Трасето на тунела застана пред 5-членен състав на ВАС

Вчера Върховният административен съд трябваше да заседава по делото за
Трасето на тунела застана пред

Вчера Върховният административен съд трябваше да заседава по делото за трасето на тунела под Шипка, но нередовното призоваване на една от страните стана причина да не му бъде даден ход. 5-членният съдебен състав реши да го отложи и насрочи ново разглеждан

Вчера Върховният административен съд трябваше да заседава по делото за трасето на тунела под Шипка, но нередовното призоваване на една от страните стана причина да не му бъде даден ход. 5-членният съдебен състав реши да го отложи и насрочи ново разглеждане на 10 април т. г. Нередовно призованата страна се оказа Петър Петров от Габрово, председател на инициативния комитет от кв. Дядо Дянко и Хаджицонев мост. Освен него срещу трасето на тунела са Велчевци, Чехлевци, Боровото и Сдружение „ВВФ - Световен фонд за дивата природа, Дунавско-Карпатска програма България“.
Всички те обжалват решението на 3-членен състав на ВАС, който на 9 януари т. г. взе решение в полза на другата страна - министъра на околната среда и водите. С него жалбите на инициативните комитети от габровските квартали и „ВВФ - Световен фонд за дивата природа“ бяха отхвърлени, а решението на министъра на околната среда и водите по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), издадено на 03.04.2012 г., за одобряване осъществяването на обходния път на Габрово с тунел под Шипка бе оставено в сила. 3-членният състав обаче не бе единодушен - съдия Диана Добрева, докладчик по делото, го подписа с особено мнение. „Не съм съгласна с мнозинството от съдебния състав, че жалбите са неоснователни. Считам, че процесното решение по ОВОС следваше да бъде отменено като незаконосъобразно“, написа тя и изложи доводите си в тази посока.
Веднага след като стана известно решението от 9 януари т. г., противниците на трасето се заканиха да го обжалват пред по-висша инстанция - 5-членен състав на Върховния съд, и го сториха в законния срок. „Решението на първоинстанционния съд е необосновано и постановено в нарушение на процесуалните правила, защото съдът не отговори на голяма част от изложените аргументи“, написаха в жалбата си до 5-членния състав Николай Цветанов и Росен Димов от габровските инициативни комитети срещу трасето. „Посочихме на съда редица нарушения, осъществени при осъществяване на консултациите относно обхвата и съдържанието на заданието на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) и Оценка на съвместимостта (ОС) на инвестиционното предложение с целите и предмета на защита на защитените зони, както и подготовката и провеждането на общественото обсъждане на ДОВОС и ОС...“, което бе на 21 февруари 2012 г. В следващите девет страници обжалващата страна изброява мотиви и аргументи, за да стигне до искането решенията и на 3-членния състав, и на МОСВ да бъдат отменени. Делото пред 5-членния състав на ВАС бе образувано на 27 февруари т. г., а първата определена дата за разглеждане бе  13 март. Както вече писахме, това заседание не се проведе и сега предстои ново - на 10 април.  

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

  1. Още от Християни

Към началото

Следвай ни