Цветана Кюмюрджиева: „С удоволствие ще посрещнем всички седмокласници, които проявяват интерес към н

Водеща! 	С наближаването на месец май се засилва подготовката на учениците
Цветана Кюмюрджиева: „С удоволствие ще посрещнем всички седмокласници, които проявяват интерес към н
С наближаването на месец май се засилва подготовката на учениците за кандидатстването им в средните училища. Вече е одобрен държавният план-прием за учебните заведения. Какви паралелки ще предложи за новата учебна година Природоматематическата гимназия „

НАДЕЖДА ТИХОВА

С наближаването на месец май се засилва подготовката на учениците за кандидатстването им в средните училища. Вече е одобрен държавният план-прием за учебните заведения. Какви паралелки ще предложи за новата учебна година Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“? Какви нови правила на кандидатстване има заради новия Закон за предучилищното и училищно образование? По тези въпроси разговаряхме с директора на гимназията Цветана Кюмюрджиева.

- Г-жо Кюмюрджиева, колко паралелки и с какви направления ще предложите на учениците, завършващи седми клас?

- Тази година има промяна в наименованията на профилите. Съществуващите досега основни профилиращи предмети са се запазили, но профилите вече съгласно новия Закон за предучилищното и училищно образование са с нови имена. Имаме профил Математически с интензивно изучаване на английски език, профил Математически с интензивно изучаване на немски език. Профилиращи предмети в този профил са: математика, информатика, информационни технологии и съответно интензивно изучаваният чужд език. Профилът Софтуерни и хардуерни науки заменя профила Информатика и информационни технологии, като профилиращите предмети остават същите: информатика, информационни технологии, интензивно изучаване на чужд език – в случая английски език. Четвъртият ни профил Природни науки заменя предишния профил Биология. В него профилиращи предмети са биология и химия както и досега, с интензивно изучаване на английски език. Четирите профила са утвърдени в годините. През миналата година приехме ученици с изключително висок бал, сега те имат отлични резултати и на олимпиади, и на състезания, и по езика, който изучават интензивно. А след осми клас продължава въвеждането на втори чужд език. Разнообразието от езици в нашата гимназия е голямо – английски, немски, френски, испански, руски език. Освен това при нас се изучава и китайски език по желание. Той е в извънкласна форма, след учебните занятия и не е включен в учебния план. На този етап има голям интерес от страна на учениците. Тази година четирима ученика, които от миналата година изучават китайски, ще заминат за 15 дни на летен обучителен лагер в Пекин. Това са Калоян Ботев, Цвета Тодорова, Йоана Колева и Калоян Цанков - много качествени ученици, които освен математика, информатика, физика – предметите, по които се явяват на състезания, намират време да изучават и китайски.

- Имате за преподавател доброволка от Китай, благодарение на институт „Конфуций“...

- Да, чрез институт „Конфуций“ се осигуряват доброволците. Тази година сме подали документи и за следващата учебна година. Получихме потвърждение, че ще имаме отново китайски преподавател. Така че палитрата от чужди езици ще продължи и през следващата година.

- Сега ще има нов начин на класиране на учениците, кандидатствали за прием след седми клас. Бихте ли обяснила накратко кои са основните промени?

- Досега учениците се класираха по точки, чийто максимален брой беше 36. Включваха се оценките от изпитите по български и математика от Националното външно оценяване. Някои от резултатите се удвояваха, други – се утрояваха според регламента на всяко едно училище. Тази година оценките се обръщат в точки. Шестицата носи 50 точки от удостоверението за завършен седми клас. А оценките от външното оценяване носят по 100 точки при оценка 6. Как ще се извърши класирането? Специално в нашата гимназия се утроява оценката по математика. В случая ще има максимум 300 точки ученик, който е направил писмената си работа за отличен. А по български език и литература взимаме веднъж представянето на учениците. При максимален резултат за отличен, те получават по 100 точки. Така общо се получават 400 точки. Вземат се и оценките по балообразуващите предмета от удостоверението за завършен седми клас. При нас за профилите Математически и Софтуерни и хардуерни науки са български език и математика, а за Природните науки – математика и биология. Ако оценките са шестици, учениците получава още по 50 точки или общо 100 точки. Така максималният брой точки става 500.

- В гимназията приемате ученици и след завършен четвърти клас. За тях какви са условията?

- Приемът след четвърти клас вече е държавен план-прием, изцяло регламентиран. Вече минаха някои от състезанията, които са включени в нашия регламент за кандидатстване. Пет са общо олимпиадите и състезанията, с резултатите от които учениците могат да кандидатстват. Това са проведените областен кръг на Олимпиадата по математика, областен кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“, Пролетното математическо състезание. Остават още две състезания. Едното е на 14 май – състезание „Питагор“, ново за четвъртокласниците. То се провежда за пръв път и е направено само за прием в математическите гимназии. Другото състезание е за млади таланти. То е през месец юни. Учениците могат да изберат двата си най-добри резултата от тези състезания, а могат да се явят и само на две състезания и да кандидатстват с тези резултати. Необходими са олимпиада и едно състезание или две състезания. В балообразуването влизат оценките от Националното външно оценяване, оценките от удостоверението за завършен четвърти клас и двата резултата от математически състезания. За разлика от предходните години ще приемаме не две, а само една паралелка тази година, определена на базата на процента четвъртокласници в областта. Радвам се, че на състезанията се явиха много добре подготвени и качествени деца. Сега проверяваме Пролетното математическо състезание и има ученици с доста високи резултати, макар че това е едно от най-трудните математически състезания през годината.

- Още една подробност дава предимство на вашето училище. Програмисти – ваши възпитаници, правят безплатен курс по програмиране и привличат във фирмата си ваши ученици. Продължава ли този курс?

- Да, те продължават да работят допълнително с наши деца. Даже има ученици, които работят в тяхната фирма. Ще продължат обучението и през лятната ваканция.

Освен това нашата гимназия е едно от пилотните училища по проект на Министерството на образованието и науката за кариерно ориентиране на учениците. В тази връзка предстоят мероприятия на училището. Надявам се Общината да определени отново Ден на отворените врати, в който ще се включим активно. Предстои ни и отбелязването на 45 години от създаването на гимназията на 16 май, когато ще направим една научна конференция, за която ще поканим наши успешно реализирали се бивши възпитаници. Така че, ако някой се интересува повече от реализацията на нашите ученици, би могъл да ни гостува и в този ден, за да получи повече информация. С удоволствие ще посрещнем всички седмокласници, които проявяват интерес към нашето училище.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Образование

Към началото

Следвай ни