Трима измамени мъже в един ден – в Габрово и в Трявна

Trima-izmamеni-mazhе-v-еdin-dеn---v-Gabrovo-i-v-Trravna
Трима измамени мъже в един ден – в Габрово и в Трявна

Трима мъже – 68-годишен тревненец, и двама габровци, на 69 и 77 години, са дали на телефонните измамници само за един ден 8 000 лева. Любопитното е, че мошениците се върнаха към една стара схема – пари за пострадал близък, който уж се нуждаел от лечение. Точно по тази схема е излъган по-възрастният габровец.

На 28 ноември т. г. той подал в габровската полиция жалба, че ден преди това, по обяд, по домашния телефон му се обадил непознат човек. Представил се за лекар и му заявил, че трябва да приготви 30 000 лева. Толкова щяла да струва ампутацията на крака на дъщеря му, която уж внезапно била претърпяла инцидент. Габровецът се стреснал от лошата вест и много-много не помислил. Събрал каквото можал – 4 300 лева и ги предал на човека, изпратен от мнимия доктор.
 Другите двама измамени мъже – 68-годишният тревненец и 69-годишният габровец, станали жертва на телефонни измамници също на 27 ноември, съобщиха вчера от Областната дирекция на МВР-Габрово.
 И двамата смятали, че помагат на полицията уж да лови измамници, а всъщност ги захранили със солидни пачки.
 Тревненецът се жалвал в полицията около 14 часа. Обяснил, чие три часа преди това неизвестен човек, представяйки се за полицай, го измамил и го накарал да даде наличните си пари – 1700 лева.
 Същия ден към 17 часа се оплакал габровецът, на местните полицаи. Заявил, че е измамен да си даде парите по гореописаната схема – уж помощ на полицията за задържане на банда мошеници. Той пък събрал и дал на неизвестния им куриер 2000 лева.
 И по трите случая са образувани досъдебни производства. От МВР отново обясниха, че хората не бива да се страхуват, че са наблюдаван или проучвани от извършителите. Те подбират жертвите си на случаен принцип. Телефонните измамници са много изобретателни, с тренирани психологични умения, които по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената им информация, за да ги манипулират. Те често сменят сценариите и обикновено търсят жертвите си сред възрастните хора. А искането на пари е сигурен белег, че става дума за измама.

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Държавност

Към началото

Следвай ни