Цветомир Михов: “Тунелът е пряко потърпевш от Закона за държавната собственост”

	Вчера парламентът прие на първо четене промените в Закона за
Цветомир Михов: “Тунелът е пря
Вчера парламентът прие на първо четене промените в Закона за държавната собственост, които осигуряват бързо отчуждаване на имотите при строителство на пътища, магистрали и метро и защита на отпуснатите за тях средства от европейските фондове. Доколко поп

- Г-н Михов, защо е важен този законопроект, който вчера приехте на първо четене?
- Той е важен преди всичко за големите инфраструктури проекти, които са с европейско финансиране. Чрез промените в Закона за държавната собственост се цели ускоряване на процеса на изграждане на значими за обществото национални обекти и обекти от първостепенно значение - публична общинска собственост, и своевременно усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз при справедлив баланс между защитата на частната собственост и обществените интереси, без да се нарушават правата на собствениците на имотите, които се отчуждават.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ако не бъде приета тази поправка в Закона има голяма опасност да изгубим средствата по европейското финансиране на големите инфраструктурни обекти. Знаете, че срокът за реализиране на проектите, които са финансирани със средства от първия програмен период трябва да бъдат завършени през 2015 година.
При сега действащият закон процедурата за обжалване спира изпълнението на проекта, а докато тя мине на няколко инстанции, може да изтече срока за изпълнение на проекта, съответно отчетен и пред Европейската комисия. По този начин ние може да загубим европейски средства. И в този ред на мисли е много важно да се приеме тази поправка.
-Какво регламентира тя и засяга ли интересите на частните собственици?
-Категорично искам да заявя, че тя не отнема правото на гражданите да защитават собствеността си! Искам да уточня, че става дума за две различни неща – от една страна процедурата за отчуждаване и от друга страна – оценката на имота. Ние искаме предварително изпълнение на акта за отчуждаване и инвеститорът на национален обект да влезе във владение на имота, преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила, за да може да се работи по изпълнението на проекта. А гражданите да си обжалват оценката на имота реализира и съда да реши каква да бъде оценката на имота. Но това да не пречи на изграждането на самия обект.
-Г-н Михов, вчера всички информационни агенции цитираха изказването Ви, в което недвусмислено подсказвате, че сега действащият закон дава възможност определи собственици на имоти да изнудват държавата и общините. Какво имахте предвид?
-За никого не е тайна, че има хора, които изкупуват земи, които попадат в тази част на изграждащи се инфраструктурни проекти след това с обжалвания рекетират държавата и общините да вдигнат цената на имотите.
-Не ви ли заподозряха Вашите колеги, народни представители, че зад позицията Ви по законопроекта, защитавате конкретно проекта за обхода и тунела под Шипка?
-Аз заявих от трибуната на парламента, че съм съгласен да бъда обвинен в частен интерес, като защитавам интересите на жителите на цялата Габровска област, но и на другите, за които проекта Обход на Габрово с тунел под Шипка от Коридор №9 е от жизнено важно значение. Защото този проект е пряко потърпевш от сега действащият закон. Не може да продължи неговото реализиране заради обжалвания на отчуждителните процедури.
Но аз съм изпратен в парламента от габровци, за да защитавам техните интереси и съм готов да платя цената за това обвинение.
Важно е да се уточни, че проблеми с обжалвания на отчуждителни процедури на имоти имат и останалите приоритетни инфраструктурни проекти в страната, които се изграждат с европейски средства. Затова тази поправка в Закона за държавната собственост е много важно да бъде приета.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни