Томислав Дончев: „Тунелът е приоритет“

	„Твърденията, че  правителството се отказва от евросредства за автомагистрала
Томислав Дончев: „Тунелът е пр
„Твърденията, че правителството се отказва от евросредства за автомагистрала Хемус и тунела под Шипка, са спекулации. Това заяви в телефонен разговор за „100 вести” вицепримиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев.

 

През изминалата седмица редом с тревожните новини, че България ще изгуби голямо количество евросредства, че 2014 година е нулева за новия програмен период и правителството полага усилия той да започне поне в средата на 2015, информационните агенции разпространиха и друга, не по-малко мрачна, особено за жителите на Северна България и в частност за Габровска област.
Кабинетът на Бойко Борисов официално се е отказал да ползва средства от европейските фондове при строителството на магистрала „Хемус“ и тунел под Шипка. Това става ясно от последната версия на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020, която правителството е одобрило на подпис и официално е представило пред Европейската комисия в началото на тази седмица. Тази информация на БГНЕС беше цитирана от всички електронни сайтове и стана повод за доста негативни коментари в социалната мрежа.
„Аз спазвам едно правила през годините назад и глупости не коментирам, както няма да коментирам и подобни интерпретации” – заяви вицепремиерът Томислав Дончев, отхвърляйки внушенията, че тези два проекта отпадат от приоритетите на правителството. - Кои ифраструктурни обекти са приоритетни за правителство в сферата на пътната инфраструктура е детайлно разписано в нашата програма, както и в общата програмна декларация, която стои в основата на правителството. Там тунелното съоръжение под връх Шипка фигурира категорично, както и автомагистрала „Хемус”, и довършването на Лот 3 на автомагистрала „Струма”.
Съвсем друг е въпросът дали всички тези обекти ще могат да бъдат завършени с европейски пари. И тук бързам да кажа, че специално АМ “Хемус“ няма как да бъда завършена с европейски пари. Там може да се наложи да се използват и средства от националния бюджет и други източници. Но и трите обекта се приоритетни. За ЕК от изключителна важност е завършването на Лот 3 на автомагистрала „Струма”, защото всички останали части са финансирани с евопейски пари, и тя трябва да бъде завършена. В противен случай ще имаме не функционираща магистрала.
Но и автомагистрала „Хемус” и Коридор №9, който включва и обхода на Габрово с тунел под Шипка, са от изключително голяма значение за икономическото развитие на Северна България. Всякакви коментари, че правителството се отказало от европейското финансиране на проекта за тунела под Шипка са абсолютно неверни. С това са се ангажирали и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на транспорта Ивайло Московски. Всички са убедени в необходимостта от изграждането на това съоръжение.
Това, с което се спекулира е, че единственият задължителен обект за ЕК е Лот 3 на АМ”Струма”. Това е така, защото другите части от нея са изграждани с европейски пари и, ако не я довършим, всички останали средства, които са вложени в нея ще трябва да ги връщаме. А става дума за стотици милиони евро. Същото важи и да тунела под Шипка, защото и той е започнат с европейски пари, но те са по-малко. По тази причина за правителството това е на 100% задължителен проект /АМ”Струма” – б.а./, затова той влиза в задължителния списък, за който не може да бъдат правени промени.
Това по никакъв начин не обяснява, че други проекти, които са включени в ОП”Транспорт” няма да бъдат финансирани от нея, ако има достатъчно средства” – заяви вицепремиерът Томислав Дончев и обясни, че останалите министри търсят варианти за продължаване на строителството на тези обекти и със от бюджета или други финансови институции.
Не отдавна в интервю за национален ежедневник министър Лиляна Павлова съобщава вариантите за финансиране на проектите за АМ”Хемус” и тунела под Шипка”.
„Сега правим препроектиране на този лот / Лот3 на АМ”Струма” – б.а./ и ОВОС като търсим най-добротосъчетание между икономически изгодин, екологично подходящ и най-вече технически изпълним проект. Това ще даде възможност да намалим цената и със спестените средства да започнем да строим “Хемус”, докъдето стигнем. За останалото трасе ще търсим финансиране от ЕИБ и Световната банка. Тунелът под Шипка ни е трети приоритет, там не трябват толкова много пари. Ще го пуснем под условие, а условието е да го финансираме от спестени средства по други проекти. Дотогава ще си обявим процедурата, за да не го забавим. Тук отварям една скоба - оставихме сключен договор за първата част от тунела под Шипка - околовръстния път на Габрово, той е почти построен и спрян миналата година” – потвърждава позицията на Томислав Дончев, че проектът е приоритетен, и министър Лиляна Павлова.
„За тези, които имат съмнения, че това е така, да се разходят край Габрово и да видят какво е направено. Вие сте говорили с г-н Михов за пречките, които създаваше досегашния Закон за държавната собственост. С приетата на първо четене поправка ще се даде възможност строителството на обхода да продължи” – заяви вицепремиерът Томислав Дончев

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни