба.  Преподавателят по музика, младата майка с бебенце  Мирела  Валявичарска  поканва учителя по изобразително изкуство Мариана Манева да обединят сили  в  проекта „Твоят час”. В рамките на 62 учебни часа ентусиастите успяват да подготвят една разнообразна програма. 
 Мирела Валявичарска, пианист: „Исках децата да се докоснат до различни музикални стилове - от фолклор до съвременна музика, тъй като младежите са отдаличени от високото изкуство на сериозната музика. Идеята ни беше наред със съвременното и популярното, което те обичат да усетят и сериозната музика - класика свързана с нашия песенен фолклор, аранжименти от Филип Кутев:  „Дилмано, Дилберо”, „Вечеряй Радо”, „Чисто небе”, „Гълъбо” (обработка за флейта и пиано).
 Съвременните песни бяха чуждоезични по техен избор.
Миналата година бях лектор по музика в Априловска гимназия и познавам някои от децата. Тяхно беше желанието отново да сформираме камерният хор „Петър Чаракчиев”. В него вече има и тенор. Пее едно момче от X клас. Надявахме се концерта, който организираме догодина да привлече нови хористи. Децата нямат никакъв сценичен опит, защото за първи път се изявяват, учат се на звукоизвличане. Започнахме от „а” и „б”. Те пеят вярно, интонират чисто. Въпреки че са много заети, стараят се да отделят време и на новото хоби - пеене. Това е истинско разнообразие за децата.
 Тази година едно от момичетата - Мария Матева, се оказа, че ходи на уроци по китара. Тя бързо се включи в новите песни, които поставихме. Присъедини се и Галина Петрова от X клас, която свири на флейта“.
 Мариана Манева, художник: „Работя със седем  деца, които рисуват за собствено удоволствие. Нещата, които представяме в изложба, са от двете учебни години. Бях изненадана, че постигнатото може да конкурира всички гимназии по приложни изкуства. Ще отбележа, че децата обичат да рисуват, не го правят по задължение. На мнение съм, че при тези, които учат в хуманитарна гимназия, би трябвало много да се държи на образованието по музика и изобразително изкуство, защото то единствено може да допринесе за тяхното развитие. В часовете  по  изобразително изкуство учениците не могат да разгърнат своя потенциал, но в часовете, в които идват свободно да рисуват неща, които харесват,  буквално за няколко часа разгърнаха възможности.
 Темите за изпълнение са предварително разработени в план за цялата година. Те не се изучават в часовете по изобразително изкуство. Учим пластична анатомия, вечерен акт, рисуване на цяла фигура от натура. Влиза и направа на плакет. Работите бяха отляти в гипс. Всичко, което подготвихме, беше изключително интересно и бе показано в изложбата.
 Тази година в направление приложно изкуство работихме в  направлението квилинг, т. е. изработване на малки декоративни пана от хартиени листчета, навити по специален начин. Децата сами си измислиха композициите: цветя, животни и др.  Те се събират  в четвъртък след часовете. Тази година участвахме в няколко изложби с големи проекти. По случай Деня на земята на площада пред Общината бе направена една голяма арт-инсталация от разноцветни пластмасови капачки, предоставени ни от Държавен архив - Габрово, за което сме  благодарни. В момента арт-произведението е изложено във фоайето на Априловска гимназия и привлича погледите с майсторско изпълнение. Цветовете му са подредени  под формата на дъгата. Участвахме и с фигурални композиции – живопис, в Биеналето на детската рисунка в Дома на хумора. Наталия, Биляна и Виктория спечелиха специалната награда за направена интерпретация на африканска маска“.
 Мирела Валявичарска: „Проектът „Твоят час”  стартира в началото на месец март. На празника Свето Благовещение (25 март) се включихме в празника на Женско дружество „Майчина грижа”. С популярната песен „Чисто небе” на Зорница Попова открихме тържеството в  Художествена галерия „Христо Цокев”. Камерният хор участва  с годишния концерт в гимназията и на изявата „Здравословно  и безопасно лято” в парк „Маркотея”. Със солови песенни  изпълнения се изявиха Десислава Савчева и Мария Матева, китара: Darniere dance от популярен филм, евъргрийна Somewhere over the rainbow.
 При работата с хора се опитах да го разделя като начало поне на два гласа (двуглас). Догодина има възможност да увеличим гласовите партии. Надявам се, че децата са успели да достигнат това, което се опитвам да им дам - любовта към музиката. Радостно е, че се появиха нови желаещи да пеят. Оформи се репертоар както казах от популярни фолклорни песни . Опитваме всякакви варианти на изпълнение - вокал и пиано, вокал и китара, флейта и пиано. Деси Савчева, която свири на пиано, пее и рисува. Направи и интересния афиш за годишната продукция - концерт. Имаме талантливи деца, които трябва да имат поле за изява.
 На годишния  концерт с изложба бяхме поканили осмокласници. Надяваме се, че с този проект, който работим втора година,  сме запалили искрата на любовта към изкуството и че наесен нови ентусиасти ще се включат с желание при нас“.
 Мариана Манева: „Финалът беше много положителен. В Актовата зала на гимназията, където беше концертът гостите имаха възможност да разгледат и изложбата. Бих отбелязала, че децата, които идват да рисуват при мен имат изключителен интерес към човешката фигура.Бях приятно изненадана и въпреки, че за нейното рисуване се искат повече познания, върху това  работихме доста и част от нещата, които представихме са черно-бели и цветни портрети на техни познати, приятели, известни популярни личности. Редом с портретите бяха и квилинг картичките и плакетите, които предварително разработиха - първоначално в пластелин, отлети в гипс като спазиха всички правила на това изкуство. Доволна съм, че пластиката (портрети, абстрактна композиция) работиха с голямо разбиране.Децата много се запалиха по пластичното изкуство При арт-инсталацията работихме с обем,   пространство, неща, които могат да се видят от всички страни. Всички от предната година продължиха да идват на рисуване. Дори се присъединиха две нови момичета и ме питаха дали и лятото можем да работим. Всеки продължава самостоятелно да се занимава и с радост обсъждаме това, което са направили.
 Много е важно за образованието, а и европейският опит сочи, че заниманието с музика, изобразително изкуство обогатява общата култура. Поощряваме ги: Отидете на концерт - хоров,  симфоничен, отидете на художествена изложба!
 С колегата Мирела Валявичарска се опитваме да покажем на учениците, че пътя на високото изкуството е привлекателен, далеч от пошлостта и чалгата“.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни