Томислав Дончев: "Гласувах за Таня Христова и съм убеден, че по-добър избор нямаше"

Tomislav-Donchev
Томислав Дончев
Интервю с бившия кмет на Габрово за политиката, перспективите и не само...

    Добрите резултати на ГЕРБ на местните избори, четвъртия мандат на Таня Христова, случващото се в общината през последните 16 години, защо Габрово е специален град, подкрепата на ГЕРБ на правителството - "докато няма по-добра алтернатива", коментира Томислав Дончев, бивш кмет на Габрово, народен представител и зам.-председател на ГЕРБ


- Таня Христова за четвърти път става кмет на Габрово. Какъв е Вашият коментар?

- Първо бих искал да пожелая успех на Габрово и на Таня Христова през следващите 4 години! Истински се надявам през този период политическата и икономическа обстановка в страната да бъдат спокойни, защото от това до голяма степен зависи и развитието на регионите.

Три изминали мандата и един предстоящ са много време. От опит знам, че дългото управление по правило изморява - както този, който управлява, така и гражданите. Търпимостта им става по-ниска - въпреки подкрепата един към друг. Но истината е, че извън това правило Таня Христова има още повече опит, енергия, идеи и вдъхновение, и вярвам, че предстои успешен мандат, стига да няма силни трусове в държавата.

- След три мандата трудно ли беше решението за четвърти път тя да бъде кандидатът на ГЕРБ?

- Разбира се, че имаше дълги дискусии. Изключително показателно беше номинационното събрание на ГЕРБ за кандидат за кмет. След като получи първата номинация, г-жа Христова помоли да бъдат направени и други, за да прецени какво ще е финалното й решение. След което беше номинирана още 5 пъти, а друга номинация нямаше. Така че за нас решението беше лесно – успешен кмет, ръководител на българската делегация в Комитета на регионите, председател на Комисия в същия Комитет, първият и единствен български кмет, достигнал до това ниво. За нея и семейството й със сигурност е било тежко решение.

- Може ли накратко да определите какво се случи в града през последните 16 години?

- 16 години е вече история, а аз не съм историк, макар че обичам историята. Спомням си, че когато станах кмет преди 16 години, в Габрово водозагубите бяха над 70%. Седемседет процента от водата от язовира отиваше в земята, сметището се палеше няколко пъти в годината и най-новият автобус беше на възраст почти колкото мен. Да не коментирам детски градини и училища. Газификацията беше мечта, а общината нямаше потенциал да направи повече от един обект в годината. И тук ме разберете добре. Инж. Белчев в никакъв случай не беше лош кмет, напротив. Бяха други времената, а и той беше заложник на не особено конструктивно мнозинство в Общинския съвет.

16 години по-късно всички тези проблеми са решени. Габровските училища и детски градини са по-хубави от тези в столицата. Успяхме да водоснабдим от язовира и много габровски села с пари, отпуснати от Министерски съвет от последното ни правителство. Селата да Габрово са едно от богатствата ни. Красиви и чисти. Атрактивни за хора, които строят вили или се заселват там.

В града се случиха ключови инвестиции. Габрово се върна на картата като производител на оръжие и то в резултат на двама първокласни инвеститори. Познавам всяко по-голямо предприятие в Габрово и потенциала му. Те не спират да се развиват и инвестират. Само за периода 2011-2021 г. преките чуждестранни инвестиции в Габрово са 772 милиона евро.

И ме разберете добре, не всичко е както трябва. Въпреки окуражаващите тенденции в много сфери, демографията си остана основния проблем на Общината и Областта. Тук трябват мерки, не само на ниво местна власт, но и усилия от страна на държавата.

Има много какво да се направи в сферата на инфраструктурата, образованието. Габрово трябва да модернизира съществуващите индустриални зони и да изгради нова.

А и в политиката се научих, че ако постигнеш нещо, следващия път трябва да се качиш по-високо. Оправил си главните улици - защо кварталните не са така добре? Ремонтирал си една детска градина - защо другата не е така добре? Саниран е блок - ами останалите? Построен е обходен път - а къде е тунелът (не че той зависи от кмета).

Единственото, което казах на г-жа Христова преди да изляза от общината преди 13 години, беше: "Последно ще ремонтираш сградата на Общината". Може да не е пипвана от 30 години, но когато оправиш последната детска градина, тогава ще ремонтираш и тази сграда.

- Защо габровци за четвърти път избраха Таня Христова за кмет, макар и с ниска избирателна активност?

- Не смея да говоря от името на габровци, защото съм само един от тях. Аз гласувах за Таня Христова и съм убеден, че по-добър избор нямаше. Защо съгражданите ми направиха същия избор, ще ви кажат те.

- В едно Ваше изявление казвате, че Габрово е специален град. Какво имате пред вид?

- И как да не е. Мога да ви дам стотици примери. Този град, да, е в сърцето ми, отвъд причината, че съм отраснал тук и тук е родено детето ми. Този град съществува въпреки всичко - не е в равното, няма лесно земеделие, нищо не става от само себе си. И въпреки това съществува. И нищо, че е малък, няма комплекси. Произвежда, търгува с целия свят. Само ще спомена, че по време на Ковид пандемията целият свят имаше проблем с маски, защитни костюми и респиратори. В Министерския съвет имаше денонощни съвещания откъде да намерим достатъчни количества. Горд съм, че няколко габровски фирми за дни започнаха производства, от които цяла България имаше нужда. За дни!

Габрово е богато и с историята, и с традициите, и с опита, и най вече с габровци. Особени, малко опаки, умни, предприемчиви, работливи и според мнението на всички останали краища на родината, много готини.

И да се разбере, че Габрово е наистина специално, ще ви разкажа една история, която е съвсем габровска. Габровски предприемач пътува често до София. Оставял си колата на паркинг, но му се видяло много да плаща 40-45 лева за паркинг в центъра на София. Затова започнал да оставя колата на автомивка. Цял ден си върши работата с метрото, а накрая плаща 30 лева за измита кола. Браво!

- Какво още трябва са случи, за да стане Габрово наистина европейски град, както често го наричат в Общината?

- Габрово е европейски град. В него са гостували държавни глави на велики държави, Председателят на Комитета на регионите - няколко пъти, европейски комисари. Габрово е град, по-добър от много градове. За Габрово е направено много. Трябва още много. Първо, трябва да се дадеш шанс реиндустриализацията да продължи. Освен съществуващите производства, е нужна и нова индустриална зона. Терените в Габрово са малко. С часове съм стоял над картата.

Най-реалистичните терени са сравнително равнинните участъци между Габрово и Севлиево. Тук има много работа да се свърши и от двете общини. Отчуждаване, преотреждане на земя, път, газ, вода, ток. Хубавата новина е, че интерес за инвестиции има и втората хубава новина е, че и двете общини са убедени, че това е пътят. Каквито и исторически закачки да има, районът Габрово – Севлиево е от индустриалните сърца на България. Малко като територия и население, но силно, много силно. Бъдещето на двата града зависи от координацията и партньорството между тях.

Има райони в страната, в които има безработица и слабо икономическо развитие. Нима някой ще има против да приемаме млади образовани момичета и момчета, включително такива, завършили Техническия университет в Габрово. За това трябва условия и специални мерки, заплати и работни места. Трябва те за изберат Габрово пред някой друг град. И аз считам, че Общината трябва да работи заедно с бизнеса в тази посока.

- Като зам.-председател на ГЕРБ какъв е коментарът Ви за представянето на партията на местните избори, загубихте в някои “сини бастиони”?

- Щом имаме над половината от кметовете в страната и в пъти повече разлика от втория по резултат за общински съветници, значи сме се справили добре. Няма бастиони. Има добри политици и не толкова добри. Щом политиците са добри и правят добри неща, въпреки трудностите, хората ги подкрепят.

- Непрекъснато се говори за “разваляне на сглобката”. Надявам се, няма да ни изненадате с предсрочни парламентарни избори?

- Хората не искат избори. И аз не искам. Това са осми или десети избори за изминалите 3 години. То бива демокрация, бива избор, ама това вече минава всякакви разумни граници. България има правителство. Мога да го критикувам опустошително за стореното и най-вече за нестореното. Не е особено силно, не е убедително, но ще има нашата подкрепа, докато няма по-добра алтернатива.

 

Коментирай!

(при коментар без регистрация, написаното автоматично се проверява за спам!)

0 коментара

Към началото

Следвай ни